Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / TULM: GÜMRÜK KAPILARI KESİNTİSİZ ÇALIŞMALI

TULM: GÜMRÜK KAPILARI KESİNTİSİZ ÇALIŞMALI

TULM: GÜMRÜK KAPILARI KESİNTİSİZ ÇALIŞMALI 06.05.2011

Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi (TULM), Gümrük Kanunu'nun 35. maddesinin, gümrük kapılarının 7/24 esasına göre çalışmasını sağlayacak şekilde değiştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi, Gümrük Kanunu'nun 35 Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi, Gümrük Kanunu'nun 35. maddesinin, gümrük kapılarının 7/24 esasına göre çalışmasını sağlayacak şekilde değiştirilmesi gerektiğini dile getirdi. ANKA'nın edindiği bilgiye göre, İstanbul'da gerçekleştirilen Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi toplantısında, sektörün sorunları ele alındı. Gümrük kapılarındaki çalışma saatleri ve fazla mesai ücretleri nedeniyle büyük sıkıntı yaşandığını bildiren demiryolu ve karayolu taşımacıları, mevcut uygulamanın sektöre büyük yük getirdiğini bildirdi. Sektör Meclisi, Gümrük Kanunu'nun 35. maddesinin, gümrük kapılarının 7/24 esasına göre çalışmasını sağlayacak şekilde değiştirilmesi talebinde bulundu.

Demiryolu taşımacılığı paneli

Lojistik maliyetlerinin yüzde 65'inin taşımacılıktan kaynaklandığını ve demiryolunun bu maliyetlerin düşürülmesi için önemli bir fırsat olduğunu dile getiren sektör temsilcileri, demiryolu taşımacılık sektörünün üniversitelerde yapılacak eğitim programları ile gündeme taşınmasını istediler. Meclis üyeleri, demiryolunun önemini konu alan bir panel düzenlenmesi konusunda görüş birliğine vardı.

"Demiryolu işletmeciliğinin serbestleşmesi Türkiye'nin önünü açar"

Demiryolu Kanunu Taslağı'nın, Avrupa ilerleme raporlarında konuşulan bir konu olduğunu belirten sektör temsilcileri, demiryolu işletmeciliğinin serbestleşmesinin, Türkiye'nin önünü açacağını ifade ettiler. Meclis toplantısında, taslağın sektörün görüşleri doğrultusunda bir an önce yürürlüğe girmesi gerektiğine dikkat çekildi ve Ulaştırma Bakanlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunma kararı alındı.

"Mesleki yeterlilik eğitimlerinde ortak ders kitabı oluşturulmalı“

Toplantıda ayrıca, karayolu taşımacılığı mesleki yeterliliği ile ilgili eğitimlerin belirlenmesine karşın, üst ve orta düzey yönetici ve sürücü eğitimlerinde müfredatın geniş bir tabana yayıldığı, konunun her eğitim kurulunda farklı işlendiği, bu nedenle başarının düşük olduğu vurgulandı. Sektör temsilcileri eğitimlerin ortak bir zemine oturtulması için, ortak bir ders kitabı oluşturulmasının şart olduğunu söyledi. Bu amaç çerçevesinde belirlenen üniversitelerden görüş temin edilmesi kararı alan Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi, yapacağı ön çalışmanın ardından Ulaştırma Bakanlığı'nı ziyaret edecek.

"Posta kanunu tasarısı yürürlüğe girmeli"

Öte yandan, serbestleşme yönünde önemli bir adım olarak görülen yeni Posta Kanunu Tasarısı'nın sektör ile mutabık kalınandan çok uzak olduğunu belirten sektör temsilcileri, Kanunun sektörün önerileri dikkate alınarak bir an önce yürürlüğe girmesini istediler

Kaynak: Lojistik Haber
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr