Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / İHRACATÇILAR ÇILDIR HAVALİMANININ BİR AN ÖNCE AÇILMASINI BEKLİYOR

İHRACATÇILAR ÇILDIR HAVALİMANININ BİR AN ÖNCE AÇILMASINI BEKLİYOR

İHRACATÇILAR ÇILDIR HAVALİMANININ BİR AN ÖNCE AÇILMASINI BEKLİYOR 06.06.2011

Birçok meyve-sebze çeşidinin yanı sıra kesme çiçek üretimini ciddi oranda artıran bölge, özellikle son dönemde Rusya'ya yaş sebze-meyve gümrük kapısının açılmasını da fırsat bilerek bu ürünlerde ihracatını artırmayı amaçlıyor. Bölgede iş yapan üretici firmalar ise bu amaçlarına ulaşabilmek için yapımı daha önce tamamlanmış Çıldır Havalimanı'nın kargo ve yolcu taşımacılığına açılmasını bekliyor. Havaalanının kargo taşımacılığına açılması, bölgede özellikle Avrupa ülkelerine günlük taze meyve ve kesme çiçek ihracatını artıracak. Kargo taşımacılığının yanı sıra yolcu taşımacılığına da kapalı olan Çıldır Havalimanı, Aydın ve çevresinin turizmde elinde bulundurduğu mevcut potansiyeli daha değerlendirmesine de engel teşkil ediyor.

Bir ilin ticari hayatının canlılığında havaalının hayati önemde olduğuna vurgu yapan Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, "Başta tarımı, coğrafi konumu ve iklimi gibi özellikleriyle doğuştan şanslı olarak doğduğumuz topraklar üzerinde yaşıyoruz. Ancak bu şansımızı en iyi şekilde değerlendirmek için eksik kalan ihtiyaçlarımızı tamamlamamız gerekiyor. Bu konuda ivedi şekilde havaalanımızın, ilk olarak yolcu taşımacılığına daha sonra da kargo taşımacılığına açılması gerekiyor" açıklamasını yaptı. Rusya'ya yaş sebze meyve gümrük kapısının açılmasıyla beraber; kestane, pamuk, zeytin, çilek, şeftali, taze incir, üzüm, domates ve karpuz gibi birçok meyve ve sebze çeşidinde ciddi oranda artış yaşandığını dile getiren Bosnalı, şu açıklamalarda bulundu: "Altyapısı hazır olan ancak yıllardır amacına uygun hizmeti gerçekleştiremeyen Çıldır Havaalanı, kargo taşımacılığına açılırsa Almanya, İngiltere ve Hollanda gibi birçok ülkeye günlük taze meyve ve kesme çiçek ihraç edebiliriz. Bu durum rekolteyi etkileyeceğinden kuru olan gıdalarımızın da fiyatını artıracak. Kalkınmamız için yetiştirdiğimiz tarım ürünlerinin muhakkak kargo uçaklarıyla ihraç edilmesi gerekiyor."

Turizmde pazarlama ve reklamın çok önemli olduğunun altını çizen Adnan Bosnalı, Çıldır Havaalanı'nın yolcu taşımacılığına açılmasıyla ayrıca Aydın'ın mevcut olana turizm potansiyelinin de artacağını savundu. Ulaşımın, turizmin ayrılmaz bir parçası olduğunu ifade eden Bosnalı, "İlimizde on sekiz adet tarihi yer mevcuttur. Bu kadar çok tarihi yerimiz mevcut olmasına rağmen, eğer biz bu yerlerimizi insanlara tanıtamazsak hiçbir anlam ifade etmez. Havaalanımızın açılmasıyla beraber binlerce turist ilimizi ziyaret edecek ve bundan ilimiz ve ülkemiz kazanacak" dedi.

"Seracılık gelişmeye açık"

İlde gelişmeye açık diğer bir sektörün de seracılık olduğunu açıklayan Adnan Bosnalı, ilin kışın sahip olduğu ılıman iklim sayesinde avantajlı konumda bulunduğuna dikkat çekti. Diğer bölgelerde en az beş ay süren soğuk periyodunun bölgede" üç ay olduğunu belirten Bosnalı, şunları söyledi: "İlimizde jeotermal kaynaklar kullanıldığında kış aylarında fazla ısıtma masrafı yapmadan serada bitki yetiştirmeye uygundur. Yazın ise bu bölgelerde sıcaklık çok yüksek olmadığından basit yollarla seralar soğutulabiliniyor. Bu durumda bütün bir yıl boyu üretim yapma şansı doğuyor. Aydın, jeotermal kaynaklar açısından şanslı illerin başında geliyor. İlimizde kargo taşımacılığı faaliyete geçtiğinde, seracılık sektörü de önemli bir katma değer sağlayacak."

"Olumlu sonuçtan herkes faydalanacak"

Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş Çıldır Havaalanının kullanılmasıyla ilgili olarak başlayan iyi niyetli çabalar hakkında görüşlerini bildiren Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, "Vatandaşlarımız için yararlı olacağını düşündüğümüz bu çabayı destekliyoruz. Ulaştırma Bakanlığı, Çıldır Havalimanı ile ilgili gerekli değerlendirmeleri ve incelemeleri yaptıktan sonra konuyla ilgili durum netleşecek. Sonucun olumlu çıkmasını umuyoruz. Sonuç olumlu olursa bundan hep beraber faydalanacağız" diye konuştu.

"Havalimanının açılması Aydın'a büyük gelir demektir"

Aydın Organize Sanayi Bölge Müdürü Ali Eycellioğlu

Çıldır Havalimanı'nın tam olarak faaliyete geçmesiyle Aydın tarımı ve sanayisi ile turizmine çok büyük katkı sağlayacağını ifade eden Aydın Organize Sanayi Bölge Müdürü Ali Eycellioğlu, şöyle konuştu: "Kuşadası, Efes, Meryemana, Didim, Nysa, Afrodisyas gibi tarihi ve turistlik yerleri içinde barındıran Aydın ili için havalimanı, büyük bir gelir demektir. Aydın ili üniversitesi ve bölgeye kurulan OSB'leri ile birlikte her geçen gün ileriye giden bir il pozisyonundadır. Şehir dışına iş ya da ziyaret amaçlı her gün yüzlerce insan havayolunu kullanmak için İzmir Adnan Menderes havaalanına gitmek zorunda kalıyor. Bu hem zaman hem de maddi kayıp getiriyor. Aydın ilinde 56 yıldır bir havaalanı tesisi mevcuttur ve bu geçen zaman diliminde gelişen Aydın ve çevresi için bu havaalanının hizmete açılması gerekiyor. Uzun zaman kaderine terk edilen havaalanı için şimdi artık odalarımız, milletvekillerimiz ve halkımızda bir birlik oluştu. Bu anlamda da girişimler hızlı bir şekilde devam ediyor.

Kaynak: Dünya

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr