Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / 2. YILINDA 250 BİN TEU KONTEYNER ELLEÇLEYECEK

2. YILINDA 250 BİN TEU KONTEYNER ELLEÇLEYECEK

2. YILINDA 250 BİN TEU KONTEYNER ELLEÇLEYECEK 03.06.2011

Akdeniz Kimya tarafından Aliağa Nemrut Koyu’nda kurulan Nemport Limanı, birinci yılını 150 bin TEU elleçleme miktarıyla tamamladı. Yeni makine yatırımlarını sürdüren Nemport, özellikle şu anda yüzde 7 seviyesinde olan ithal yüklerini arttırarak 2011 sonunda toplam 250 bin TEU yük elleçleme miktarına ulaşmayı hedefliyor.

Birinci kuruluş yıldönümünü Hilton Oteli’nde kutlayan Nemport’un Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Heris, törende gazetecilerin sorularını yanıtladı. Heris, yıl sonunda 250 bin TEU elleçleme yapmayı hedeflediklerini, belirterek şunları söyledi, “İyi ve zor günlerin olduğu bir yıl geçirdik. Tabi kriz döneminin ortasında başladık. Ama talep doğrultusunda olay hızlandı. Ayda yaklaşık 17-18 bin TEU’lara ulaştık. Bu kapasitelere ulaşmak güzel bir şey. Bir yılda 150 bin TEU’yu yakaladık. Aslında bizim kapasitemiz 400 bin TEU düzeyinde. Bu kapasitelere ulaşmayı istiyoruz. İkinci yılımızda 250 bin TEU’yu yakalama hedefindeyiz.”

Liman bünyesindeki yatırımların devam ettiğine değinen Heris, 5 yeni vincin devreye girdiğini belirterek, “5 tane yeni vincimiz de elektrikli. Bu özelliği çevresel ve maliyet anlamında ciddi avantajlar yaratıyor. Türkiye’nin en çevreci limanı biz olduk diyebiliriz. AB normları kapsamında ciddi yaptırımlar geliyor. Biz de yatırım yaparken bunlara dikkat ediyoruz” dedi.

Önümüzdeki günlerde iki yeni vincin daha devreye gireceğini belirten Heris, “O vinçler geldiğinde arka plandaki bazı yatırımlarımızı da yapmamız gerekiyor. Heyecan verici yatırımlar. Önemli olan bunu devam ettirmek. Tabi bu ekonomi ile oluyor. Bölgesel hareket ile oluyor. Bu iş artık başladı, büyüyor, büyüyecek” dedi.

Heris, limandaki ithalat hareketinin ihracata göre hala çok düşük olduğunu ifade ederek, “Tüketici hala burayı tam olarak bilmiyor. Tabi burada genel nakliye farklarından kaynaklanan durumlarda söz konusu. Bu maliyetler bir senedir git gide düşüyor. Limanda elleçlenen ithal yüklerin artmasına paralel nakliye maliyetleri daha da düşecek” ifadesinde bulundu. 

Heris, Aliağa Bölgesi’nin liman hizmetleri açısından kabul edilir bir bölge haline geldiğine işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:  “Aliağa talep edilen bir bölge haline geldi. Ege Bölgesi’nin genelinde bir talep artışı var. İhracat artıyor ama ithalat boyutu tam gelişmediği için şu anda yaptığımız iş yarım kalıyor. İthalatta bir şekilde düzene girerse, çok daha iyi olacak” diye konuştu.

Çandarlı Limanı yapım çalışmalarının hızlanmasını da değerlendiren Heris, bölge ve bölgenin cazibesini arttırması anlamında ciddi bir yatırım olduğunu vurguladı. Heris,  “Hat bazında bakıldığında transit bir liman olması bütün Ege Bölgesi’ni bir anda ön plana çıkarıyor. Tabi bize de bir etkisi olacaktır. Yaşayarak göreceğiz” dedi.

Kaynak: Dünya

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr