Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / AŞIRI TONAJ ARZI NAVLUNU BİTİRİYOR

AŞIRI TONAJ ARZI NAVLUNU BİTİRİYOR

AŞIRI TONAJ ARZI NAVLUNU BİTİRİYOR25.05.2011

Her ne kadar navlunlar hala düşük de olsa, armatörler günlük işletme maliyetinin üzerinde oldukları sürece çalışmaya istekliler çünkü önemli olan belli bir miktar da olsa yük sirkülasyonu olması.

HABER VE YORUMLAR

Kuraklıktan etkilenen Avrupa Karadeniz Bölgesi buğdayına güveniyor;

Avrupa’nın en büyük buğday üreticisi Fransa ve onun komşusu Almanya son aylarda yaşanan kuraklık nedeniyle bu yılki ürün rekoltesinin düşme tehlikesiyle karşı karşıya. Aynı şekilde Polonya ve İngiltere’nin de kuraklıktan etkilenemesi söz knousu. Buna karşılık kuraklıktan etkilenmeyen Karadeniz Bölgesinde daha iyi bir rekolte bekleniyor. Bu durum hububat fiyatların kontrol altında tutulmasını sağlıyor.

IGC’nin verilerine göre AB’nin buğday üretimi geçen yıl % 2,4 düşerek 135,4 milyon ton olarak gerçekleşirken Dünya buğday üretimi 649,6 milyon ton olmuştu.

Avrupa ve ABD’de yaşanan kuraklık nedeniyle IGC geçen ayki 2011/12 sezonu dünya buğday üretimi için yaptığı tahminini 1 milyon ton azaltarak 672 milyon tona indirdi. 
 

ABD kömür ihracatını artırıyor;

Mart ayı ABD kömür ihracatı, geçen yıl aynı döneme göre % 48, Şubat ayına göre ise % 18 artarak 9,8 milyon ton olarak gerçekleşti. Böylece bu yıl ilk çeyrek sonunda ülke 26,7 milyon ton kömür ihracatı gerçekleştirmiş oldu. İhracat bu hızda devam edecek olursa yıl sonunda ABD’nin 100 milyon tonun üzerinde bir ihracat rakamını yakalaması bekleniyor. Geçen yıl ülke 82 milyon ton kömür ihraç etmişti.

Ukrayna buğday ihracat kotasını kaldırabilir;

Ukrayna Başbakanı, hububat rezervlerini iyi durumda olması nedeniyle ülkesinin 2010/11 sezonu ürünü buğday ihracatına uyguladığı kotayı çok yakında iptal edebileceğini açıkladı.

Hatırlanacağı gibi Ukrayna, Rusyanın hububat ihracatını yasaklamasıyla kendi hububat ürünlerine olan yüksek talep üzerine buğday, arpa ve mısır ihracatına Ekim 2010 ayından itibaren kota uygulamaya başlamış % Mayıs’ta mısır’a uyguladığı yasağı kaldırmıştı.

CAPESIZE

Cape’ler için aynı sıkıntılar devam ediyor. Yük artışı mevcut değil, Atlantik round seferleri stabil görünüyor.

PANAMAX

Avustralya’nın ihracatı geçtiğimiz hafta zayıftı. Kazançlar Pasifik’te günlük 500 Usd kadar düştü. Tüm yük cinsleri düşünüldüğünde geçtiğimiz hafta Atlantik bölgesi de Panamax’lar için gelişme olmasına izin verecek koşullara sahip değildi.

SUPRAMAX/HANDYMAX/SIZE      

Uzak Doğu’da Supramax kazançları geçtiğimiz hafta düştü çünkü önceki haftalara nazaran nikel cevheri yükü daha azdı. Bunun bir sonucu olarak, doğuda Handysize kazançları da düştü ve periyoda karşı olan ilgi azaldı. Batıda Atlantik’ten Akdeniz’e kazançlar artmadı.

COASTER                            

Coaster piyasasında genel olarak hala gemi arzı yük sirkülasyonunun üzerinde görünüyor. Fakat iki hafta önceye nazaran, geçtiğimiz hafta Türkiye’nin Karadeniz kıyısında, Romanya, Rusya, Ukrayna ve Bulgaristan’da bir hareketlilik olduğu belirtiliyor. Fakat Karadeniz bölgesinde çokça spot gemi olduğu için herhangi bir yük artışı hemen bu gemiler tarafından absorbe ediliyor.  Bu bölgede hurda yüklerinin düzenli olmadığını görüyoruz. Fakat Karadeniz’den Marmara ve İstanbul tarafına olan yüklemelerin düzenli olarak arttığı görülüyor. Bu bölgede iyi konuşlanmış gemiler için hurda yüklerinin karlı olduğu söylenebilir.
Baltık bölgesinde de ciddi sayıda tonaj arzı var fakat Nisan ayına kıyasla Mayıs ayının son günlerinde yük hacminin hububat ve gübre yükleri sayesinde arttığını da söyleyebiliriz. Bu bölgede son zamanlarda en çok 1-3000 tonluk gemilerin iş yaptığını görüyoruz. Düşen yakıt fiyatları da yavaş yavaş armatörlerin navlun pazarlığında etkili olmaya başlıyor. Orta Doğu’daki sıkıntılı ülkelerin en son durumu da göz önünde bulundurulduğunda, geçtiğimiz haftanın Akdeniz bölgesinde önceki haftalara göre daha iyi olduğu görülüyor. Her ne kadar navlunlar hala düşük de olsa, armatörler günlük işletme maliyetinin üzerinde oldukları sürece çalışmaya istekliler çünkü bölge için önemli olan belli bir miktar da olsa yük sirkülasyonu olması.
 
Kaynak: Lojiport    

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr