Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / BORUSAN LOJİSTİK OTOMOTİVDE BAYRAĞINI GÖNDERE ÇEKECEK

BORUSAN LOJİSTİK OTOMOTİVDE BAYRAĞINI GÖNDERE ÇEKECEK

BORUSAN LOJİSTİK OTOMOTİVDE BAYRAĞINI GÖNDERE ÇEKECEK22.06.2011

Otomotiv lojistiğinde zincirin çoğu halkasında yer alan ve çok sayıda ülkeye de hizmet ihraç eden Borusan Lojistik, yaratıcı multi-modal çözümlerle bu alandaki iş hacmini katlayarak büyütmeyi hedefliyor. Global bir üretim üssü olan Türkiye'de üretici firmaların lojistik zincirlerinin yönetiminin yabancı şirketlerin elinde olduğunadikkat çeken Borusan Lojistik Genel Müdür Yardımcısı Özgür Soy, “Biz bu alanda bayrağı devralan ilk Türk lojistik şirketi olmak istiyoruz” diye konuşuyor.

Bünyesindeki limanı, yurtiçi lojistik hizmetlerdeki güçlü altyapısı, uluslararası acentelik ağıyla Borusan Lojistik, otomotiv lojistiğinde de hem Türk ihracatçısının önünü açıyor hem de yurtdışına hizmet ihraç ediyor. “Otomotiv sektöründe hizmet ihracımızın ilk ayağı tabii ki liman hizmetlerimiz” diyen Borusan Lojistik Liman İşletme ve Uluslararası Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Özgür Soy, şirketin uluslararası taşımacılık hizmetlerinde yoğunlaştığı pazarları İspanya, Romanya, İran ve Almanya olarak açıklıyor. Kara ve demiryolunun yanında konteyner hizmetlerini de müşterilerine yoğun olarak sunduklarını vurgulayan Soy, “İç pazarda edindiğimiz tecrübeyi, uluslararası networkümüzle birleştirerek yabancı ülkelerdeki müşterilerimize de ulaşıyoruz. Sadece parça taşıma ve dağıtım hizmetleri değil, farklı ülkelerde kara ve demiryolu ile bitmiş araç taşıma hizmetlerinden PDI hizmetlerine kadar farklı hizmetleri yabancı ülkelerdeki müşterilerimize de sunuyoruz” diye konuşuyor.

Borusan Lojistik'in otomotiv lojistiğinde 'daha fazlasını' istediğine dikkat çeken Özgür Soy, bu alandaki hedeflerine yönelik olarak şu bilgileri veriyor: “Otomotiv sektörü, lojistikte her zaman gözde bir pazar oldu. Çünkü otomobil üretimi global ticaretin tam bir modeli... Dünyanın dört bir köşesinden ve Türkiye'den yüzlerce parça ve komponent Türkiye'de bir araya geliyor, üretilen araçlar son ürün ya da SKD olarak yine dünyanın her yerine dağıtılıyor. Biz zaten yıllardır bu zincirin birçok halkasında yer alıyoruz, ancak şu anki durumumuzu yeterli görmüyoruz. Amacımız üreteceğimiz yaratıcı multi-modal çözümlerle bu alandaki işlerimizi katlayarak büyütmek. Global bir otomobil üretim üssü haline gelen Türkiye'de, üretici firmaların LLP'leri, yani lojistik zincirlerinin yönetimini sağlayan firmalar hala yabancı firmalar. Biz bu alanda bayrağı devralarak LLP (Öncü Lojistik Sağlayıcı) statüsü kazanacak Türk firmalarının ilki olmak istiyoruz.”

Borusan Lojistik'in otomotiv sektörüne sunduğu hizmetler ve geliştirdiği özel çözümler nelerdir?

Otomotiv sektörü, lojistik hizmetlerimizi sunduğumuz ana sektörler arasında bulunuyor. Sektöre, uluslararası taşımacılık kapsamında Chartering ve Multimodal Taşımacılık, Uluslararası Kara Taşımacılığı ve Uluslararası Konteyner Taşımacılığı hizmetleri sunuyoruz. Liman ve yurtiçi lojistik gücümüze ek olarak uluslararası acentelik ağımız sayesinde de dünyanın her yerine hizmet verebiliyoruz. Aynı zamanda yurtdışında Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Hollanda ve ABD'de % 100 Borusan Lojistik'e ait şirketler üzerinden faaliyet gösteriyoruz.

Depolama hizmetlerimizin yanı sıra bitmiş araçlara yönelik PDI hizmetlerimizi ise Borusan Lojistik Köseköy Araç Lojistik Merkezi'mizde veriyoruz. Borusan Limanı'nda ise genel kargo, konteyner, PCC, RoRo ve proje kargo hizmetlerini sunuyoruz. Farklı hizmetleri başarılı bir şekilde entegre edebilmemiz sayesinde özel çözümlerimiz otomotiv sektöründeki firmalardan büyük ilgi görüyor. 

Otomotiv lojistiğine yönelik yapılanmanızdan ve yatırımlarınızdan söz eder misiniz?

Borusan Lojistik'in Türkiye'de 270 bin metrekareyi aşan depolama alanı bulunuyor. Bu kapasitemizden hizmet verdiğimiz sektörlerdeki firmaların tümü yararlanıyor. Bu kapasitemiz kapsamındaki depo ve antrepolarımız İstanbul'da Tuzla, Tepeören, Avcılar ve Kıraç, Tekirdağ'da Çorlu, İzmit'te Şekerpınar ve Köseköy, Ankara'da Ankara Lojistik Üssü (Kazan), Bursa, İzmir, Mersin ve Düzce'de yer alıyor. Gemlik'teki Borusan Limanı'mız ise toplam 360 bin metrekare terminal sahasına sahiptir. 

Lojistikte bölgesel bir güç olmayı planlayan Borusan Lojistik'in bu hedefine otomotiv sektörü nasıl katkı sunacak? Orta ve uzun vadeli hedeflerinizi belirtir misiniz?

Otomotiv sektörü, başlıca müşterilerimiz arasında yer alıyor. Dolayısıyla bize getirileri de oldukça fazladır. Bu nedenle pek çok yatırımımızı otomotiv sektöründeki gelişmeleri göz önünde bulundurarak yapıyoruz. Örneğin, 2008 yılında başlayıp 2010'da tamamladığımız Borusan Limanı yatırımımızı otomotiv sektörünün büyüyeceğini öngörerek başlattık. Hem yurtiçi, hem de yurtdışında büyümek doğrultusundaki yatırımlarımıza devam etmek öncelikli planlarımız arasında yer alıyor. Otomotiv sektörünün büyümesine paralel olarak araç filomuzu ve depolama kapasitelerimizi artıracağız. Yeni 20 bin metrekarelik bir depoyu devreye almamızın ardından 300 bin metrekarelik depolama kapasitesine sahip olacağız. Bunun yanı sıra limanımıza yaptığımız yatırımları da sürdüreceğiz. Otomotiv ana sanayi ve yan sanayicileri için de milkrun ve depolama hizmetleri ile ilgili gerek yazılım, gerekse farklı taşıma ve depolama modelleri ile ilgili yatırım ve geliştirmelerimizi sürdürüyoruz. Ayrıca, uluslararası taşımacılık alanında da global hizmet sağlayarak yurtiçi ve yurtdışında büyümeyi hedefliyoruz. Yurtdışındaki büyüme ve yakın coğrafyamızda lider olma hedeflerimiz kapsamında Kazakistan'da % 100 bize ait bir şirket kurmayı planlıyoruz.

Otomotiv lojistiği alanında yaşanılan sorunlar ve çözüm önerilerinize yönelik neler söylemek istersiniz?

En önemli sorun kesinlikle altyapıdır. Türkiye uluslararası kara taşımacılığı alanında Avrupa'nın lider ülkesi konumunda bulunuyor, ancak bu yeterli değil. Gelecek multimodal taşımacılıkta. Bunun için de lojistik modları arasında rahat geçiş sağlayacak lojistik köyleri gerekli. Limanlar, demiryolları, depolama ve yükleme alanlarının birleştiği iyi tasarlanmış lojistik merkezleri Türkiye'nin en az 10 yerinde bulunmalı. Bu, devletin öncülüğü olmadan mümkün değil.

Bağlantılı bir konu da arazilerdir. Gerekli araziler planlı şekilde lojistik alanı olarak ayrılmadığı için ötürü bu sektör gerektiği kadar gelişemiyor ve depolama maliyetleri sürekli artıyor.


BORUSAN LİMANI OTOMOTİV İÇİN  KAPASİTE ARTIRIMINA GİDECEK!

Borusan Limanı'nın Türk otomotiv sektörü açısından stratejik önemini değerlendirerek, limandan sektöre yönelik sunduğunuz hizmetlerden söz eder misiniz?

Limanımız, Gemlik'teki stratejik konumuyla Güney Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde gerçekleştirilen ithalat - ihracat faaliyetlerinde önemli rol oynuyor. 2008 yılında başlattığımız ve 2010 yılında tamamladığımız 100 milyon dolarlık yatırım sonucunda limanımızın kapasitesi iki katına çıktı. Yatırım sonrasındaki kapasitesi 5 milyon genel kargo, 400 bin TEU konteyner ve 250 bin araç kapasitesine ulaştı.
Bunlara ek olarak limanımızın 1400 metre yanaşma yeri, 280 bin metrekare gümrüklü ve 80 bin metrekare gümrüksüz terminal sahası var. Ekipman parkı ve fiziki şartları ile limanımız yatırım sonrasında 10 bin TEU kapasiteli dev konteyner gemilerine hizmet verebiliyor. Türkiye'de bir ilk olan, 450 metrelik lineer uzunluğa ve 14,5 metre su derinliğine sahip rıhtım sayesinde ise büyük ana hat gemileri Borusan Limanı'na yanaşabiliyor.
Limanımızda genel kargo, konteyner, PCC, RoRo, liman ve terminal hizmetleri ve proje yükü hizmetleri sunuyoruz. 7 gün 24 saat uzman kadromuzla verdiğimiz dünya standartlarındaki hizmetler, kapalı ve açık genel antrepo işletmeciliği hizmetlerimiz ile Gemlik bölgesinin dış ticaret hacmine önemli katkılar sağlıyoruz.
Otomotiv sektöründeki müşterilerimize sunduğumuz hizmetleri geliştirmeyi sürdürerek, onların talep ve ihtiyaçlarını karşılamaya devam edeceğiz. Aynı zamanda limanımızın büyümesini ve gelişmesini sağlayan, kapasitesini artıran yatırımlar yapacağız.
Kaynak: UTA Lojistik
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr