Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNUN ETKİLERİ

YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNUN ETKİLERİ

YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNUN ETKİLERİ 06.06.2011

Bilindiği üzere Yeni Kanun, 2012 Temmuz ayında yürürlüğe girecek. Uluslararası Konvansiyonlara uygun olarak titizlikle çalışılarak hazırlanmış bulunan Türk Ticaret Kanununda, Deniz Ticareti’ni düzenleyen hükümler Beşinci kitap bölümünde tasnif edilmiş bulunuyor.

Özellikle deniz hukukunda Cebr-i İcraya ilişkin maddeler, denizcilik alanında faaliyet gösteren birçok kesimin dikkatini çekecektir. Örneğin, Türk bayraklı gemi sahibi olan Donatanlar yönünden, son derece müspet, lehe hükümler yeni kanunda mevcuttur. Gelecekte, herhangi bir deniz alacaklısı veya gemi alacaklısı, Türk bayraklı bir gemiyi yurt dışında tutuklatarak, icra yoluyla satışını kolayca gerçekleştiremeyecektir. Kanunun aradığı birçok koşul ve prosedürün tamamlanması, Türk gemi siciline bildirim ve yazışmaların yapılması gerekecektir. Tüm bunlar, Türk gemisi sahibine, önemli surette itiraz ve savunma hakkı yaratacaktır.
 
Diğer yandan, yabancı bayraklı bir gemiye sahip olan Türk armatör  bu haklardan istifade edemeyeceği gibi, kendini tümüyle yabancı hukukun gereklerine, kurallarına terk etmiş olacaktır. Bilindiği gibi, yabancı hukuk sistemleri ve avukatlar oldukça pahalıdır ve mali mesuliyet sigortaları (PANDI) bazı durumlarda ya yoktur ya da masrafı karşılamaz, neticede primler Donatana yansır.

Esasen burada önemli olan Türk hukuk ve tatbikatından istifade etme olanağı, yabancı bayrakta tümüyle ortadan kalkmaktadır.

Yeni Kanunu etraflıca bilmek ve yorumlamak herkesin lehinedir.

Kaynak: Lojistik Haber

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr