Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / ROTTERDAM LİMANINDA RADYASYON PANİĞİ

ROTTERDAM LİMANINDA RADYASYON PANİĞİ

ROTTERDAM LİMANINDA RADYASYON PANİĞİ13.05.2011

Son birkaç gündür Rotterdam Limanı’nda inceleme yapan yeni Gıda ve Tüketim Ürünleri Güvenlik Komisyonu (nVWA), limanda Japonya’dan gelmiş olan, radyasyon bulaşmış 19 konteynera rastladıklarını açıkladı.

Gerekli ölçümler yapıldıktan sonra, 14 konteynerdeki radyasyon oranı, 4 bq/cm2 olarak belirlenmiş olan limitin altında olduğu için serbest bırakıldı. Kalan beş konteyner ise izin verilen limitin üzerinde radyasyon taşıdığı tespitiyle özel bir alana ayrıldı.

Bu beş konteynerın bir tanesinde 6 bq/cm2 oranında yani limitin üstünde radyasyon tespit edilirken, diğer dört tanesi tam ölçülerin belirlenmesi için incelenmeye devam ediyor.

Komisyondan yapılan açıklamaya göre, Japonya’dan gelen konteynerlar gerek görüldüğü sürece incelenmeye devam edilecek.

Kontroller sürüyor

Japonya’dan gelen gemiler özel ekipler tarafından titizlikle inceleniyor. Japonya’dan gelen gemiler radyoaktif madde içerip içermedikleri konusunda çeşitli ölçümlere ve kontroller tabi tutuluyor. Japonya’da yükleme yapılırken incelenen gemiler, birde yüklerini boşaltırken tek tek kontrollerden geçiyor. Özellikle yiyecek, yem, tüketim ürünleri, kargolar, elektronik ürünler, meyve sebzeler Gıda ve Tüketim Ürünleri Güvenlik Komisyonu tarafından titizlikle incelendikten sonra limanlardan çıkarılıyor.

Kaynak: Deniz Haber

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr