Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / ULAŞTIRMA BAKANI YİNE BİNALİ YILDIRIM OLDU

ULAŞTIRMA BAKANI YİNE BİNALİ YILDIRIM OLDU

ULAŞTIRMA BAKANI YİNE BİNALİ YILDIRIM OLDU 07.07.2011

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 61. hükümette Ulaştırma Bakanı oldu. Yıldırım, bu  dönemde lojistik köyler, Çandarlı Limanı, 3. Boğaz Köprüsü, Marmaray, hızlı tren, havaalanları ve duble yollarla uğraşacak.

Yıldırım, 20 Aralık 1955'te Erzincan Refahiye'de doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi'ni bitirdi. Yüksek lisansını aynı fakültede tamamladı. Dünya Denizcilik Üniversitesi (World Maritime University)'de ihtisas eğitimi aldı. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi'nde asistan ve araştırma görevlisi olarak çalıştı. Camialtı Tersanesi ve Gemi Sanayii Genel Müdürlüğü'nde mühendislik ve çeşitli kademelerde yöneticilik yaptı. İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) Genel Müdürlüğü görevinde bulundu. 1999'da Uluslararası "SKAL" kalite ödülünü aldı. Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucular Kurulu Üyesi oldu. Dünya Denizcilik Üniversitesi (WMU) Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi.

22. Dönem İstanbul, 23. Dönem Erzincan Milletvekili olan Yıldırım 59 ve 60. hükümetlerde ulaştırma bakanlığı yaptı. 12 Haziran 2011’deki genel seçimlerin ardında kurulan ve bugün (6 Temmuz 2010) açıklanan  61. Hükümet'te yeniden Ulaştırma Bakanı oldu.

İyi düzeyde İngilizce ve Fransızca bilen Yıldırım, evli ve 3 çocuk babası.

Yeni kabinede bakanların listesi


Ekonomi Bakanlığı : Zafer çağlayan

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı: Hayati Yazıcı

Kalkınma Bakanlığı: Cevdet Yılmaz

Aile ve Sosyal Politika Bakanlığı Fatma Şahin

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı: Erdoğan Bayraktar

Orman ve Su Bakanlığı: Veysel Eroğlu

4 Başbakan Yardımcısı

1- Bülent Arınç,
2 -Ali Babacan
3-Beşir Atalay
4-Bekir Bozdağ

- Adalet Bakanlığı: Sadullah Ergin

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (Yeni bakanlık):

- Avrupa Birliği Bakanlığı (Yeni bakanlık): Egemen Bağış

- Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın yerine oluşturulan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (Yeni bakanlık)

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı : Faruk Çelik

- Çevre ve Orman Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığını birleştirdik. Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı yaptık. (Yeni Bakanlık)

- Dışişleri Bakanlığı: Ahmet Davutoğlu

- Ekonomi Bakanlığı (Yeni bakanlık)

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı: Taner Yıldız

- Gençlik ve Spor Bakanlığı (Yeni bakanlık): Suat Yıldız

- Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın yerini alacak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (Yeni bakanlık): Mehdi Eker

- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (Yeni bakanlık)

- İçişleri Bakanlığı:

- Kalkınma Bakanlığı (Yeni bakanlık): Cevdet Yıldız

- Kültür ve Turizm Bakanlığı: Ertuğrul Günay

- Maliye Bakanlığı: Mehmet Şimşek

- Milli Eğitim Bakanlığı: Ömer Dinçer

- Milli Savunma Bakanlığı: İsmet Yılmaz

- Sağlık Bakanlığı: Recep Akdağ

- Ulaştırma Bakanlığı. Binali Yıldırım
 
Bakanlık sayısı 25'e çıkarıldı

Yeni yapılanmada 24 olarak açıklanan bakanlık sayısı önceki gün Resmi Gazete’de yayımlanan kanun hükmünde kararnameyle 25’e çıkarıldı.

Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı ayrılarak Çevre ve Şehircilik, Orman ve Su İşleri adında iki yeni bakanlık kuruldu. Sürpriz isimlerin de yer alacağı ve Erdoğan’ın, "ustalık dönemi kabinesi" olarak nitelendirdiği kabinede 10’un üzerinde bakanın yerlerini koruyacağı belirtiliyor.

Yeni kabine

12 Haziran’da yapılan milletvekili seçimleri öncesinde kamuoyuna açıklanan kabine reformuna çevre ayarı yapıldı. Reform kapsamında ‘Çevre ve Orman Bakanlığı’ ile ‘Bayındırlık Bakanlığı birleştirilerek, ‘Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı’ oluşturulmuştu. Hükümet, bakanlığın iş yükünün ağır olacağı gerekçesiyle, bakanlığın ikiye bölünmesini kararlaştırdı.

Yetki kanunu çerçevesinde dünkü Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlanan iki kararname ile bakanlık ikiye bölündü. Yayınlanan kararnameyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su Bakanlığı kuruldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şehirlerdeki yapılaşmalara, Orman ve Su Bakanlığı ise içme ve sulama projelerine ağırlık verecek.

6 yeni bakanlık

Kabinede son yapılan değişikliklerle birlikte, 6 yeni icracı bakanlık kurulması kesinleşti. Yeni kurulan bakanlıklar ise şöyle: “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Orman ve Su Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı.”

Söz konusu bakanlıkların dışında bazıekonomibakanlıklarının da faaliyet alanları ve isimleri değişti. Bu bakanlıkların başında ise Sanayi ve Ticaret Bakanlığı geliyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, ‘Bilim, Sanayi veTeknolojiBakanlığı’ olarak hizmet verecek. Yine yapılan değişiklik ileTarımve Köyişleri Bakanlığı da, yeni dönemde ‘Gıda, Tarım veHayvancılıkBakanlığı’ ismiyle faaliyet gösterecek.

İcracı bakanlık sayısı 21’e çıktı

Başbakan Erdoğan tarafından seçimler öncesinde açıklanan kabine reformunda, 20 icracı bakanlık, 4 başbakan yardımcılığı olması öngörülmüştü. Son yapılan düzenleme ile birlikte icracı bakanlık sayısı 21’e çıktı. Ayrıca daha önce yayınlanan kararnamede, başbakan yardımcılığı sayısı 5 olarak belirlendi. Ancak başbakan yardımcılığı koltuklarının sadece 4’üne atama yapılması bekleniyor. Bir koltuk ise yedekte tutulacak.

İşte yeni kurulan bakanlıklar

EKONOMİ BAKANLIĞI: İhracat, ithalat, AB, teşvik, serbest bölgeler.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI: Gümrükler, iç ticaret, risk yönetimi, tüketici, esnaf, kooperatifçilik.

KALKINMA BAKANLIĞI: Yıllık programlar, ekonomik modeller, bölgesel gelişme, dış ekonomi, yatırım müdürlükleri.

AİLE VE SOSYAL POLİTİKA BAKANLIĞI: Aile, çocuk, kadın, özürlü, sosyal yardımlar genel müdürlüğü.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI: Çevre müdürlüklerinden oluşacak.

ORMAN VE SU BAKANLIĞI: Çevre ve Orman Bakanlığı’ndaki su ve orman genel müdürlüğü birimlerinden oluşacak.

Kaynak: Lojistik Haber