Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / INCOTERMS 2010 DDP: KDVYİ KİM ÖDEYECEK?

INCOTERMS 2010 DDP: KDVYİ KİM ÖDEYECEK?

INCOTERMS 2010 DDP: KDVYİ KİM ÖDEYECEK?20.06.2011

Taşıma işleri organizatörleri için, Incoterms uygulamaları kapsamında, DDP teriminin kullanıldığı ticari anlaşmalarda, malın gümrük vergisini malı satan tarafa, ithal KDV’sini ise ithalatçıya fatura etmek eskiden beri alışılagelmiş bir uygulamaydı. KDV’yi yurtdışına faturalandırmak mantıksızdı, bu nedenle DDP terimi kullanıldığında, satıcı ve alıcının konuyla ilgili net talimatları olmasa da, KDV’nin ithalatçıya fatura edileceği varsayılırdı. Ancak Incoterms 2010’un yayınlanması alıcı ve satıcıların DDP terimi üzerinde tekrar düşünmelerine neden oldu.

Incoterms uluslar arası ticari faaliyetlerde kullanılmak üzere ICC (Milletlerarası Ticaret Odası) tarafından 1936 yılında bir dizi satış terimi olarak yayınlanmıştır. ICC, güncel ve çağdaş ticari eğilimler ve uygulamalar doğrultusunda Incoterms terimlerini 10 yılda bir revize etmektedir.

Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, yeni bir versiyonun otomatik olarak bir önceki Incoterms’ün yerine geçmediğidir. Incoterms’ü en doğru şekliyle kullanmak için referans alınan yayının üzerinde anlaşma sağlanmalıdır ve alıcıyla satıcı hangi Incoterms üzerinden anlaştıysa o versiyona atıfta bulunmalıdır. Örneğin; FOB Shanghai Incoterms 2000 veya FOB Shanghai Incoterms 1990 gibi. Ancak en güncel Incoterms’ü kullanmak isteyen satıcı, FOB Shanghai 2010’u özellikle belirtmek zorundadır.

Eğer bundan önceki Incotermler incelenirse, DDP kuralının uygulandığı ticari ilişkilerde KDV’nin ithalatçı tarafından ödenmesi gerektiği konusunda net bir uygulama olmadığı açıkça görülebilir.
• Incoterms 1990: taraflar KDV’yi kapsam dışında bırakmaya karar verirlerse bunu uygun bir anlatım biçimi ile ortaya koyarlar.
• Incoterms 2000: KDV satış sözleşmesinde uygun bir anlatım biçimi ile satıcının sorumlulukları dışında tutulabilir.
• Incoterms 2010: satış sözleşmesinde aksi kararlaştırılmamışsa KDV satıcının sorumluluğundadır.

Peki, bu değişiklik taşıma işleri organizatörlerini nasıl etkiler?

Eğer taşıma işleri organizatörünün üstlendiği nakliye işinde Incoterms terimi olarak DDP belirlenmişse, satıcı ve alıcının niyetini tam olarak anlayabilmek için organizatör daha geniş bir inceleme yapmalıdır. Satıcı da satışın KDV’yi kendi maliyetine ekleyen DDP terimine göre yapılandırılıp yapılandırılmayacağına karar vermelidir.

Genel taşımalarda standart operasyonel süreçlerin uygulanması kolay olmaktadır. Ancak yine de talimatların kaydedilmesi ve gerektiğinde ispatlanabilmesi için iletişim kayıtlarının tutulması önemlidir.

Son olarak, eğer DDP hakkında bir müşterinize danışmanlık hizmeti verecekseniz, daha belirli talimatlar içeren ve yeni Incoterms 2010 terimi olan “Belirlenen Yerde Teslim (DAP)”i önerebilirsiniz. Örneğin; Berlin’e ulaştırılacak bir kargo için “DAP Berlin gümrük vergileri dahil, KDV hariç Incoterm 2010” terimi kullanılabilir.  Detaylı ve biçimsiz bir anlatım gibi görünse de, bu yönde kullanım DDP’nin kullanıldığı ticari anlaşmalarda oluşan yanlış anlaşılmaları en aza indirebilecek ve hatta ortadan kaldırabilecektir.

Kaynak: BIFA Link

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr