Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / SURİYEDEKİ OLAYLAR GÜMRÜK İŞLEMLERİNİ YÜZDE 20 AZALTTI

SURİYEDEKİ OLAYLAR GÜMRÜK İŞLEMLERİNİ YÜZDE 20 AZALTTI

SURİYEDEKİ OLAYLAR GÜMRÜK İŞLEMLERİNİ YÜZDE 20 AZALTTI11.07.2011

Hatay’daki sınır kapılarında, Suriye’deki olayların ardından % 20’ye varan azalma yaşanıyor. 2010 Haziran’ında 38 bin 650 kişinin giriş çıkış yaptığı Yayladağı Sınır Kapısı’ndaki bu rakam, 31 bin 663’e geriledi.

 
Akdeniz Bölgesi’nin en uç noktasında yer alan ve konumu itibariyle Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan kapısı olan Hatay’ın Yayladağı ilçesindeki sınır kapısında giriş çıkışların, Suriye’deki olayların ardından yüzde 20’ye varan oranda azaldığı belirtildi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, vizesiz geçiş uygulamasının ardından günübirlik giriş çıkışların yoğun olarak yaşandığı Hatay’daki sınır kapılarında, Suriye’deki olayların ardından durgunluk yaşanıyor.

Geçtiğimiz yıl haziran ayında 38 bin 650 kişinin giriş çıkış yaptığı Yayladağı Sınır Kapısı’ndaki bu rakam, bu yılın aynı döneminde 31 bin 663’e geriledi.

Yayladağı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Recep Tuncer, Türkiye ile Suriye arasında vizesiz geçişle birlikte ilişkilerin çok daha iyi noktalara geldiğini söyledi.

İki ülkenin de vizesiz geçiş uygulamasının meyvelerinden yararlandığını ifade eden Tuncer, şöyle konuştu: "Vizenin kaldırılmasının ardından, yaklaşık yarım saat uzaklıktaki Suriye’ye ilgi arttı. Artık herkes ’bir kez olsun Suriye’yi göreyim’ diye bu ülkeye gitmeye başladı. Sınır kapılarında inanılmaz bir hareketlilik yaşandı.

Suriye’den gelenler ve Türkiye’den gidenler artık günlük alış verişlerini bile yapar hale geldi. Bazı kişilerde hem farklı bir mekanda yemek yemek hem de başka bir ülkeyi görmek adına Suriye’yi tercih etmeye başladı.

Kapıda yaşanan bu hareketlilik başta esnafımız olmak üzere Hatay’da büyük bir hareketliliği beraberinde getirdi. Artık her adım attığımız yerde Suriyeli bir aileyi görür hale geldik. Aynı şekilde Türkiye’den Suriye’ye gidenlerde de bir patlama oldu." Yaşanan bu gelişmelerin, Suriye’deki olayların ardından yerini durgunluk ve sessizliğe bıraktığını vurgulayan Tuncer, artık kapıdan giriş çıkışların yüzde 20 azaldığını kaydetti.

Türk ve Suriyelilerin yanı sıra Lübnan, Suudi Arabistan, Küveyt, Katar gibi ülkelerden giriş çıkış yapanların sayısında da yüzde 100’e varan bir gerileme olduğunu ifade eden Tuncer, son bir hafta içerisinde bu ülkelerden hiç giriş çıkış olmadığını söyledi.

Suriye’deki olaylar nedeniyle buraya gitmek isteyen vatandaşların tedirginlik yaşadığını, bunun da sınır kapılarına yansıdığını belirten Tuncer, bir an önce komşu ülke Suriye’deki olayların bitmesini, ekonomideki hareketliliğin tekrar eski günlerine dönmesini ümit ettiklerini kaydetti.

Cilvegözü’nde de giriş çıkışlar azaldı
Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nihat Kılıç da Suriye’deki iç karışıklık nedeniyle Cilvegözü Sınır Kapısı’nda da giriş çıkışların önemli oranlarda azaldığını söyledi.

Tırın yanı sıra ticari taksi ve yolcu giriş çıkışlarının yoğun olarak yapıldığı kapının Suriye’de ortaya çıkan olaylara kadar çok hareketli olduğunu ifade eden Kılıç, bu günleri mumla arar hale geldiklerini kaydetti.

Vatandaşların yanı sıra tır sürücülerinin de Suriye üzerinden Ortadoğu’ya geçmeye korkar hale geldiğini vurgulayan Kılıç, "Tır sürücüleri Ortadoğu’ya geçmek için olayların yoğun olarak yaşandığı Suriye’nin Dera kentinden geçmesi gerekiyor. Ancak burada yaşananlar nedeniyle sürücüler korkuyor. Bu nedenle ihracatımız da azaldı. Suriye’deki olayların bir an önce bitmesini temenni ediyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Lojistik Haber
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr