Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / AKDENİZİN EN BÜYÜK LİMANI İHALEYE ÇIKIYOR

AKDENİZİN EN BÜYÜK LİMANI İHALEYE ÇIKIYOR

AKDENİZİN EN BÜYÜK LİMANI İHALEYE ÇIKIYOR10.05.2011

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Alsancak Limanı'nın ambarlar bölümünü, Akdeniz'in en büyük kruvaziyer limanlarından biri haline getirecek ihalenin Ağustos'ta yapılacağını açıkladı.

Kruvaziyer limanı ihaleye çıkıyor

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Alsancak Limanı'nın ambarlar bölümünü, Akdeniz'in en büyük kruvaziyer limanlarından biri haline getirecek ihalenin Ağustos'ta yapılacağını açıkladı.

İzmir Alsancak Limanı'nda uzun süredir beklenen müjde geldi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, İzmir'e modern bir kruvaziyer limanı kazandıracak olan ihalenin tarihini Ağustos ayı olarak belirledi. Böylece limanın 2012 yaz sezonuna yetişmesi mümkün hale geldi. İhale sonucunda yapılacak yatırımlarla Alsancak Limanı'nın şu an kruvaziyer gemilerinin yanaştığı ambarlar bölümü, yap-işlet-devret modeliyle Akdeniz'in en büyük ve en modern kruvaziyer limanlarından biri haline gelecek. Son yıllarda dünyanın en hızlı büyüyen kruvaziyer pazarı olan İzmir, dünya devleri Costa ve MSC başta olmak üzere bir çok kruvaziyer firmasının ilgisini çekiyor.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) ihale için gereken etütleri Ağustos ayına kadar bitirip, ihaleye çıkma kararı verdiğini söyledi. Çalışmaların Ağustos'a kadar bitirilmesi için Ulaştırma eski Bakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili adayı Binali Yıldırım'ın ÖİB yetkilileriyle görüştüğünü kaydeden Demirtaş, "ÖİB uzmanları limanda çalışıyor. Jeolojik etütlerle ilgili işleri, Ankara'dan bir üniversite yürütüyor. Biz de burada kendi ekibimizle hem yerleşim hem de ulaşım konularında etütleri yapıyoruz. ÖİB ile işbirliği içinde Ağustos ayına kadar da bu işin yetiştirilmesi talimatı verildi" dedi.

ÖYK KARARI ALINMIŞTI

Alsancak Limanı'nın yük ve yolcu limanları şeklinde ikiye ayrılması için geçtiğimiz Ağustos ayında Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı alınmıştı. Kararı İzmir'de açıklayan dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Yolcu yanaşan iskeleyi yük kısmından ayırıyoruz. Şu anda kruvaziyer gemilerinin yanaştığı alana iki tane daha parmak iskele yapacağız. Orta ve kısa vadede yap-işlet-devret modeliyle İzmir turizmine hizmet verecek tesisi devreye alacağız. Yıllardan beri 'kruvaziyer limanı oraya mı yapılsın, buraya mı yapılsın?' tartışmaları devam eden projeye böylece başlamış oluyoruz" demişti. Alınan ÖYK kararı doğrultusunda şu an limanın dışında olan gümrük binası, Demirspor lokali gibi farklı alanlar da kruvaziyer limanı sahasına dahil edilecek.

BAŞLANGIÇ NOKTASI

Kruvaziyer turizmi macerasına 7 yıl önce giren İzmir, İTO'nun ayakbastı ücretini üstlenmesi ve kenti yurtdışındaki fuarlarda tanıtması sonucu bu yılın ilk 3 ayında Türkiye'nin birinci kruvaziyer limanı olmayı başardı. Ocak-Mart dönemi verilerine göre İzmir Alsancak Limanı'na 55 bin 5 yolcu gelirken, İstanbul'a kruvaziyer gemileriyle gelen yolcu sayısı 9 bin 544'te kaldı. Böylece İzmir, İstanbul'u 5'e katlamayı başardı. Bu yıl İzmir'e şu ana kadar kesinleşmiş 300 sefer bekleniyor. Yolcu sayısının ise 622 bini bulacağı tahmin ediliyor. Bu gelişmeyi gören dünyanın en büyük kruvaziyer firmaları da İzmir'i Doğu Akdeniz ve Karadeniz turlarının başlangıç noktası yapmak istiyor.

'Fırsatlara açığız'

İzmir'e gelen her 2 kruvaziyer yolcusundan birini getiren ve kente bir liman kurmak isteyen Avrupa'nın en büyük kruvaziyer şirketi Costa Cruises'in CEO'su Pierluigi Foschi, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada İzmir'e liman kurmak istediklerini söylemişti. Foschi, "Biz her zaman gelişme ve yeni fırsatları değerlendirmek için açığız. Kruvaziyer endüstrisi için terminal tesisleri hakkında liman yetkililerine tavsiyeler vermeye de açığız. Bizim katılmayı düşüneceğimiz ihale, projenin uygulanabilir ve finansal açıdan uygun olacağı bir durumda gerçekleşecektir" diye konuşmuştu

Kaynak: Ulasim Online

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr