Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / ARKAS, YİNE TÜRKİYEYE YATIRIM YAPTI

ARKAS, YİNE TÜRKİYEYE YATIRIM YAPTI

ARKAS, YİNE TÜRKİYEYE YATIRIM YAPTI17.06.2011

Filosundaki tüm gemilerine Türk bayrağı çekerek milli filoya en büyük katkıyı sağlayan armatör Lucien Arkas, bu kez öncekilerden farklı olarak gemi tercihini de Türk tersanelerinden yana kullandı.

Arkas Petrol, yatırımını kriz döneminde yaparak Çelik Trans Tersanesi’ne sipariş verdiği yeni tankerini hizmete soktu. Filoya eklenen M/T ALSANCAK 2 tankeri ile Arkas filosundaki tanker sayısı 5’e çıktı.

M/T ALSANCAK 2  petrol tankerinin hizmete girmesi nedeniyle 16 Haziran Perşembe günü (bugün) Marport Batı Terminali’nde düzenlenen törene Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas’ın yanı sıra, Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli, Çelik Trans Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ötkür ve sektör temsilcileri  katıldı.


Arkas: Artık hasat dönemi başlıyor
Arkas Petrol’ü 2006 yılında kendi gemilerine kaliteli yakıt vermek için kurduklarını ifade eden Lucien Arkas,  “Baktık ki, bunu yapmak için disiplin şart. Çevreye duyarlı olunmalı. Maden suyu taşımıyoruz. O bakımdan düzgün tankerlerle yaparsak işimizi büyütebiliriz. Başka bir tarz, ne bize ne de bu ülkeye olan sevgimize uyar. Çelik Trans Tersanesi ile oturduk anlaştık. Bu aldığımız ikinci gemi. Birincisinden çok memnun kalmıştık, bundan da kalacağımıza eminiz.  Arkas olarak muhakkak kurallara uyarız. Çift cidar dedik. Çift cidarlı olmasa bu işi yapmazdım. Çevrenin önemini her geçen gün daha iyi kavrıyoruz.
Ekibimizin bu yılki hedefi 500 bin ton yakıt satmaktır. 500 bin ton yakıt 300 milyon dolar yapar. Bu bir başlangıç. Zaten yarısını boğazlardan transit geçen gemiler oluşturuyor. Bir çeşit ihracat yapıyoruz. Bunun idealini sağlamak lazım. Tabi ki, Tüpraş’ın başımızın üstünde yeri var. Ama öyle bir yere varmak istiyoruz ki, Türkiye’nin boyutlarını aşabilelim. Ben isterim ki, hem Ege, hem Akdeniz’de yerimizi alalım. Bu gemi, bir filizdir. Ben ziraati severim. Bir kiraz almak için 7 sene beklersiniz. Ama asıl mahsulü ondan sonraki 10-15 yıl içinde alırsınız. En zorunu atlattık, hasat dönemine başlıyoruz” diye konuştu.


Şevli: Türk bayrağı hassasiyeti için Bay Arkas’a teşekkür ederim

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas’tan sonra söz alan Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli de, hem firma, hem de armatör olarak örnek kişiliğiyle ve özellikle Türk bayrağını seçerek bu konuda gösterdiği hassasiyet nedeniyle Denizcilik Müsteşarlığı ve İstanbul Bölge Müdürlüğü adına Lucien Arkas’a teşekkürle başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Lucien Bey de haklı. ‘Eskiden Türk bayraklı gemilerle dolaşırken kendimizi anlatmakta zorlanırdık, çünkü kapkaraydık. Ama İdare’nin 8 yıldaki gayretleriyle şimdi bembeyazız’ diyor. Tabi, bu armatörümüzün, sektörümüzün verdiği destekle başarıldı. Çünkü, gemileri belli bir kaliteye getirmek için sektör-İdare işbirliği şart. Hizmete giren gemiye bakıyorsunuz her şey Türk üretimi. Gerçekten gurur verici.”

Ahmet Ötkür: Arkas, yurtdışından sonra ilk kez bizi seçti

Arkas Şirketler Grubu’nun denizcilik sektörünün bu zor günlerinde filosuna gemi katmasını büyük fedakarlık olarak niteleyip takdirle karşıladıklarını söyleyen Çelik Trans Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ötkür de, “Arkas Denizcilik, şimdiye kadar yurtdışında yaptırdığı gemilerle filosunu büyütüyordu. Ancak, bu kural Arkas’a inşa ettiğimiz özel ve kendi konusunda öncü tankerlerle bozuldu. Bizi tercih etmeleri de ayrı bir gurur vesilemiz olmuştur” diye konuştu.

RAKAMLARLA ARKAS PETROL 

Arkas Petrol 2010 yılında deposundan 268.000 ton deniz yakıtı ikmali yaptı.
2011 yılında yurtiçi ve yurtdışında toplam 500.000 ton deniz yakıt ikmali yapmayı hedefliyor. 2011 yılında 300 milyon dolar tutarında yakıt satmayı planlıyor.
Filosunda kendine ait 5 Türk bayraklı tankeri bulunuyor.
2010 yılı cirosu 180 milyon dolar.


M/T ALSANCAK 2 TEKNİK ÖZELLİKLERİ

1.770 DWT kapasiteli tanker Bureau Veritas klasında ve çift çidarlı. Saatte 600 metreküp yakıt ikmal edebiliyor. Alsancak 2 ile birlikte filonun toplam kapasitesi 8153 DWT’ye çıktı.

Kaynak: Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr