Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / TÜRKİYE AVRUPALI LOJİSTİKÇİLERE BALNAK’TA TANITILDI

TÜRKİYE AVRUPALI LOJİSTİKÇİLERE BALNAK’TA TANITILDI

TÜRKİYE AVRUPALI LOJİSTİKÇİLERE BALNAK’TA TANITILDI 13.04.2011

İTO ve UTİKAD’ı ziyaret eden Avrupa’nın önde gelen lojistik firmalarının üst düzey yöneticileri Balnak Lojistik’in Gebze Tavşanlı Tesisleri’nde de ağırlandı.

Avrupalı lojistikçiler, Türkiye‘ye Kafkasları ve Uzak Doğu’yu işaret ederek, Türkiye‘de lojistiğin geleceği hakkında öngörülerde bulundular. Türkiye’nin lojistik hizmetlerde daha çok otomotiv, tekstil ve beyaz eşyada öne çıkacağını öngörerek, Türkiye’ye yatırım yapmanın önemli olduğunu söylediler.


Alman, Polan ve Avusturyalı büyük boy 10 adet lojistik firmanın sahibi veya CEO’larından oluşan 15 kişilik Girişimcileri Yönlendirme Kolokyumu (Unternehmer Colloquium Spedition - UCS), dün (12 Nisan 2011) Balnak Lojistik’in Gebze Tavşanlı Tesisleri’ni ziyaret ederek, tesis ve Balnak Lojistik hakkında bilgi aldılar.

Avrupalı lojistikçileri, Balnak Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kosta Sandalcı ile Balnak Operasyonları Genel Müdürü Cem Alper,  tesisin depo havuzunda (paletlerin elleçlendiği depo alanı) bilgilendirdi.

UCS

Girişimcileri Yönlendirme Kolokyumu (Unternehmer Colloquium Spedition - UCS), Almanya’da politikacılarla ve bilim adamlarıyla belli sürelerle biraraya gelerek, lojistik sektörünün gidişatı hakkında fikir alış – verişinde bulunuyor.

Her yıl lojistikte stratejik öneme sahip olan bir ülkeyi de ziyeret eden grup, geçen yıl Ukrayna’da incelemelerde bulunmuş. UCS bu yıl da Türkiye’yi tercih etmiş.
UCS grubu adına bilgi veren Hans – Jörg Hager‘e (Kuehne + Nagel Group ile birleşen Schenker Deutschland AG‘de  karayolu ve demiryolu lojistiği eski başkanı) göre, Türkiye’yi tercih etmelerinde ekonomisinin yakaladığı büyüme oranı ile, bölgesel konumu, önemi ve AB ile üyelik süreci etkili olmuş.Hans – Jörg Hager, grubun UTİKAD ve İTO ile görüşmesinde büyüme rakamlarından etkilendiğini belirtti.

“Türkiye’ye yakından bakınca modern anlamda lojistik himetler ağının geliştiğini gördük“
Türkiye’nin başta Almanya olmak üzere freight forwarding hizmetler kapsamında Avrupa ile yoğun lojistik ve nakliye ilişkilerinin sürdüğünü dile getiren Hans – Jörg Hager, Türk lojistik sektörü hakkındaki ziyaret öncesi ve sonrası izlenimlerine ilişkin sorumuza “Türkiye’deki lojistik pazarı hakkındaki bilgilerimiz forwarding ilişkilerle sınırlıyken, Türkiye’ye yakından bakınca modern anlamda lojistik himetler ağının geliştiğini gördük“ dedi.

Türkiye’ye yatırım yapmanın önemli olduğunu düşünüyorlar

Bu ziyaret sayesinde Türkiye’ye olan güvenlerinin arttğını söyleyen grup sözcüsü Hans – Jörg Hager, yüksek potansiyel gördükleri Türkiye’ye yatırım yapmanın önemli olduğunu düşündüklerini de kaydetti.

Almanya‘da durum nasıl?

Hans – Jörg Hager, bir soru üzerine, Almanya’nın 2008 krizinden sonra bu yılki ekonomik, dolayısıyla lojistik göstergeleri ile kendisini de şaşırttığına dikkat çekerek “2009 – 2010 ve 2011 ilk çeyreğinde çok hızlı bir düzelme yaşandı. 2011 yılında 2008 hacimlerine gelmeyi ümit ediyorlar çünkü, özellikle Almanya’nın ihracatında çok büyük gelişmeler görülüyor“ dedi.

UCS’nin dünya ve Türkiye‘nin lojistikteki geleceği hakkındaki öngörüleri
Hans – Jörg Hager’in dünya ve Türkiye‘nin lojistikteki geleceği hakkındaki öngörülerini de sorduk. Hans – Jörg Hager, şu öngörülerde bulundu:

“Kriz sonrasında globalizasyon yine gündemi belirleyecek. Mal ve hizmetlerin serbestçe akışı yönünde düzenlemeler artacak. Uzak mesafelerde denizyolu taşımaları, maliyet üstünlüğü nedeniyle öne çıkacak.

“Türkiye‘de lojistiğin geleceği daha çok  otomotiv, tekstil ve beyaz eşyada olacak“
Türkiye otomotiv, tekstil ve beyaz eşyada yakaladığı global başarıyla, bu alanlara yönelik lojistik hizmetlerde zaten bir hub olmuş durumda. Ancak, önümüzdeki onlu yıllarda Türkiye’nin batı, batının Türkiye lojistik ilişkilerinin gelişmesi yetmeyecek, özellikle Kafkaslar, Türki Cumhuriyetler, yakındoğu ile uzakdoğuya yönelik lojistik stratejiler geliştirmesi daha çok faydasına olacak. Çünkü bu bölgeler giderek gelişiyor ve büyüyorlar. Refah seviyeleri, dolayısıyla tüketim seviyeleri artıyor.

Türkiye’nin batı ile yakındoğu ve uzakdoğu arasında fiziksel bir köprü olması ötesinde Kafkaslar’da, Afgansitan’da, Pakistan’da mal hareketlerinde bulunmasını kolaylaştıran ilişkilerini iyi yönetmesi gerekiyor. Avrupalıla bu bölgeleri Türk lojistik ve nakliyecisi kadar bilemiyor. Türkiye’nin bu anlamda üstünlüğü var. Diğer yandan, IT sistemlerine yönelik çalışmalara ve yatırıma ağırlık vermesi gerekecek.“


Balnak Lojistik Gebze Tavşanlı Tesisleri

Türkiye’de son 10 yıldır tedarik zinciri yönetimi anlayışının gelişmesi ile birlikte depolama hizmetleri kendi içinde depo yönetimine dönüşerek derinlik kazandı.

Türkiye‘de yurtiçi lojistik servislerinde depolama ve nakliye tüm lojistik süreçlerin yüzde 80 - 90’nını oluşturuyor. Gebze, iç ve dış lojistik operasyonlarda taşıma modlarına yakınlığı ile firmaların en çok depo – antrepo yatırımı yaptıkları alanlardan birisi. Reysaş, Ekol, Omsan, Ceva, Çobantur, Karınca ve daha onlarca lojistik servis sunucusunun bu bölgede de depo ve antrepoları bulunuyor.

Balnak Lojistik Gebze Tavşanlı Tesisleri ve barındırdığı depoların bulunduğu alan denizyolu (İzmit Körfezi limanalrı), uluslararası karayolu (E-5 - TEM), havayolu (Sabiha Gökçen) ve demiryoluna (TCDD’nin mevcut hattı ve yakında Marmaray) yakınlığından dolayı  üstünlüğe sahip.

Depolama, manipülasyon ve promosyon üretimi depolarda ağırlıklı hizmetleri meydana getiriyor. Ancak, müşterinin talepleri bu hizmetleri arttırabiliyor. Zaten tedarik zinciri yönetiminde, depo yönetiminin ciro payı yüzde 15 – 20’yi buluyor. Ama, çalışan sayısı olarak bakıldığında ise, depoların tedarik zinciri içindeki payı yüzde 40 – 50’ye yaklaşıyor. Balnak‘ın Tavşanlı deposu bu paylara da uyuyor.

Balnak Lojistik Gebze Tavşanlı Tesisi, 3 ana depodan oluşuyor. 2 adet A tipi antrepo var. Depolardan birisi 18 bin 500 metrekarelik 2 katlı depo ki, altkatı antrepo 6 bin metrekaredir. Tesis diğer 2 depo ile toplamda 40 bin metrekare kapalı alan, 100 bin metrekare de açık alan üzerine kurulu.

Uluslararası nakliye için 100 adet çekici ve treyler filosu ile bin adet de  yurt içi tedarikçisi olan Balnak’ın toplam kapalı alan depo kapasitesi 210 bin metrekareyi buluyor.

3 depoda, giren ve çıkanlar dahil günlük toplam 5 bin palet hareket ediyor. Tesiste 18 adet rampadan yükleme boşaltma yapılabiliyor. Raflı alanlardan havuza akıtılan ürünler konsolide ediliyor. Havuz normal zamanlarda günde 2 kez dolup boşanabiliyor.  Depolarda ağılıklı olarak FMCG operasyonları yapılıyor. P&G, Colgate, PhilipsBenckiser gibi global firmalara hizmet sunuluyor. P&G ve Colgate’in transit ihraç ürünleri 2 adet Atipi antrepo üzerinden gerçekleştiriliyor. P&G’nin ihracat deposu da tesiste yer alıyor. Diğer yandan diğer müşterilerin lokal depoları da tesiste bulunuyor.

Sabit 220 çalışanı bulunan depoda (Balnak’ın toplam çalışan sayısı 1800 )değişken istihdam söz konusu. Depolarda sadece depolama hizmetleri yürütülmüyor. Ayrıca, elleçleme, üretim – manipülasyon süreçleri de yönetiliyor. Firmaların çeşitli promosyonel hizmetleri yerine getiriliyor. Market raflarında, örneğin Colgate diş fırçalarının değişik promosyon paketleriyle hazırlanması burada yapılıyor. 100 – 200 arasındaki değişken kadro işte bu süreçler söz konusu olduğunda gündelik işçi olarak istihdam ediliyor.
Depolardaki ürün çeşitliliği 4 – 5 bini buluyor.

Depolarda kullanılan güvenlik ve yazılım sistemleri de dikkat çekiyor.Öncelikle, güvenlikçilerden oluşan, depo açık ve kapalı alanları için devriye sistemi var. Depolar kameralarla izleniyor. Tüm depolarda standart yangın güvenliği alınmış durumda.

Yunanistan’da geliştirilen l&3 yazılım sistemi kullanılıyor. Depo yönetimi için l&3 programını tercih eden lojistik firmala sayısı artıyor. Program, müşterinin isteklerine göre kurulabiliyor.
Diğer yandan, ürün yönetiminde barkod sistemi ve radyo sinyalli rfid el terminalleri kullanılıyor.

Tüm ürünlerin konum, miktar vb bilgileri sistemde kayıtlı oluyor. Ayrıca, bench, lot veya imhalık ürünlerin takipleri rahatlıkla yapılabiliyor.

Kaynak:Lojistik Haber

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr