Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / MERAL: ŞİLİ İLE TİCARET HACMİ ARTACAK

MERAL: ŞİLİ İLE TİCARET HACMİ ARTACAK

MERAL: ŞİLİ İLE TİCARET HACMİ ARTACAK29.06.2011

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Şili ile yapılacak bir serbest ticaret anlaşması ile ticaret hacminin artacağını belirtti.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Şili ile yapılacak bir serbest ticaret anlaşması ile ticaret hacminin artacağını belirterek, "Kısa sürede şu andakinin 2, 3 misli olan 1 milyar dolar hedefine ulaşacaktır. Bizler bu toplantıda bu 1 milyar doları üç yılda yerine getirmeyi hedeflemeliyiz. TUSKON olarak Şili'nin ve Türkiye'nin bu potansiyeli barındırdığına inanıyoruz" dedi.

'Şili-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması: İkili Ekonomik ve Ticari İlişkiler İçin Fırsatlar' seminerinin açılışında konuşan Meral, ticari ilişkilere özen gösterilmesi, doğru ve güvenilir işadamlarının bir araya getirilmesinin önemine değindi. TUSKON'un kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olduğunu ve çatısı altında 7 üye federasyonla bu federasyonlara bağlı 64 işadamı derneği bulunduğunu anlatan Konfederasyon Başkanı, TUSKON'un 34 bin üye işadamıyla 81 ilin 80'indeki mevcut dernekleriyle en yaygın sivil toplum kuruluşu olduğunu belirtti. TUSKON'un yurtdışında da temsilcilikleri ile 120 ülkede iş ortakları bulunuyor.

Türk iş dünyasını farklı pazarlara açmak için faaliyetlerini sürdürdüklerine değinen Meral, 2009'dan bu yana da Latin Amerika'ya olan faaliyetleri yoğunlaştırdıklarını, 2009 ve 2010 yıllarında Latin Amerika'dan birçok heyeti Türkiye'de ağırladıklarını belirterek, Şili'ye ilgilerinin çok yüksek olduğunu ve önümüzdeki dönemde de ilişkilerin artmasına önem göstereceklerini aktardı. 17 milyon nüfuslu Şili'nin, 258 milyar dolarlık gayri safi yurtiçi hasılası ve 118 milyar dolarlık dış ticaret hacmi bulunuyor. Küresel kriz ortamında bile Türkiye'nin 2010 yılında yüzde 8,9 büyüdüğünün altını çizen Rızanur Meral, Türkiye ile Şili arasındaki ticaret hacminin istenilen seviyeye ulaşmadığını ifade etti. Türkiye'nin 82 milyon dolarlık ihracat yaptığı Şili'den ithalatı 312 milyon dolar seviyesinde. Türk işadamlarının Şili'de tarım, tarıma dayalı sanayi, tekstil, hazır giyim, hızlı tüketim malları, mağazacılık, inşaat malzemeleri, müteahhitlik, deniz ürünleri, turizm ve gıda gibi birçok alanda iş yapması mümkün.

TÜRKİYE, ORTADOĞU'YA AÇILAN KAPIMIZ

Şili Tarım Bakan Yardımcısı Alvora Cruzat ise Türkiye ile Şili arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) 1 Mart itibarıyla yürürlüğe girdiği bilgisini vererek, "Türkiye bizim için özellikle gıda alanında Ortadoğu'ya ve Asya'ya açılmamızı sağlayacak bir kapı konumunda bulunuyor." diye konuştu. STA ile ilk etapta yaklaşık yüzde 98'lik oranda bir gümrük vergisi istisnası sunulurken bu oranın zamanla yüzde 100'ü kapsaması hedefleniyor. Cruzat, Şili'nin, yaban mersini, sofralık üzüm, erik gibi gıda ürünlerinde dünyanın en büyük ihracatçısı konumunda bulunduğunu, Şili'yi yakın zamanda dünyanın gıda ihraç eden en büyük 10 ülke arasında yer alması ve bir tarım ve gıda ülkesi haline getirme hedefleri olduğunu anlattı.

Kaynak: Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr