Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / AVRUPADA YAKIT FİYATLARI ARTTI, KARAYOLU NAVLUNLARI DÜŞTÜ

AVRUPADA YAKIT FİYATLARI ARTTI, KARAYOLU NAVLUNLARI DÜŞTÜ

AVRUPADA YAKIT FİYATLARI ARTTI, KARAYOLU NAVLUNLARI DÜŞTÜ31.05.2011

Transpareon ve CapGemini Danışmanlık Şirketi’nin en son yayınladığı Taşımacılık Piyasası İzleme Raporu’na (Transport Market Monitor) göre, yükselen yakıt fiyatlarına karşın, Avrupa karayolu navlunlarında 2011’in ilk çeyreğinde düşüş yaşandı. Yaşanan bu düşüş, 2010’un son çeyreği ile karşılaştırıldığında %5,6 oranındaki gerilemenin de göstergesi. Ancak, bir önceki yılın aynı periyoduyla yapılan kıyaslamada endeksin %8,4 oranında arttığı gözlenmektedir.

Hazırlanan bu rapor, çeyrek karşılaştırmalarında pek de dikkate alınmayan mevsimsel varyasyonların önemini vurguluyor. Örneğin; inşaat sektöründe kış boyunca taşımaya olan talebin azlığından dolayı nakliye hacimleri düşme eğilimi gösterir. Buna ek olarak, yılın ilk çeyreğinde talebi ve hacmi düşük olan tüketim mallarına talep, yılın son çeyreğinde yükselme gösterir. Bu mevsimsel etki, ilk çeyrekte yükselen yakıt fiyatlarına karşın fiyat endeksinin bir önceki çeyrekle karşılaştırıldığında görülen %5,6 oranındaki düşüşü kısmen de olsa açıklamaktadır.

Avrupa karayolu navlunlarında düşüş yaşanmasının arkasındaki bir diğer unsur ise fazla kapasite. 2010’un son çeyreği ile 2011’in ilk çeyreği kıyaslandığında kapasite endeksinin %36,3 oranında yükseldiği gözlenebilir. Yılın ilk üç ayı bazında bakarsak, Ocak ve Şubat aylarında fiyatlar düşerken Mart ayında canlanmanın başladığı görülür. Kapasite endeksi ise buna karşın Şubat ayında en yüksek düzeydeydi. Karayolu navlunlarında düşüş olmasına neden olan yakıt fiyatlarındaki artış, kapasitede yaşanan bu yükselişi gölgede bıraktı.
Taşımacılık Piyasası İzleme Raporu’ndaki piyasa alt bölüm fiyat endeks analizlerine göre, bütün sektörler düşme eğilimi gösterirken, inşaat malzemeleri sektörü, karton ve kereste sektörlerinden daha az bir düşme eğilimi gösterdi ve bu genel düşüş 2010 yılının son çeyreğinde başladı.

2011 yılı fiyat endeksinin, artan taşımacılık talebi sonucu yükseleceği beklenmekte. Bu yükselme trendi daha önceki yıllarda görüldü ve ekonomik tahminler ile taşımacılık fiyatlarında yükselme beklentilerini beraberinde getirdi. 

Capgemini Danışmalık’ın Müdürü ve raportörü Erwin den Exter bu durumu şöyle yorumluyor: “Piyasada yaşanan son gelişmelere bakarak, taşımacılık yapan firmaların taşıma fiyatlarındaki -özellikle EBIT sonuçlarında direkt etki eden fiyat artışları konusundaki- değişikliklere karşı daha bilinçli olduklarını görebiliriz. Ancak yine de firma sonuçları üzerinde beklenmeyen etkileri önlemek için gelişmelerin daha yakından izlenmesi gereklidir.”

Kaynak: Lojistik Haber

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr