Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, Amerika Birleşik Devletleri’nin önde gelen eğitim kurumlarından olan Maine Maritime Academy ile çift diplomaya dayalı uluslararası ortak lisans programlarına 2011-2012 eğitim yılında ilk öğrencilerini alacak.
Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, Amerika Birleşik Devletleri’nin önde gelen eğitim kurumlarından olan Maine Maritime Academy ile uluslararası ortak lisans programlarını başlatmaktadır. 2011-2012 eğitim yılında ilk öğrencilerini alacak olan programlar, Denizcilik İşletmeleri Yönetimi, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği alanlarında açılacak, bu programlarda Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri’nde eğitim alınarak 4 yıllık lisans eğitimine denk krediler ile her iki üniversiteden de lisans diplomasına hak kazanılacaktır.
Programlar
Çift diplomaya dayalı uluslararası ortak lisans programlarının Türkiye ve ABD’deki isimleri aşağıdaki gibidir:
• Maritime Business Administration (Denizcilik İşletmeleri Yönetimi) (DEU) / International Business and Logistics (Uluslararası İşletmecilik ve Lojistik) (MMA)
• Marine Transportation Engineering (Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği) (DEU) / Marine Transportation Operations (Deniz Ulaştırma Operasyonları) (MMA)
• Marine Engineering (Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği) (DEU) / Marine Engineering Operations (Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Operasyonları) (MMA)
Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Programına kayıt olan öğrenciler 4 yarıyılı Türkiye’de, 4 yarıyılı Amerika’da tamamlayacaklardır. Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Programları’na kayıt olan öğrenciler ise 3 yarıyılı Amerika’da, 4 yarıyılı ise Türkiye’de okuyarak, birinci sınıf yaz yarıyılında iki ay sürecek olan ilk Açık Deniz Eğitimini MMA eğitim gemisi “T/S State of Maine”de yapacaklardır. Programlarda 4 yıllık lisans eğitimine ek olarak 1 yıl da İngilizce hazırlık eğitimi yer almaktadır.
İngilizce Eğitim
Öğretim dili İngilizce olan uluslararası ortak lisans programlarına kayıt olacak öğrencilerin 1. sınıftan lisans derslerini almaya başlayabilmeleri için, İngilizce yeterliliklerini ispatlamaları gerekmektedir. TOEFL sınavı, İngilizce yeterlik için gerekli olan sınavdır. Bu sınavın dışında bir İngilizce Yeterlik Sınavı geçerli değildir. Çift diplomaya dayalı uluslararası ortak lisans programlarında lisans derslerine başlayabilmek için alınması gereken TOEFL puanları; klasik TOEFL sınavından 550, bilgisayarlı TOEFL sınavından 215, ve internet tabanlı TOEFL sınavından 80'dir.
Burs
Programa burslu olarak kaydolma hakkı elde eden öğrenci her iki kurumda belirlenen öğrenim ücretinin yarısını ödeyecektir. Karşılıksız olan bu destek İngilizce hazırlık programında geçirilen 1 yıl ile normal lisans süresince verilir. Söz konusu bursun devamı ile ilgili esaslar üniversiteler tarafından belirlenir.
Mezunlar
Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği ile Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümleri mezunlarının, Türk ve yabancı bayraklı ticari gemilerde çok cazip şartlarda iş bulma olanakları bulunmaktadır.
Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü mezunları da ulusal ve uluslararası alanlarda özel şirketler veya birçok kamu kuruluşunda cazip koşullarda iş bulabilme imkânlarına sahip olmaktadırlar.
Maine Maritime Academy (MMA)
Nesiller boyunca ABD’nin Maine bölgesi, gemi kaptanları ve gemi inşa mühendislerinin becerileri ile ve aynı zamanda denizcilikle ilgili her türlü alandaki liderliği ile dünya çapında tanınmıştır. Son yıllarda, ABD’nin önde gelen denizcilik akademilerinin başında gelen Maine Maritime Academy üstün kaliteli eğitimi ile giderek büyümüş olup, zenginleşen uygulama laboratuarları ile lisans ve lisansüstü alanlarda öğrencilerine genişletilmiş hizmetler sunmaya devam etmektedir.
Maine Maritime Academy’nin misyonu, öncelikle deniz ile ilgili programlara odaklanan kaliteli eğitim sunmaktır. Müfredat, öğrencilerin liderlik rollerini üstlenmelerinde onları güçlendirecek, sıkı bir öz disiplin kazanmalarında cesaretlendirecek, meraklarını arttıracak, küresel ekonomide başarılı olmalarında gerekli olan bilgi ve beceri ile mezun olmalarını sağlamaktadır.
Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi
1988 yılında “Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu” adıyla Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde, Türkiye’de deniz işletmeciliği konusunda eğitim veren ilk yüksek öğrenim birimi olarak eğitime başlayan Denizcilik Fakültesi; ülkemizin denizcilik çıkarlarına hizmet etmek temel amacı doğrultusunda denizcilik, ulaştırma ve lojistik sektörlerine uluslararası standartlarda yetişmiş mezunlar kazandırmaktadır. Denizcilik Fakültesi öğrencilerin araştırmacı, sorgulayıcı, özgüvenli, disiplinli, liderlik becerilerine sahip, sosyal sorumluluk bilincini taşıyan, yaşam boyu öğrenen, analitik düşünen ve uygulayan, takım çalışmasına yatkın, deniz örf, adet ve göreneklerine sahip bireyler olmasını hedeflemektedir. Bünyesinde Denizcilik İşletmeleri Yönetimi, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümleri’ni bulunduran Fakültede eğitim dili İngilizce’dir.
Kaynak:Ulasımonline