Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / SAMSUNA İTALYAN MODEL LOJİSTİK KÖY

SAMSUNA İTALYAN MODEL LOJİSTİK KÖY

SAMSUNA İTALYAN MODEL LOJİSTİK KÖY06.07.2011

Samsun'a yapılacak Lojistik Köy'e yönelik hazırlıklar tamamlanma aşamasına geldi.

Samsun'un kalkınma yolunda hazırladığı çalışmaları yaşama geçiyor. Kent kalkınmasının lokomotif sektörlerinden biri olarak hazırlanan Lojistik Master planı tamamlandı. Projenin hayata geçirilmesi için geri sayım başlarken,

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy başkanlığında 7'si öğrenci olmak üzere toplam 19 kişilik bir heyet dünyanın en önemli iki lojistik köyüne sahip olan İtalya'da inceleme yapıyor.

Samsun'un ulaşım noktasında sahip olduğu avantajlarını fırsata çevirmesi amacıyla Lojistik sektör üzerine hazırlanan master planın tamamlanması ardından söz konusu projenin üzerinde nihayi çalışmalar için sürdürülen hazırlıklar hızlandırıldı. Sektör, Samsun'un yanısıra bölge ekonomisi ve gelişimine önemli bir katkı sağlayacak iş kolu olarak görülüyor.

Bu arada Samsun'da Lojistik Köy oluşturulması amacıyla hazırlanan master planın tamamlanması ardından sürdürülen çalışmalarda ışık olması amacıyla Samsun Valisi Hüseyin Aksoy başkanlığında Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ile birlikte konuyla ilgili 19 kişiden oluşan bir heyet, dünyanın en iyi iki Lojistik Köyü'ne sahip İtalya'ya Samsun'da yapılacak çalışmalara model olabilecek son bir inceleme gezisi düzenledi.

Şimdiden yüzde 50 istihdam
 
Bölgenin istihdam sorununun çözümüne de katkı vermesi beklenen Lojistik Köy için Samsun'da beş ayrı yer belirlendiği ve bunlar üzerinde çalışıldığı öğrenildi. Bu arada proje kapsamında ilk istihdam edilmek üzere gerekli olan personelinde eğitimleri de yapıldı. Proje içinde istihdam edilmek üzere Üniversite mezunu ve yabancı dil bilen 40 öğrenci yaklaşık 10 ay süren beceri ve pratik bilgiye tabi tutuldu. Ardından Samsun limanında ve lojistik firmalarında yaklaşık üç ay süren uyğulamalı staj yapmaları sağlandı. Sürdürülen çalışmalar ile 18 gencin daha proje yaşama geçmeden iş sahibi yapıldıklarını belirten yetkililer " Proje bitmeden yüzde 50 istihdam sağlandı " diye konuştular.
 
Diğer planlar yolda
 
Öte yandan Samsun'un kalkınmasını Lojistik dışındaki sektörlerde de sürdürmeye dönük çalışmalar hızla devam ediyor. Bölgenin tarımsal özelliğinin de dikkate alan Samsun Valiliği koordinatörlüğünde sahip olunan arazi varlığının daha verimli kullanılması ve tarıma yönelik sanayi yatırımlarının artması amacıyla başlattılan Tarım master planınında önümüzdeki bir kaç ay içersinde tamamlanması bekleniyor.
 
Bu arada Samsun'da son yıllarda turizm sektörüne yönelik yatırımların hızlanmasını da dikkate alan Valiliğin şehrin bu pazardan da pay alması amacıyla hazırlayacağı Turizm master planının da önümüzdeki aylarda ihaleye çıkartılacağı ve bu yönde hazırlıkların sürdürüldüığü öğrenildi.
 
Somut adım atılıyor
 
Konuyla ilgili bilgi veren Samsun İl Özel İdaresi AR-GE Daire Başkanı Eyüp Elmas, hem teorik hem de uygulamalı eğitimlerini tamamlayan öğrencilerin alanlarında iyice piştiğini ifade ederek, İtalya'ya gerçekleştirilen gezi sonrası somut adım için bir başlangıç yapılacağını belirtti. Elmas, İtalya'nın tercih edilmesinde asıl etkenin ülkenin dünyadaki en iyi iki lojistik köyü bünyesinde barındırması olduğuna dikkat çekti.

Kaynak: Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr