Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / KATI CASS KURALLARI YUMUŞATILDI

KATI CASS KURALLARI YUMUŞATILDI

KATI CASS KURALLARI YUMUŞATILDI28.06.2011

Taşıma işleri organizatörleri ile havayolu şirketleri Avrupa’da, IATA-Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin CASS-Kargo Hesap Mutabakat Sistemi’ndeki değişikliklerle ilgili önemli bir antlaşma imzaladı. 

Son küresel finansal krize kadar, taşıma işleri organizatörleri IATA tarafından finansal değerlendirmeye tabi tutulmuyordu. Ancak, kriz IATA’nın bu tür değerlendirmelere geri dönüş yapmasına neden oldu. Bu durum, en uyumlu ve ödemelerini düzenli yapan taşıma işleri organizatörlerinin dahi finansal değerlendirmeye tabi tutulmasını ve kimi zaman 400,000 £’lara kadar çıkan banka teminatı vermek zorunda bırakılmasıyla sonuçlanıyordu.

Şubat ayında düzenlenen Avrupa Hava Kargo Programı (EACP) Karma Konseyi toplantısının ardından, IATA, Uluslararası İngiliz Taşımacılık Derneği (BIFA) ve Uluslararası Freight Forwarder Dernekleri Federasyonu (FIATA), CASS’ın finansal kriterlerini değiştirme konusunda anlaşmaya vardı.

Bu toplantı sonucunda belirlenen değişiklikler 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe girecek.

Ticari derneklerin bu değişikliklerde inisiyatif almasını sağlayan BIFA Ticari İşler Direktörü John O’Connell ise konuyla ilgili şunları ekledi; “Yeniden başlatılan bu uygulamanın, gerek krizden önce, gerekse kriz sırasında ve sonrasında CASS’ın katı kurallarla bezeli ödeme koşullarına tamamen uyan taşıma işleri organizatörlerinin durumu dikkate alınmadan yapılması kabul edilebilir bir durum değildi.”

“Bu çalışma grubunun bir parçası olarak, taşıma işleri organizatörlerinin havayolu şirketlerinin müşterileri olduğunu her zaman ve açıkça dile getirdik. Amacımız, CASS Antlaşması ilkelerine bağlı kalarak ödemelerini düzenli yapan taşıma işleri organizatörleri için koşulları ağır ve pahalı banka teminatlarının kaldırılmasını sağlamaktı.”

Kaynak: Air Cargo News

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr