Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / BÜYÜK TONAJLAR PİYASAYI TOPARLADI

BÜYÜK TONAJLAR PİYASAYI TOPARLADI

BÜYÜK TONAJLAR PİYASAYI TOPARLADI01.06.2011

Capesize ve panamax endekslerinin % 11’in üzerinde arttığı haftada supramax endeksinin kazancı ancak % 3’e yaklaşabildi. Diğer yandan handysize endeksi % 1 değer kaybetti.

Piyasanın capesize ve panamaxların preformansı ile geçen hafta toparlanmasıyle BDI % 9’un biraz üzerinde değer kazanarak 1500 puana çok yaklaştı. Capesize ve panamax endekslerinin % 11’in üzerinde arttığı haftada supramax endeksinin kazancı ancak % 3’e yaklaşabildi. Diğer yandan handysize endeksi % 1 değer kaybetti. 

Capesize ortalama günlük TC kazançları geçen hafta 10 bin doları aşarak işletme maliyetinin üstüne çıktı. Günlük işletme maliyetinin 7.500 – 8000 dolar arasında değiştiği bu tonaj grubunda ortalama kazançlar 11 Nisan – 19 Mayıs arasında işletme maliyetinin altında kaldı.

Aslında yılın bu zamanı kuru yük piyasasında talebin en yüksek olduğu sezon, ancak aşırı tonaj arzının piyasa üzerindeki negatif baskısı nedeniyle bu yıl bu gerçeğin pek farkına varılamadı.

Piyasa için önemli bir haber; OECD yeni yayınladığı raporunda dünya çelik piyasasında güçlü bir büyüme olacağını öngörerek hem 2011 hem de 2012 için % 6 büyüme tahmininde bulundu. Dünya çelik üretimindeki artış geçen yılın ikinci yarısında yavaşlamış ancak Çin talebinin desteğiyle bu yılın ilk çeyreğinde geçen yıla göre yaklaşık % 10 artmıştı. Genel olarak inşaat sektöründe talep gelişmiş ekonomilerde henüz iyileşme göstermese de otomotiv üretiminde hem gelişmiş ülkelerde hem de gelişmekte olan ekonomilerde güçlü iyileşme görüldü.
 
HABER VE YORUMLAR
 
Çin’de Nisan ayı kömür ithalatı da Mart ayından daha iyi ama ithal demir cevheri stokları rekor düzeyde,

Çin’in büyük limanlarındaki ithal demir cevheri stokları geçen hafta 92,45 milyon tona ulaşarak yeni bir rekor kırdı.

Nisan ayı Çin kömür ithalatı ise 11,1 milyon ton’a ulaşarak geçen yıl aynı döneme göre % 18 azaldı, bu yıl Mart ayına göre ise % 22,5 arttı. Kömür ithalatının bir önceki aya göre artış göstermesi kömür fiyatlarının içte ve dışta azalmasından kaynaklanıyor. Ayrıca bir çok eyalette yaşanan enerji sıkıntısının kömür ithalatını artırdığı belirtiliyor.

CAPESIZE

Capesize piyasalarında geçen hafta olumlu yönde esen rüzgar uzun süreli olmadı ancak positif etkisi hala sürmekte. Bu hafta yine toplamda capesizelar artı olarak kapandı piyasayı. Brezilya / Çin rotalarında rateler US$19.3 mt seviyelerindeydi. Pasific bölgesi Atlantik bölgesine nazaran daha sakin bir hafta geçirdi ancak US 19.2 mt seviyelerinde kaldı.

PANAMAX

Panamakslar geçtigimiz hafta Atlantik bölgesinde güçlenmeye başladı. Transatlantic rotalarında USD 15,000 günlük rangelere ulaştı. Pasifikte ulaşılan nokta ise Usd 13,000 civarında idi. Ancak yakın zamanda beklentiler Atlantik bölgesi için olumlu yönde.

SUPRAMAX/HANDYMAX/SIZE         

Handysizelar stabilitelerini korudular. Her ne kadar haftayı ekside kapatmış olsalarda çok ciddi inişler ya da çıkışlar olmadığı için mevcut durumlarında radikal değişiklikler olduğunu söylenemez. Atlantik ve pasifik bölgesi için benzer durumlar hakimdi. UK’den Akdeniz’e kıta içi taşımalar gerçekleşti. Avrupa’dan Uzak Doğu’ya giden kargolarda rangeler USD 20-21,000 seviyelerindeydi.

COASTER                            

Coaster piyasalarında geçtiğimi zhafta boyunca kuzey Avrupa’dan kısa rotalara yüklü tonajlarda kargo çıkışı oldu ancak normalin üzerinde olan fiyatlar armatörleri küçük handysize gemilerde farklı yükleri birleştirerek taşımaya yöneltti.  Karadeniz ve Ukrayna’dan scrap yükleri çıkmaya devam ediyor. Odessa / Marmara arası 5000mt için rateler USD 18-19 mt seviyelerinde kaldı.
 
Kaynak: Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr