Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / KURUYÜKTE DEPRESYON SÜRÜYOR

KURUYÜKTE DEPRESYON SÜRÜYOR

KURUYÜKTE DEPRESYON SÜRÜYOR14.04.2011

Özellikle büyük gemilerin kazançlarındaki kayıp nedeniyle piyasada diğer bir düşüş haftası daha yaşandı. Hafta boyunca % 10 civarında  gerileyen BDI 1400 puanın altına düştü.Düşüşe sebep olan büyük tonajlı gemilerden capesize endeksi % 10, panamax endeksi ise % 12 civarında geriledi. Geçen hafta başında Çin’deki tatil nedeniyle, bu hafta için Çin alımlarının tekrar başlayacağı ümidiyle iyimser beklentiler mevcut. Diğer yandan kısa ve orta vadede bütün gözler Japonya’nın yeniden inşasının başlamasında.

Yılbaşındaki değeri ile (1773) geçen haftaki kapanış  değeri (1376) mukayese edildiğinde BDI’da % 20 civarında bir kayıp olduğunu görüyoruz. Aşırı gemi arzı, Avustralya’daki sel ve Japonyadaki deprem ve tsunami felaketleri göz öününe alındığında aslında durum çok daha kötü olabilirdi. Örneğin, bu yıl boyunca Avustralya’dan yapılan kömür ihracatı geçen yıl aynı döneme göre % 30-40 daha az, bunun sonucunda kömür fiyatları artıyor ve bu fiyatlardan da Çin çok fazla alım yapmıyor. Bu zincirleme reaksiyonlar sonuçda piyasaya olumsuz yansıyor.
Nükleer santrallerin yaşadığı problemler nedeniyle Japonya’nın bu yıl 6 milyon ton ekstra kömür alma ihtiyacı doğabileceği tahmin ediliyor. Ancak dünyanın en büyük termal kömürü alıcısı Japonyanın kömür alımlarının Mayıs’tan önce toparlanması beklenmiyor. 2009 yılı verilerine göre Japonya elektrik enerjisinin % 34’ünü nükleer santrallerden sağlıyor. Ülkede nükleer enerji eksikliğinden doğacak kaybın % 20’sinin kömür, geri kalanının ise doğal gaz ve petrolden karşılanması bekleniyor.

Bu yıl yeni inşa faaliyetleri 2010 yılından daha az;
Navlun piyasalarındaki belirsizlik ve bir çok gemi tipinde sipariş defterlerinin çok dolu olmasının sonucunda yeni gemi inşa siparişleri bu yıl geçen yıla nazaran daha az. Yeni inşa siparişlerinde şu anda en aktif setör konteyner sektörü olurken tanker ve kuru yük piyasasında siparişler daha düşük. Son beş yıldır bu yıl ilk kez olarak yılın ilk çeyreğinde hiç bir yeni inşa VLCC (Very Large Crude Carrier/Tanker) siparişi verilmedi. Dünya ekonomik krizinin en çok hissedildiği 2009’un ilk iki çeyreğinde bile 4 adet VLCC siparişi verilmişti.
Kore’nin en büyük çelik üreticisi POSCO’nun gemi inşada kullanılan sac fiyatlarının ton başına yaklaşık 120 dolar artabileceği açıklaması ve Japonya’dan sızan haberlere göre ise yeniden inşa faaliyetleri nedeniyle ilave çelik ihtiyacı beklentisi ile ton başına 300 dolarlık bir artışın olabileceği beklentisi hakim. Bu nedenle sac fiyatlarının yeni inşa piyasası üzerindeki olası etkileri tartışılıyor.

Çin’in ilk çeyrekte demir cevheri ithalatı % 14,4 arttı,

Çin yılın ilk çeyreğinde 177,17 milyon ton demir cevheri ithal ederek bu konuda yıllık bazda % 14,4 artış sağlamış oldu. Bu yıl ithal edilen demir cevherinin ortalama fiyatı   geçen yıla göre % 60’a yakın daha fazlaydı. Ülkenin aynı dönemdeki çelik ithalatı ise % 1,7 artarak 4,18 milyon ton olarak gerçekleşti.

Rusya hububat ihracatına tekrar başlamayı planlıyor

Rusya Başbakanı Putin hububat ihracatına tekrar başlamak için ellerinden geleni yapacaklarını açıkladı. Rusya’nın kuraklık nedeniyle geçen sene yazından bu yana uygulamakta olduğu hububat ihracat yasağını bu yıl Eylül sonu veya Ekim ayında kaldırması bekleniyor.
 
CAPESIZE
 
Capesizelar bu hafta bir önceki haftaya göre herhangi bir gelişme gösteremedi. Hafta başındaki Çin tatili nedeni ile doğuda genel bir durgunluk olduğu söylenebilir. Yüksek tonajlı yüklerde bir azalma görülüyor.Bununla birlikte Japonya’daki deprem, tusunami ve nüklüer felaketin olumsuz etkileri devam ediyor. Kısa vadede bu durumun negatif etkilerini görmeye devam edeceğiz ama uzun dönemde olumsuzluklar avantaja çevrilebilir.
Ortalama TC’ler Usd 2634’lük bir düşüş gösterdi hafta boyunca ve Usd 7920 seviyelerine geriledi. Atlantik bölgesindeki ücretler transatlantik rotasında taleplerin azalması nedeni ile biraz düşüştü. Armatörler gemilerini Pasifik bölgesine yollamaya biraz çekindikleri için bu bölgede Atlantik bölgesine göre nispeten navlunlar fazlaydı. Pasifik bölgesindeki demir cevheri Usd 7.5 pmt seviyelerinde balandı. Dampier / Qingdao Usd 7.5 pmt’den işlem gördü ve beklentiler Mayıs’ta Usd 7.75 pmt olacağı yönünde. Bununla birlikte period bağlantıları yine çok az bağlantı yapabildi. 180,000 dwt’lik bir capesize Usd 12,500’den 4-6 aylık bir bağlantı yaptı. Benzer özellikleri olan başka bir capesize ise bir yıllık bağlantıyı Usd 15,500’den gerçekleştirdi.
 
PANAMAX
 
Bu hafta Atlantik bölgesinde Panamakslar sakin bir hafta geçirdi. Güneydoğu Amerika’da beklenenin altında oluşan talep nedeni ile panamakslar haftaya durgun başladı.
 
Transatlantik rotalarında da navlunlar düşüşteydi. Pasifik bölgesi de oldukça sessizdi.Endonezya ve Avustralya bölgesinde kömür taşıma durumundaki belirsizlik hala devam ediyor ve bu bölgedeki taşımaları etkiliyor, bunun yanı sıra Japonya’daki depremin olumsuz etkileride ne yazık ki artarak devam ediyor ancak kısa vadede çabuk bir şekilde toparlanma beklenmiyor. Japon chartererları oldukça sessiz durumdalar. Bölgedeki ücretler Usd 16,000 seviyelerinden Usd 12,000 seviyelerine geriledi. Period bağlantılarında da fazla bir aktivite görülmedi ve önümüzdeki hafta için çok yüksek beklentiler mevcut değil.
 
SUPRAMAX/HANDYMAX/SIZE         
 
Supramaks ve handymakslar bir önceki hafta ile benzer bir seyir izledi ancak panamakslardaki düşüş supramaks ve handysizeları da olumsuz yönde etkiledi. Geçtigimiz hafta Pazartesi ve Salı günleri bir düşüş yaşandı ancak Çarşamba ve Perşembe günleri daha stabil hale geldi durum. Kuzey Atlantik’ten gelen kargo talepleri ve Güney Doğu Amerika’da supramaks rateleri biraz yükseldi ve genel durum dengelendi. Haftanın tamamına bakıldıgında bir önceki haftaya göre ortalamada hiç bir değişiklik olmadığı görülüyor. Us Gulf ve Uzak Doğu arasındaki rateler bu hafta düşüş yönündeydi. Akdeniz ve Avrupa’dan çıkan kargolar kısa mesafeli taşımalar yapabildiler ancak rateler pek değişmedi. Pasifik bölgesinde ise Çin tatili nedeni ile sakin bir hafta söz konusuydu aynı zamana denk gelen Hindistan’daki kutlamalar ve tatillerde bu durumda etkili oldu. Çarşamba günü 53,000 dwt’lik bir supramak Kuzey Çin’den Hindistan’a yapılan bağlantıda Usd 16,000 seviyesindeydi, Cuma günü ise 56,000 dwt’lik Kuzey Pasifik’ten Singapur’a yapılan bağlantı Usd 14,000 seviyelerinde kaldı. 57,000 dwt’lik Japonya’dan Doğu Avustralya’ya yapılan bağlantı ise Usd 15,000 dwt seviyelerinde kaldı.
 
COASTER                             
 
Coasterler kış mevsimin etkisinin azalmasını hala bekliyorlar. Bu Çelik, hububat ve gübre yükleri olsada olması gereken kapasitenin çok altında bir hareketlilik görülüyor. Özellikle kuzey Afrika’daki olayların etkisi devam ediyor. Pazarda sadece genel durum dışında minimal dalgalanalar görünüyor. Birinci çeyreğin etkilerinin silinmesi biraz zaman alacağa benziyor.  
  
Kaynak: Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr