Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / AVRUPALI FORWARDER: NİSAN İYİYDİ, AMA..

AVRUPALI FORWARDER: NİSAN İYİYDİ, AMA..

AVRUPALI FORWARDER: NİSAN İYİYDİ, AMA.. 24.05.2011

Avrupalı Freight Forwarderler, Mart ayında yüzde 64 olan Danske Bank Avrupa Freight Forwarding Endeksi’nin Nisan ayında yüzde 67’ye çıktığını belirttiler ancak beklentiler bu yıl ilk kez yüzde 66’ya düştü; bu düşüş dünya ticaret hacminde bir durgunluğa ve yakıt fiyatlarında yükselmeye neden olacak gibi görünüyor.

Endeks ölçümleri firmaların mevcut mal hacmine ve önümüzdeki iki ay içerisinde sahip olmayı planladıkları hacimlerine göre değişim göstermektedir. Endekste 0 ila 100 arasında değerler bulunmaktadır; 50’nin üzerindeki değer firmalar arasında büyüme göstergesi olarak kabul edilmektedir. Nisan ayında endeksteki büyüme, Mart ayında yüzde 47 olan hava taşımacılığı hacminin yüzde 58’e yükselmesinden kaynaklanmaktadır. Ancak beklentiler hava taşımacılığının yüzde 68 oranında sabit kalacağı yönünde.

Kara ve denizyolu taşımacılığı hacimleri ise Nisan ayında sabit kaldı; karayolu taşımacılığı Mart ayında yüzde 71 iken Nisan ayında yüzde 69 oranına geriledi. Genel anlamda beklentilerin düşük olması karayolu ve denizyolu taşımacılığı duyarlılığının zayıflamasının bir sonucudur. Yüzde 62 olan karayolu taşımacılığı beklentileri geçen ay yüzde 72 olan oranla kıyaslandığında belirgin bir düşüş olduğu gözlenmektedir. Yüzde 73 olan denizyolu taşımacılığı beklentileri de geçen ay ki yüzde 76lık oranla karşılaştırıldığında oldukça düşmüştür. 

Ülke bazında baktığımızda ise, Norveç Mart ayında yüzde 75 olan oranın Nisan ayında yüzde 40’a düşmesiyle en büyük düşüşü yaşamıştır. Buna ek olarak beklentilerinde de önemli ölçüde düşüş olmuştur. İngiltere hacim ve beklentilerinde düşüş yaşarken, Almanya Nisan ayında hacminde düşüş görmesine rağmen beklentileri yükselmiştir. Diğer Avrupa ülkeleri ise, hacim ve beklentilerinde yükseliş yaşadılar böylece pozitifte sabit kalmayı başardılar. Hacim oranları sabit kalan İsviçre’nin ise beklentileri yüzde 44 seviyelerinden yüzde 88 oranına önemli ölçüde yükseldi.

Bu veriler gösteriyor ki, bugün Avrupa taşımacılık piyasası direncini koruyacak ancak sektördeki güven bütün yıl düşüş eğilimi göstermesi beklenen ticaret hacimleri dolayısıyla giderek düşmekte. Eurozone İmalatçılık PM Endeksi Mart’ta görülen yükselmenin bölgede imalata yönelik talebinin artacağının göstergesi olduğunu ortaya koyuyor. Sonuç olarak, Freight forwarderların karşılaşabileceği en büyük belirsizlik ve belki sektördeki güveni etkileyecek durum, yükselen yakıt fiyatları.

Kaynak: Ti

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr