Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / ESKİŞEHİR, BÖLGENİN LOJİSTİK ÜSSÜ OLDU

ESKİŞEHİR, BÖLGENİN LOJİSTİK ÜSSÜ OLDU

ESKİŞEHİR, BÖLGENİN LOJİSTİK ÜSSÜ OLDU08.06.2011

Eskişehir, hızlı tren ve bağlantı yolları sayesinde bölgenin lojistik üssü oldu. ETO eski Başkanı Cemalettin Sarar'a göre şehir son yatırımlarla çağ atladı

Eskişehir, tipik bir Anadolu şehriyken son 15 yılda yarattığı mucizeyle gerçek bir Avrupa kentine dönüştü. Şehir sosyal ve kentsel alandaki dönüşümüyle Anadolu'ya rol model oluyor. Nüfusu 100 bini aşan iki üniversitenin yanı sıra, helikopter ve uçak parçaları dahi imal eden 500'ü aşkın fabrika ve modern şehir altyapısı ile Eskişehir büyük bir zenginliğe sahip. Şimdi ise farklı bir dönüşüme imza atıyor. Son yıllarda artan hava, kara ve demiryolları yatırımlarından aslan payını kapan kent, bölgenin adeta lojistik üssü oldu. Özellikle şehrin Ankara ile mesafesini bir buçuk saate indiren hızlı trenin devreye girmesiyle yeni yatırımlar da peş peşe hayat buldu. Eskişehir-Ankara, Eskişehir-Kütahya ve Eskişehir- Bursa kara yollarının duble yol çalışmaları da tamamlanmış durumda. Ek olarak Bozüyük-Mekece karayolu hizmete açıldı. Ayrıca Türk Hava Yolları (THY) da Eskişehir'e günlük uçuşlara başladı. Böylece şehir hızlı trene ek olarak kara ve havayolları ile de örülmüş oldu. Kısa sürede ulaşımın merkez üssüne dönüşen Eskişehir, bu konumunu ekonomik alanda kullanmak için Hasanbey'de de devasa bir lojistik köy inşa etmeye başladı.

Eskişehir Çağ  Atladı

Eskişehir Ticaret Odası eski Başkanı Cemalettin Sarar, şehrin çağ atladığını söylüyor. Her alanda etkileyici bir büyüme sergilediklerini anlatan Sarar, "Eskişehir'in bu kadar hızlı büyüdüğü bir dönem olmadı. Şehir olarak artık çok yukarıda bir güce ve potansiyele sahibiz. Hızlı tren bizi ulaşımda yeni bir marka yaptı ve beraberinde de birçok yatırım geldi" diyor.

Sanayi Limana Bağlanıyor

Kentteki ulaşım yatırımları sanayi bölgesine dönük çalışmaları da hızlandırıyor. Bu kapsamda Eskişehir'de Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) demiryoluna bağlanması için de proje hazırlandı. İstimlâk çalışmaları devam eden proje kapsamında OSB, 7 kilometre uzaklıktaki demir yoluna bağlanacak. Böylece Eskişehir OSB'nin, demir yoluyla Gemlik Limanı'na bağlantısı sağlanmış olacak.

Beş Yıldızlı Tren İstasyonu Kurulacak

ŞEHRİ ulaşımda bir üst lige çıkaran hızlı trene yönelik heyecan verici yatırımlar düşünülüyor. Buna göre Türkiye Cumhuriyet Devlet Demiryolları (TCDD), Ankara ve Konya'nın ardından Eskişehir'e de 5 yıldızlı hızlı tren istasyonu inşa etmek için hazırlıklara başladı. 150 milyon dolar yatırımla inşa edilmesi öngörülen istasyonda, oteller, alışveriş merkezleri, parklar, oyun alanları ile hayvanat bahçesi bulunacak. Yap-işlet-devret modeliyle ihale edilecek yeni istasyonun, Eskişehir Garı'nın arkasında kalan TCDD'ye ait 700 bin metrekare alan üzerine inşa edilmesi planlıyor.

Helikopter Üretiyor

Eskişehir'de elektronik ve havacılık endüstrisi katlanarak büyüyor. Bu konuda öne çıkan Alp Havacılık, Sikorsky firması ile birlikte Türk Genel Maksat Helikopter Projesi'ni yürütüyor. Helikopterlerin birçok parçası TAI ve Eskişehir'de kurulu Alp Havacılık'ta üretiliyor.

'Ulaşım İmkânları Gelişiyor'

Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Harun Karacan, Eskişehir'i yolların ve kültürlerin kesiştiği şehir olarak nitelendiriyor. Demiryollarının tarihsel başkenti olduklarını söyleyen Karacan, şu bilgileri verdi: "Demiryolu sanayi üretim ve eğitiminin de en önemli şehri olmuş. Benzer şekilde havacılık Eskişehir'in geleneksel sektörlerinin başında geliyor. Böyle bakıldığında sadece lojistik anlamında değil çok boyutlu imkâ0nlara sahip olduğunu söyleyebiliriz. Karayollarının iyileşmesi ve hızlı trenin yaygınlaşmasıyla Eskişehir, ulaşım imkânlarını sürekli geliştiriyor. Kavşak noktası olarak her zaman önemliydi. Şimdilerde eğitim ve turizm şehri olarak ulaşım ağlarında yer alıyoruz. Sadece içinden geçilen bir şehir olmak istemiyoruz."


Kaynak: Ulasim Online

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr