Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / DEPO ALANLARIMIZI 6-7 KAT BÜYÜTECEĞİZ

DEPO ALANLARIMIZI 6-7 KAT BÜYÜTECEĞİZ

DEPO ALANLARIMIZI 6-7 KAT BÜYÜTECEĞİZ  27.06.2011

Henüz 2.5 yıldır sektörde faaliyet gösteren Conmar Lojistik, her yıl bir önceki yılın 2 katı büyümeyi hedefliyor. 2011'de reel sektörün oldukça hareketli olduğunu ve hareketliliğin halen devam ettiğini hatırlatan Conmar Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hakan Çınar, kendilerinin de yılın ilk 5 ayını yoğun ve verimli geçirdiklerini söylüyor.

Yıl sonu için hedefledikleri bütçeyi tutturacaklarına inanan Çınar, 2011'de de geçen yılın iki katı kadar büyüyeceklerini öngörüyor. Dr. Hakan Çınar ile Conmarın gelecek planlarını, lojistik sektörünün bugününü ve yarınını konuştuk...

Önümüzdeki dönemde lojistikle ilgili ne tür yatırımlar yapacaksınız? Bu yatırımların tutarı ne kadar olacak?

Biz taşımacılık tarafında araca değil işimizi geliştirmeye yönelik yatırımlar yapmayı tercih ediyoruz. Ancak depo yatırımları için aynı şeyi söyleyemem. Daha çok proje firması olmamız sebebiyle depo yatırımlarımızı sürdüreceğiz, önümüzdeki beş yıl içinde depo alanlarımızı şimdikinin 6-7 kalına çıkarmayı hedefliyoruz. Bu alandaki fırsatları doğru bir şekilde değerlendirmemiz gerektiğine inanıyoruz.

Lojistik sektöründe Türkiye'nin potansiyeli nedir? Bunu yeterince değerlendirebiliyor muyuz?

Türkiye'nin potansiyeli tahmin ettiğimizden de fazla. Bunda birkaç etken rol oynuyor. Coğrafi pozisyonumuz, Ortadoğu ülkeleri üzerinde giderek artan etkimiz, dış ticaretteki hedeflerimizin büyüklüğü ve paralelinde büyüyen ekonomimiz... Elbette bunlara kurumsal firma sayısının artması, lojistik eğitimi veren kuruluşların çoğalması gibi faktörleri de ilave etmek mümkün. Ülkemizin bu potansiyeli yeterince değerlendirmesi konusunda daha ustaca davranması gereken bir süreçteyiz. Komşu ülkelerle siyasi ve ticari ilişkileri geliştirmemiz, lojistik altyapımızı kuvvetlendirmemiz ve lojistik mastır planı, lojistik köylerin inşası gibi uzun soluklu projeleri üretebilir hale gelmemiz lazım. Hükümet 2023 yılı için 500 milyar dolar ihracat hedefi belirledi.

Sizce lojistik sektörü bu hedefe ne kadar hazır?

Henüz hazır değil. İhracatımızın 500 milyar dolar olduğu yıl, ithalatımızın da en iyimser tahminle 600 milyar dolar olacağını kestirmek mümkün. Buna iç ticaretin de doğal olarak göstereceği artışı ilave edersek, ticaret hacmimizin bugünün birkaç katı olacağını söyleyebiliriz. Hiçbir açıdan bu potansiyeli kaldırabilmemiz bugün itibariyle mümkün değil. Daha doğrusu henüz bu yönde ortaya çıkmış bir proje de yok. Şimdilik planlar sadece ihracatla sınırlı. Resme sadece ihracat değil, tüm ticaret hacminde meydana gelecek büyümeyi göz önünde bulundurarak bakmalıyız.

2023 hedeflerinin gerçekleşebilmesi için sektöre ne tür yatırımlar yapmak gerekir? Bu  yatırımlar Türkiye'ye nasıl bir avantaj sağlar?

Yapılacak yatırımları birkaç başlıkta toplamak mümkün. Lojistik sektörünün fiziksel altyapısını güçlendirmek en önemli başlıklardan biri. Bunun için de özellikle demiryolu, denizyolu ve kombine taşımacılık gibi kavramları geliştirmeli ve uygulanabilirlik oranını artırmalıyız. Liman ve demiryolu yatırımları son derece önemli. Lojistik köyler, hatta artık lojistik kentler oluşturmak yine çok önemli gereklilikler arasında. Diğer bir başlık ise mevzuatların basitleştirilmesi ve bürokrasinin azaltılması. Her iki yönde yapılan çalışmaların, henüz yeterli olmasa da olumlu yönde ilerlediğini belirtebiliriz.

Kaynak:Para
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr