Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / İHRACAT NİSANI DA REKORLA KAPATTI: 11.7 MİLYAR DOLAR, ARTIŞ YÜZDE 25,45

İHRACAT NİSANI DA REKORLA KAPATTI: 11.7 MİLYAR DOLAR, ARTIŞ YÜZDE 25,45

İHRACAT NİSANI DA REKORLA KAPATTI: 11.7 MİLYAR DOLAR, ARTIŞ YÜZDE 25,4502.05.2011

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, bu yıl Nisan ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 25,45 oranında artışla 11 milyar 796 milyon 332 bin dolara yükseldi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Gaziantep Anatolian Otelde düzenlediği basın toplantısında Nisan ayı ihracat rakamlarını açıkladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi TİM verilerine göre, Ocak-Nisan 2011 döneminde ihracat yüzde 22,21 artışla, 43 milyar 264 milyon 341 bin dolar oldu. Son 12 aydaki ihracat rakamı ise yüzde 15,48 artışla 121 milyar 840 milyon 891 bin dolar olarak gerçekleşti. Nisan ayında en fazla ihracatı 1 milyar 792 milyon dolar ile otomotiv endüstrisi yaparken, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 1 milyar 611 milyon dolarlık ihracat ile ikinci, çelik sektörü ise 1 milyar 467 milyon dolarlık ihracatla üçüncü sırada yer aldı.

Büyükekşi ihracat rakamlarını açıkladığı basın toplantısına tüm işçilerin 1 Mayıs Bayramı'nı kutlayarak başladı.

Doğru kur nisanda da rekor getirdi

Nisan ayındaki ihracatın da tüm nisan ayları içinde Cumhuriyet tarihi rekoru olduğunu belirten Büyükekşi, "Geçen sene ihracatımızın artış oranı yıllık yüzde 12 olarak gerçekleşmişti. Şimdi artış oranımız bunun iki katına çıktı. Rakamların gösterdiği gerçek şu: Doğru kur seviyesi ile ihracatçılarımız gerçekten başarılı işlere imza atıyorlar. Dolar kurunda 1,50-1,60 bandının ihracatçılar için ideal olduğunu daha önce çok kez ifade ettik. Geçen senenin ilk çeyreğinde dile getirdiğimiz önlemler erken alınmış olsaydı bugün hem dış ticaret açığı hem de cari açık sorunumuz kontrol altında olurdu. Önlemler gecikince dış ticaret dengesi ve cari açık yüksek boyutlara vardı. "

Başkan Büyükekşi, Euro/Dolar paritesinde artıştan ihracatçıların olumlu etkilendiğini kaydederek şöyle konuştu:

"Çünkü ihracatımızın yarısını Euro ile gerçekleştiriyoruz. Ancak maliyetlerimizde doların ağırlığı daha yüksek. Dolayısıyla parite Euro lehine yükseldiğinde, bu durumdan avantaj sağlıyoruz.Bu yüzden Avrupa pazarlarında ihracat gelişmeleri bizim için önem taşıyor. İlk 4 ayda ihracatımız, en büyük pazarımız Almanya'ya ve ikinci büyük pazarımız İtalya'ya yüzde 31, üçüncü büyük pazarımız İngiltere'ye yüzde 22 artış gösterdi. Yine ilk 4 ayda Hollanda'ya yüzde 43, Belçika'ya yüzde 34, İspanya'ya yüzde 20, Romanya'ya yüzde 13, Fransa'ya yüzde 5 ihracat artışı yakaladık. Hepimizin de yakından takip ettiği üzere, emtia ve petrol fiyatlarında hızlı yükselişler yaşanıyor. Altının onsu 1500 doları geçti. Diğer metallerde de ciddi yükseliş yaşanıyor. Petrol de 120 doların üzerinde seyrediyor. Emtia fiyatlarında gözlenen bu artışlar üzerine, Avrupa Merkez Bankası faizleri 25 baz puan arttırdı. Diğer taraftan Avrupa'daki bazı ülkelerin ciddi borç problemleri hala devam ediyor. Dünya ekonomileri yavaş temposunu koruyacak. Biz de bu noktada rekabetçi kura sahip olduğumuz takdirde, ihracat artışına devam ederiz.

Ortadoğu etkisini dengeliyoruz

Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler ise herhangi bir hız kesmeden devam ediyor. Bunun sonucunda bazı ülkelere ihracatımızda ciddi gerilemeler yaşanıyor. Örneğin Nisan ayında Libya'ya ihracatımız yüzde 98, Bahreyn'e yüzde 80, Lübnan'a yüzde 39, Cezayir'e ve Mısır'a yüzde 18, Katar'a yüzde 10, Suudi Arabistan'a yüzde 8 düştü. Suriye'de bir takım sıkıntılar yaşanıyor. Ancak Nisan itibariyle bu gelişmelerin ihracatımıza olumsuz yansıması olmadı. Suriye'ye ihracatımız Nisan ayında yüzde 35 artış gösterdi. Fas'a ihracatımız yüzde 51, Yemen'e yüzde 47, İran'a yüzde 41, Irak'a yüzde 34, Tunus'a yüzde 6 arttı.

Nisan ayında en fazla ihracat yapan 10 ilimizi artış oranına göre sıralayınca şöyle bir tablo çıkıyor: Kocaeli'nin ve Sakarya'nın ihracatı yüzde 64 artarken Gaziantep'in ihracatı yüzde 43 artış gösterdi. Gaziantep ilk 10'daki iller arasında Nisan ayında ihracatını en fazla artıran 3. ilimiz oldu. Denizli'nin ihracatı yüzde 37, İzmir'in yüzde 34, Hatay'ın yüzde 21, İstanbul'un yüzde 20, Bursa'nın yüzde 18, Manisa'nın yüzde 6 ve Ankara'nın yüzde 1 arttı.
Gaziantep'in başarısı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Gaziantep'in ihracatta başarı ve performansın kendisine gurur verdiğini, ortada büyük bir emek ve gayret olduğunu söyledi. Türkiye'nin ve bölgesinin cazibe merkezi haline gelen Gaziantep'in üretim ve ihracat merkezi olarak parladığını vurgulayan Büyükekşi, "Bölgesine adeta ışık saçıyor, ihracatta gösterdiği başarı göz kamaştırıyor. 2000 yılında Gaziantep'in ihracatı 435 milyon dolarken bu rakam 2010 yılında 3,9 milyar dolara dayandı. İhracatı 10 yılda 8 kat artış gösterdi. Aynı dönemde Türkiye'nin ihracatı ise sadece 3 kat arttı" dedi.

Gaziantep'in ihracatının nisan ayında yüzde 43, ilk dört ayda da yüzde 33 artış gösterdiğine dikkati çeken Büyükekşi, Gaziantep'in gösterdiği başarıda komşularımızla son dönemde artan ilişkilerimizin büyük rolü olduğun, coğrafi konumun etkisiyle en büyük ihracat pazarlarının Ortadoğu ülkeleri olduğunu söyledi.

Büyükekşi, Türkiye'nin son yıllarda ihracatçıların önünü açan bir dış politika izlediğini ifade ederek, "Sıfır sorun sınırsız ticaret politikası ülkemize çok şeyler kazandırıyor.

Komşularımızla sorunların ortadan kalkmasıyla yaptığımız ticaret hızla artıyor. Vizelerin de kalkmasıyla ticaret, yatırım turizm ortamı gelişiyor. Bundan da en büyük faydayı komşularımıza yakın olan bölgedeki illerimiz görüyor" diye konuştu.

Türkiye'nin 2023 yılı için 500 milyar dolar ihracat hedefi olduğunu anımsatan Büyükekşi, "2023'e kadar Gaziantep'in tüm Türkiye ihracatından aldığı payı yüzde 3,4'ten yüzde 6'ya çıkartabileceğine inanıyorum. Gaziantep 30 milyar dolarlık bir ihracatı hedefliyor" dedi.

Kaynak: TİM

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr