Ankara İtalya Büyükelçiliği, İtalyan Ticaret Merkezi ve Venedik Liman İşletmeciliği, işbirliğinde düzenlenen Venedik Limanı: 'Akdeniz'in Otobanı Avrupa'ya Giriş Kapısı-Türkiye İtalya İşbirliğinde Öne Çıkan Bir Model' konulu seminer İstanbul Venedik Sarayı'nda gerçekleştirildi.
Seminere Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Türkiye- İtalya Büyükelçisi Gianpaola Scarante, Venedik Liman İşletmesi Başkanı Paolo Costa, İtalyan Ticaret Merkezi Başkanı Ferdinando Pastore, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Maya ile çok sayıda davetli katıldı.
Seminerde konuşan Türkiye-İtalya Büyükelçisi Gianpaola Scarante, “İki ülke arasındaki ilişkinin tarihsel ve ekonomik boyutu vardır. Doğu-Batı-Kuzey-Güney arasında köprü olan iki ülke birlikte yeni projelere imza atacaklardır. Avrupa'dan bakıldığında Türkiye ekonomisinde olağanüstü canlılık gözlenmekte. Türkiye'nin ihracata yönelik yollarını açmak ve birlikte projeler yapmak için bu seminer çok yararlı olacaktır. Bunun için İstanbul-Mersin limanlarında Trieste Limanı'na olduğu gibi Venedik Limanı'na da Ro-Ro ve Cruise gemileri çalıştırmak istiyoruz. Bu girişimleri ciddi politikalarla destekleyeceğiz” dedi.
Toplantı boyunca yaptığı ikili görüşmelerde Türkiye limanlarının öneminin Akdeniz'de artarak devam ettiğini gözlemlediğini belirten Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Maya, “Mersin Limanı'nın altyapısının sağlamlığı ve coğrafik önemi birçok yetkililerce dile getirildi. UN Ro-Ro'nun Mersin'deki faaliyetleri yakından takip ediliyor. İtalyan yetkililer haftada 2 sefer Trieste'ye giden UN Ro-Ro'nun 1 sefer de Venedik Limanı'na gelmesini arzu ettiklerini belirttiler. Mersin Limanı doğu Akdeniz'in en önemli limanlarındandır, coğrafik anlamda avantajlara sahip bir liman bununla birlikte Adriyatik Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kapısı olarak en doğru adrestir. Bu işbirliği fırsatları değerlendirilmelidir. Türkiye denizcilik sektöründe hızlı yol kat etmektedir. Lojistik sektörde çok genç, donanımlı, eğitimli bir nüfusa sahibiz. Türkiye genelinde yaklaşık 50 bin talebemiz denizcilik ve lojistik eğitimi almaktadır. Gelecekte Avrupa'nın denizci üssü olacağımız ve lojistiğin büyük bölümünde yer alacağımızı umuyorum. Bu anlamda Mersin'in Türkiye'nin gözbebeği bir lojistik üs haline gelmesi çok uzun sürmeyecektir” diye konuştu.
Kaynak: Ambar Dergisi