Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / BORUSAN LOJİSTİK IÇIN AVRUPA ROTASI GÜNEY VE İNORGANİIK BÜYÜME

BORUSAN LOJİSTİK IÇIN AVRUPA ROTASI GÜNEY VE İNORGANİIK BÜYÜME

BORUSAN LOJİSTİK IÇIN AVRUPA ROTASI GÜNEY VE İNORGANİIK BÜYÜME10.05.2011

2010-2015 dönemini kapsayan stratejik planında Avrupa pazarındaki hedeflerini yüksek tutan Borusan Lojistik, Bulgaristan’dan İspanya’ya uzanan güney şeridine odaklanırken, inorganik büyümenin de fırsatlarını kolluyor.

2011’de hedef ülkelerini Romanya, İspanya, Fransa ve Almanya olarak sıralayan Borusan Lojistik Genel Müdür Yardımcısı Özgür Soy, çevreci ve multimodal taşımalara odaklandıklarının altını çiziyor.

5 yıl içinde 1 milyar dolar ciroya ulaşarak bölgesel bir güç olmayı hedefleyen Borusan Lojistik, stratejik planlarında Avrupa’ya önemli bir rol biçiyor. Acenteliklerinin yanısıra ‘Borusan Logistics’ markasıyla Hollanda’da kurduğu şirketiyle de Avrupa hattında emin adımlarla ilerleyen Borusan Lojistik için büyümenin yolu ise Bulgaristan’dan İspanya’ya uzanan Güney Şeridi’nden geçiyor. 2011 için Avrupa’daki hedef ülkelerinin Romanya, İspanya, Fransa ve Almanya olduğuna dikkat çeken Borusan Lojistik Liman İşletme ve Uluslararası Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Özgür Soy, bölgedeki yapılanmalarını yeni acentelik anlaşmaları ve şirket kurulumlarıyla sürdürecekleri mesajını veriyor. Soy, şirketin Avrupa’daki gücünü pekiştirecek adımları ise şöyle açıklıyor: “Önümüzdeki dönemde yeni bir yapılanma doğrultusundaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu yapılanmamız sonucunda bir Türk ihracatçısının ürünlerini fabrikasından teslim alarak Avrupa’nın her yerinde nihai teslimatını gerçekleştirebileceğiz. Özmal araç yatırımlarımız devam ediyor. Ayrıca uluslararası taşımacılıkta elimizi güçlendirecek adımlardan biri de inorganik büyümeye yönelik atılımlarımız olacak. Öncelikle Türkiye’den bir yada iki firmayı portföyümüze katmayı planlıyoruz. Bu stratejik dönemde planlarımız arasında Avrupa menşeli bir firmayı satın almak da var.”

ÇEVRECİ ve MULTİMODAL ÇÖZÜMLERLE HEDEF; DEĞER KATMAK

Borusan Lojistik’in misyonunu “Tedarik Zincirine Stratejik Değer Katmak” olarak açıklayan Özgür Soy, dolayısıyla pazara bir farklılık getirerek müşterilerine değer yaratabilecekleri işlere odaklandıklarını kaydediyor. Soy; “On binlerce Türk TIR’ının hizmet verdiği Avrupa pazarına, hiçbir yenilik getirmeden beş yüz tane daha yeni TIR sokmanın hiçbir mantığı yok” diyerek, Borusan Lojistik’in bu sebeple çevreci ve ekonomik multimodal çözümlere odaklandığını vurguluyor ve şunları ekliyor: “Taşıma mesafesinin yarısından fazlasını denizden ya da demiryolu üzerinden kat edebiliyorsak, kendimizi değer yaratmış olarak görüyoruz. Bu kapsamda Avrupa’daki önemli bazı altyapı projeleri için yaptığımız taşımaları demiryolu, deniz ve nehir yolları üzerinden gerçekleştirdik. Bu yöntemle, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Almanya ve Avusturya başta olmak üzere hemen hemen tüm ülkelere teslimatlar yaptık. Bu tür proje bazlı çalışmalar şirketimize en uygun olan işler. Çünkü bunları gerçekleştirirken konvansiyonel nakliyecilik mantığına göre farklı bir yaklaşım ve yapılanma gerekiyor. Biz de liman, depolama ve gümrük gibi işleri nakliye hizmetleri ile entegre etme konusunda uzman bir firmayız.”

Borusan Lojistik’in Avrupa hattında yoğunlaştığı sektörleri otomotiv, dayanıklı tüketim ve hızlı tüketim maddeleri olarak sıralayan Soy, ayrıca bölgedeki altyapı projelerindeki hareketliliği paralel olarak proje lojistiği departmanlarında önemli atılımlar yapacaklarının altını çiziyor.

BORUSAN İÇİN 2011 ‘YATIRIMLAR YILI’ OLACAK

Borusan Lojistik devreye alacağı büyük ölçekli yatırımlarla da 2011 yılına damgasını vurmaya hazırlanıyor. Bünyesindeki Borusan Limanı’nın kapasitesini 2010 yılında 100 milyon dolarlık yatırımla iki kat artıran Borusan Lojistik, yıllar içinde elde etmeyi planladığı iş hacimlerine bu yatırımın devreye girmesiyle daha erken ulaştı. Bundan hareketle limanın son faz yatırımını da 2015 yılından 2011’e çeken Borusan Lojistik, son faz yatırımlarını 1,5 sene içinde tamamlamayı öngörüyor.

Şirketin 2015 yılına kadar yatırımlarını  yoğunlaştıracağı alanlardan biri de depolama. Türkiye’deki mevcut 275 bin metrekarelik depolama alanını 5 yıl içinde yaklaşık iki kat büyüterek 550 bin metrekareye ulaştırmayı planlayan Borusan Lojistik, yurtdışında da depolama yatırımı için fırsatları kolluyor.

Kaynak: Uta Lojistik

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr