Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / VİZE MUAFİYETİ ANLAŞMASI

VİZE MUAFİYETİ ANLAŞMASI

VİZE MUAFİYETİ ANLAŞMASI18.04.2011

Son dönemde imzalanan serbest seyahat anlaşmalarının son halkası Rusya oldu. Türk vatandaşları bundan böyle Rusya'ya vizesiz gidebilecekler.

Moskova Büyükelçisi Aydın Sezgin, vatandaşların Rusya seyahatine çıkmadan önce vizesiz giriş şartlarını incelemesini önerdi. Rusya ile birlikte vizelerin kaldırıldığı ülke sayısı 58'e çıktı.Türkiye ve Rusya, Soğuk Savaş sonrası dönemde gelişen ekonomik ve siyasi ilişkileri, vizeleri kaldırarak taçlandırdı. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in Mayıs 2010 Ankara ziyaretinde imzalanan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mart 2011 Moskova ziyaretinde nota değişimi yapılan "Vize Muafiyeti Anlaşması" gece saat 00.01'de uygulamaya girdi. Buna göre iki ülke vatandaşları, bir aya kadar süreli ziyaretlerde vizesiz geçiş yapabilecek.

İki ülkenin stratejik ortaklık perspektifinde ilerlemesini sağlayacak uygulama, toplam 100 milyar dolar ticaret hedefinin yakalanmasına katkı sağlayacak. Turizm sektöründe hummalı çalışmalara neden olan düzenleme, kısa süreli iş ziyaretleri ve fuar katılımları açısından da büyük kolaylıklar getirecek. Türkiye'nin "sıfır sorunlu dış politika yaklaşımı" ve Rusya'nın "modernizasyon ve liberalleşme çabaları" ile örtüşen uygulamanın özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler açısından avantajlar sağlaması bekleniyor.

Yetkililer, Rusya havalimanlarında bir kısım zorluklarla karşılaşmamak için teknik konular konusunda uyarıyor. Pasaport sürelerinin en az 6 ay olması, yırtık ve yıpranmış olmaması ve 7 günün üzerindeki ziyaretlerde "registre" (kayıt) işlemlerinin yapılmasının zorunlu olduğu hatırlatılıyor. Otel dışında kalacak Türk vatandaşları yedi günün üzerinde bir ziyaret planlamaları durumunda bulundukları bölgedeki Federal Göçmen Bürosu temsilciliklerinden adres kayıtlarını yaptırmaları gerekiyor. Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise girişte doldurulan "migrasyon" (göçmenlik) kartı. Uçakta dağıtılacak olan kartın iki parçasının da düzgün bir şekilde doldurulması gerekiyor. Rusya girişinde gümrük görevlileri, üzerine mühür bastıktan sonra iki parçadan birini geri veriyor. Bu parçanın sağlıklı bir şekilde korunması ve çıkışta gümrük görevlilerine verilmesi gerekiyor.

Türkiye Moskova Büyükelçisi Aydın Sezgin, konu ile ilgili yaptığı uyarıda, "Vize kalktı, ben üç aylık vizemle Rusya'ya girerim anlayışı ile Moskova Şeremetyevo Havalimanı'na geldiklerinde maalesef ülkeye giremezler. Gereksiz yere sorunlarla karşılaşmamak için vatandaşlarımızın gerek Türkiye Moskova Büyükelçiliği ve Konsolosluğu gerekse Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği'nden gerekli bilgileri edinerek yola çıkmalarını rica ediyorum." hatırlatmasında bulundu.

Anlaşmaya göre iki ülke vatandaşlarının 180 gün içerisinde farklı giriş çıkışlarda toplam bulunma sürelerinin de 90 günü aşmaması gerekiyor. Turizm sektöründe önemli bir canlanma beklenirken Türkiye, 2011 Rus turist hedefini 4 milyona çıkardı. Rusya ile vizesiz döneme geçilmesinin ardından Türkiye'ye vize uygulamayan ülkelerin sayısı 58'e ulaşacak.

Kaynak: Ulasim Online
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr