Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / IRAKLA TİCARET DAHA DA CANLANACAK

IRAKLA TİCARET DAHA DA CANLANACAK

IRAKLA TİCARET DAHA DA CANLANACAK22.06.2011

TOBB Başkanı Hisarcıkoğlu, imzalan 'Eylem Planı' dahilinde ilk hedefin 10 milyar dolar, sonraki hedefinse 20 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak olduğunu açıkladı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile Irak arasındaki karşılıklı ticaretin bu yıl sonunda 10 milyar dolara yaklaşacağına inandığını belirterek, "10 milyar doları yakaladıktan sonraki hedefimiz 20 milyar dolar" dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile Irak Ticaret Odaları Federasyonu (FCCI) Başkanı Jaafar Rasol Jaafar El Hamdani arasında iki ülke ikili ticareti ve ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla bir eylem planı imzalandı. İmza töreni TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun makam odasında gerçekleştirildi.

Hisarcıklıoğlu, imza töreni öncesinde yaptığı konuşmada sözlerine, "Komşumuz, dostumuz, kardeşimiz olan Irak'ın Ticaret Odaları Federasyonu ve beraberindeki önemli bölgelerin oda başkanlarıyla bir araya gelmek bizlere heyecan ve mutluluk veriyor" diye başladı.

Türk ve Irak iş dünyaları olarak daha köklü ve gelişmiş ekonomik ilişkiler istediklerine işaret eden Hisarcıklıoğlu, iki ülke arasındaki ilişkileri en üst düzeye çıkartmayı arzu ettiklerini kaydetti. Türkiye ile Irak arasındaki karşılıklı ticaretin bu yılın sonunda 10 milyar dolara yaklaşacağına inandığını belirten Hisarcıklıoğlu, "Bundan daha yukarıda potansiyel var mı? Var. 10 milyar doları yakaladıktan sonraki hedefimiz 20 milyar dolar" dedi.

Türk-Irak İş Konseyi'nin bu konuda yoğun çalışmalar yaptığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, kurulacak yeni Irak-Türk İş Konseyi'yle birlikte iki ülkenin ekonomik ilişkilerinin daha da geliştireceğine inandığını bildirdi.

Sadece ihaleye değil yatırım yapmaya gelin

Yapılan görüşmelerin iki ülke arasındaki karşılıklı ticaretin 20 milyar dolara ulaşması için bir ilk adım oluşturacağını anlatan Irak Ticaret Odaları Federasyonu (FCCI) Başkanı Jaafar Rasol Jaafar El Hamdani de Türk işadamlarına Irak'ta sadece ihalelere girmemelerini, buraya yatırım yapmaları çağrısında bulundu.

Ulaştırma ve enerji ön planda

Edinilen bilgiye göre, Hisarcıklıoğlu ile El Hamdani arasında imzalanan eylem planı, Odalar Birliğiyle, FCCI arasındaki işbirliğini geliştirme, yatırım olanakları hakkında karşılıklı bilgi paylaşımı, sektörel işbirliği oluşturulması, yatırım yapmak isteyen işadamlarının teşviki, anlaşmazlık çözümü, sorunların tespiti ve çözümlendirilmesini kapsıyor.
Eylem Planıyla, Irak ve Türk özel sektörleri arasında ikili ve çok taraflı ilişkiler çerçevesinde ticaret, yatırımlar, ulaştırma ve enerji gibi öncelikli sektörlere yeni bir ivme kazandırılması öngörülüyor.

Kaynak: Dünya

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr