Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / AR-GÜ, LOKOMOTİF YATIRIMI İÇİN ‘SERBESTLEŞME’Yİ BEKLİYOR

AR-GÜ, LOKOMOTİF YATIRIMI İÇİN ‘SERBESTLEŞME’Yİ BEKLİYOR

AR-GÜ, LOKOMOTİF YATIRIMI İÇİN ‘SERBESTLEŞME’Yİ BEKLİYOR03.06.2011

Geçtiğimiz aylarda Tülomsaş’a 115 adet SG tipi vagon siparişi vererek filosundaki vagon sayısını 615’e çıkartmayı hedefleyen Ar-Gü’nün sıradaki yatırım planı ise lokomotif satın almak.

 
Entegre lojistik zincirini tamamlamak adına demiryolu taşımacılığına da yönelen Arkas’ın  2003 yılında kurduğu Ar-Gü,  demiryolunu diğer taşıma modları ile kombine ederek hizmet sunuyor. Demiryolu-karayolu kombine taşıması ile İran, Irak gibi komşu ülkelere ihracat taşımaları yapan şirket, limanlar ile yurtiçindeki sanayi bölgeleri arasında ithalat/ihracat konteynerleri taşıyor. Son yıllarda dökme yük taşımalarına başlayan Ar-Gü doğudaki madenlerden ihraç edilen krom ve demir cevheri limanlara, demir ve çelik hammaddelerini demir çelik fabrikalarına, limanlara gelen ithal kömürleri ise doğudaki çimento fabrikalarına ulaştırıyor.
 
1,5 milyon ton yük taşıyacak
 
Ar-Gü’nün 2011’de 1,5 milyon brüt ton yük taşımayı hedeflediğini belirten Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Diane Arkas Aktaş, şirketin bu yıl yeni hatlar da açmayı planladığını söyledi. Yeni vagonların teslim alınmasından sonra konteyner yatırımına da gidecekleri bilgisini veren Aktaş, “Yeni vagonları işletmeye başladığımızda 250 adet yeni konteyner daha alarak konteyner sayımızı 1.135’e çıkartmayı planlıyoruz. Önümüzdeki dönemde yeni vagon tiplerinde yeni üretim taleplerini devam ettirerek, yerli vagon sanayini desteklemeyi sürdüreceğiz” dedi. Bir diğer yatırım konularının da lokomotif olduğunu aktaran Aktaş, “Bunun için öncelikle serbestleşme kanununun çıkmasını bekliyoruz. Özel sektörün önünü açmasını ve daha etkili çalışmasını sağlayacağına inandığımız kanunun çıkmasını müteakip, planımızda lokomotif yatırımı bulunuyor” şeklinde konuştu.
 
“Demiryolunun payı artırılmalı”
 
Demiryolu taşımacılık sektörüne yönelik değerlendirmelerde de bulunan Diane Arkas Aktaş, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Türkiye’de demiryolu ağı ve alt yapısı ile yurtiçi ve yurtdışı taşımacılığında demiryolunun payının artırılması gerekiyor. Demiryollarının gelişmesi sadece yolcu taşımacılığı açısından değil yük taşımacılığı için de çok önemlidir. Anadolu şehirlerimizdeki sanayicilerin hammadde ve ürünlerini demiryolları ile limanlara taşınarak, maliyetleri düşürülebilir. Serbestleşme kanunu sektörün en önemli beklentisi. Havayolu taşımacılığın serbestleşmesinden sonra gelişim göstermesi gibi demiryolu taşımacılığının serbestleşmesinin ardından aynı gelişimin yaşanmasını bekliyoruz. Ayrıca ‘demiryolu çerçeve yasası’nın en yakın zamanda çıkartılmasını ve gerekli düzenlemelerin yapılmasını bekliyoruz. Mevcut yolların tonajlı büyük trenlerin işletilmesine uygun olacak şekilde ıslah edilmesi, elektrifikasyon ve sinyalizasyon yatırımlarının yapılması demiryollarında daha az maliyetle mevcut kapasite üzerinde daha çok yük taşınması sağlanabilir.
 
Kaynak: Perşembe Rotası
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr