Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / TÜRK İHRACATÇILARININ GÖZÜ ADLER LİMANINDA

TÜRK İHRACATÇILARININ GÖZÜ ADLER LİMANINDA

TÜRK İHRACATÇILARININ GÖZÜ ADLER LİMANINDA20.05.2011

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Trabzon Limanı'ndan Rusya Federasyonu'na yönelik tarifeli gemi seferlerinin yeniden başlatılabilmesi için kapatılan Sochi Limanı'na alternatif olacak Adler Limanı'nın yük trafiğine açılması konusunda girişimlerde bulunulmasını beklediklerini belirtti.

Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Sochi Limanı'nın ihraç yüklerine kapatılması ve kapatılan bu limana alternatif olacak Adler (Imeretinsky) Limanı'nın bir türlü açılamamasının Trabzon'un büyük bir istihdam ve ekonomik kayıp yaşamasına neden olduğunu ifade etti.

2010 yılının Eylül ayına kadar ihracatçılara ait toplam 20'ye yakın tarifeli gemi ile Trabzon Limanı üzerinden Rusya Federasyonu'nun Sochi Limanına ihraç yükü taşımaları yapıldığını anlatan Gürdoğan, "Bu faaliyet dolayısıyla da günde ortalama 100'e yakın TIR Trabzon iline ihraç yükü taşımaktaydı. Bu giren araçların il ekonomisine akaryakıt, yedek parça, konaklama, yeme, içme gibi faaliyetler dolayısıyla yaptığı katkı yanında, yüklerin araçlardan boşaltma ve gemilere aktarılması işlemlerinde çalışan ortalama 3 bine yakın insana istihdam sağlanması, bu gemilerde çalışan personel sayısı gibi unsurlar il ve bölge ekonomisi açısından büyük bir yekun oluşturmaktaydı. Ancak, Sochi Limanının kapatılması akabinde Trabzon ilinden çalışan gemilerin başka İllerdeki limanlara kayması ve ihracatçılarımızın da il dışındaki bu limanlara yönelmesi, ofislerini, bürolarını bu illere taşıması yanında banka hesaplarının dahi bu illere aktarılması Trabzon ve Doğu Karadeniz ekonomisini adeta durma noktasına getirmiştir." diye konuştu.

Adler Limanının Sochi Limanına alternatif olarak açılması konusunda Rusya Federasyonu nezdinde yaptıkları girişimlerden sonuç alınamadığı gibi, halen Rus Ulaştırma Bakanlığının engellemesi ile karşılaştıklarını savunan Gürdoğan, "Adler Limanı'nın açılmaması halinde Trabzon ve hinterlandındaki bölgemiz büyük bir ekonomik çıkmazla karşı karşıya kalacağı gibi, birçok potansiyelimizin de elimizden çıkarak başka ülkelerin eline geçmesine sebebiyet verilmiş olacaktır. Trabzon limanımızdan tekrar Rusya Federasyonu'na yönelik tarifeli gemi seferlerinin başlatılabilmesi için, ivedilikle Rusya Federasyonu üst Makamları ile görüşülerek, kapatılan Sochi Limanına alternatif olacak Adler Limanının yük trafiğine açılması konusunda girişimlerde bulunulmasını beklemekteyiz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Ulasim Online

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr