Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / CEYNAK, SAMSUNPORTU BÖLGENİN EN İŞLEVSEL LİMANI YAPMAYI HEDEFLİYOR

CEYNAK, SAMSUNPORTU BÖLGENİN EN İŞLEVSEL LİMANI YAPMAYI HEDEFLİYOR

CEYNAK, SAMSUNPORTU BÖLGENİN EN İŞLEVSEL LİMANI YAPMAYI HEDEFLİYOR18.05.2011

Özelleştirme kapsamında Samsun Limanının (Samsumport) işletme hakkını 36 yıllığına alan Ceynak Lojistik, yapılandırma çalışmalarına başladı. Limanın işletme hakkını 125 milyon 200 bin dolar karşılığında devraldıklarını hatırlatan Cey Grup Yönetim Kurulu Başkam Ali Avcı, devir işlemleri sonrasında yeniden yapılanma sürecine başladıklarını ve inşaat, kapasite genişletme, modernize etme ve revizyon çalışmalarına ağırlık verdiklerini söyleyerek, Samsunport'u Türkiye'nin ve bölgenin en işlevsel, en güvenilir limanı yapmayı hedeflediklerini kaydetti. Cey Grup olarak 2011 yılına ilişkin en büyük yatırım hedeflerinin Samsunport'a yönelik olduğunu açıklayan Avcı, "Limanın kullanım alanlarını yenileyerek kapasitesini artırmak ve Karadeniz'in en büyük ve en başarılı limanı olmasını sağlamak, bir iş adamı olarak en samimi dileğim. Samsun Limanı, iş hayatımda beni heyecanlandıran en önemli yatırım oldu. Bu anlamda da kalite çıtasını yüksek tutuyorum. Samsunport'un kapasitesini ve standartlarını, en iyi seviyeye getirmek istiyorum" şeklinde konuştu. 

"Gemi satın alacağız"

Önümüzdeki dönemlerde, devam eden yatırımları ve inşaatlarını tamamlayarak tam kapasite hizmet vermeyi amaçladıklarım dile getiren Avcı, gemi satın almak ve denizyolu taşımacılığında da söz sahibi olmanın öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Lojistik sektörünün Türkiye'nin coğrafi konumu ve ticaret yollarının geçiş noktası olması nedeniyle son derece kritik ve önemli bir faaliyet alanı olduğunu kaydeden Avcı, lojistik şirketlerinin, AB'ye uyum süreçlerini en hızlı hayata geçiren sektörlerin başında geldiğini savundu. Sektörün gerek altyapı, gerekse çevre standartları anlamında oldukça yenilikçi olduğunu aktaran Avcı, "Türkiye'deki taşımacılık ve ulaşım ağı, özellikle otoyollar, karayolları ve demiryollarının yoğunluğu bakımından EU-27 standartlarının henüz gerisinde. Bu, Devlet Planlama Teşkilatının (DPT) tespiti ve DPT 2010 planlarında da bu sorunun öneminin altını da çizdi. Diğer taraftan, Dünya Bankası tarafından yayınlanan 'Lojistik Performans Endeksine (LPE) göre Türkiye'nin performansı yükseliyor. Bu da sektörün çabaları ve iş dünyasının katkılarıyla sağlanan sevindirici bir durum" açıklamasını yaptı.

"Sektör yüzde 20 büyüdü"

Lojistik sektörünün son beş yılda yüzde 20 oranında büyüdüğünü ve bu büyümenin Türkiye'nin gerçekleştirdiği ihracat ve ithalat miktarı ile doğrudan ilişkili olduğunu ifade eden Avcı, sektörün daha ekonomik ve daha verimli olabilmesi için kombine taşımacılığa daha fazla önem vermesi gerektiğini hatırlattı. Bu anlamda Ceynak Lojistik'in, Mersin'de kombine (karayolu, demiryolu, denizyolu) taşımacılığını hayata ilk geçiren firma olduğundan bahseden Avcı, "Devlet-özel sektör işbirliği her alan için geçerli. Yasal düzenlemeler, teşvik primleri, kredilendirme ve vergi sistemleri zaman zaman firmaları zorluyor. Ayrıca rekabet koşulları da çok önemli. Temiz rekabet teşvik edilmeli. Kirli rekabet eden firmalar, bu eylerimden dolayı, yasalar çerçevesinde caydırıcı hükümler geliştirerek ve temin ederek ticaretten men edilmeli. Ayrıca lojistik sektörü mensupları değişik isimler ve amaçlar çerçevesinde resmi olarak örgütlendi. Gerek işveren ve gerekse iş gören bazında gerçekleşen bu meslek örgütlerinin daha sağlıklı iş piyasalarının oluşmasın da olumlu katkı sağlayacağı kanısındayım" diye konuştu. Lojistik sektöründe yaşanan en temel sorunların başında kayıt dışı faaliyet gösteren firmaların geldiğini ifade eden Avcı, "Bu durum, fiyat odaklı rekabet unsurları olan ve yüksek kalite de hizmet sunan bizim gibi işletmeleri zorluyor. Bu durum özellikle kamyon taşımacılığındaki kar oranlarını olumsuz yönde etkiliyor. Bunun yanında demiryollarının alt yapısının modernizasyonu konusu önemli sorunlar arasında sayılabilir. Çünkü bizim sektör yüksek derecede yatırım ihtiyacı olan ve ticaretin lokomotifi niteliğini de taşıyan çok önemli bir alan" dedi.

Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr