Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / KİM LOJİSTİĞİ DAHA ETKİN YÖNETİR O DİĞERLERİNDEN BİR ADIM ÖNDEDİR

KİM LOJİSTİĞİ DAHA ETKİN YÖNETİR O DİĞERLERİNDEN BİR ADIM ÖNDEDİR

KİM LOJİSTİĞİ DAHA ETKİN YÖNETİR O DİĞERLERİNDEN BİR ADIM ÖNDEDİR 11.04.2011

Yeşil lojistiğin günümüzün en önemli konularından biri olduğunu söyleyen Omsan Lojistik Genel Müdürü Osman Küçükertan, lojistik işlemlerin şirketler üzerindeki ekonomik etkilerinin yanında çevre ve insan sağlığına da etkilerinin önemli bir duruma geldiğine dikkat çekti.

Koç Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Topluluğu'nun bu yıl 6'ncısını gerçekleştirdiği Koç Üniversitesi Tedarik Zinciri ve Lojistik Günleri (KULOG'11) Sevgi Gönül Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. KULOG'11'e Vestel Teknoloji Üretim ve Planlama Genel Müdür Yardımcısı Şeref Hamarat, Omsan Lojistik Genel Müdürü Osman Küçükertan, Coca Cola İçecek Tedarik Zinciri Planlama Müdürü Mutlu Ocak, Ford Otosan Satın Alma Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Kabatepe, UPS Türkiye Genel Müdürü Haluk Ündeğer katıldı. Konuşmacılar yaptıkları sunumlarla etkinliğe katılan 350 öğrenciye deneyimlerini ve lojistik sektörünün durumunu anlattılar.

YEŞİL LOJİSTİK

Firmaların birbiriyle değil tedarik zincirini yönetme konusunda rekabet ettiğini dile getiren Omsan Lojistik Genel Müdürü Osman Küçükertan, hangi firma tedarik zinciri yönetimini etkin ve verimli yaparsa rekabette avantaj sağlayacağını söyledi. Yeşil lojistiğin günümüzün en önemli konularından biri olduğunu anlatan Küçükertan, lojistik işlemlerin şirketler üzerindeki ekonomik etkilerinin yanında çevre ve insan sağlığına da etkilerinin önemli bir duruma geldiğine dikkat çekti. Şirket olarak bu anlamda önemli çalışmalar yaptıklarına değinen Küçükertan, PETDER ile işbirliği çerçevesinde sahip oldukları 15 tanker ile Türkiye genelinde 6 bin 500 atık yağ üreticisinden 18 bin top atık yağ topladıklarını ve bu atık yağları 54 tesise taşıdıklarını kaydetti. Küçükertan ayrıca sahip oldukları blok trenler sayesinde 4 bin 751 ton tehlikeli gazın atmosfere salınımını engellediklerini aktardı.

ÖDÜLLÜ LOJİSTİK UYGULAMASI 3.5 MİLYON TL KAZANDIRDI

Vestel'in siparişe göre terzi usulü üretim yaptığını dile getiren Vestel Teknoloji Üretim ve Planlama Genel Müdür Yardımcısı Şeref Hamarat ise geliştirdikleri ve ödül aldıkları V-BAKS ile lojistik süreçlerini detaylı bir şekilde yönettiklerini söyledi. Planlama birimi, depo ile çalıştıkları yan sanayi firmalarının bu sistemle birbirine bağlandığını söyleyen Hamarat, her bir üretim emrine göre hangi malzemenin var olduğunu veya eksik olduğunu herkesin gördüğünü, ihtiyaca göre malzemelerin hızlıca tedarik edilip üretimin aksamadan gerçekleştirilmesinin sağlandığını belirtti. Bu yöntemle üretim için gereken malzemelerin hazırlanma süresinin 12-16 saatten 1-2 saate düştüğünü, operasyon sayısını 6-8 kat azalttıklarını söyleyen Hamarat, lojistik süreçlerdeki bu iyileşmenin üretim verimliliğini en üst seviyeye çıkardığını ve 3.5 milyon TL kazanç sağladıklarını ifade etti.

LOJİSTİĞİ DAHA ETKİN YÖNETEN DİĞERLERİNDEN BİR ADIM ÖNDEDİR

Ford Otosan Satın Alma Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Kabatepe de dünyada üretimin batıdan doğuya doğru hızlı bir şekilde geçiş yaşadığını, bunun da lojistiğin önemini artırdığını söyledi. "Kim lojistiği daha etkin yönetir, o diğerlerinden bir adım öndedir" diyen, malzeme ve bitmiş ürün hareketini artıracak bu değişiminin yolların kesişim noktasında bulunan Türkiye'nin önemini de artırdığına dikkat çeken Kabatepe şunları söyledi: "Türkiye'deki otomotiv üretim belirli bir oranda düzenli bir şekilde artıyor. Türkiye 1 milyon 95 adetle dünya üretiminin 16'ncı sırasında yer alıyor. Hedef 2015'te ilk 10 içinde yer almak. İhracat odaklı üretim stratejisi olan Ford, 2000'de 40 bin adetlik üretim gerçekleştirirken 2010 sonunda 270 adetlik üretim rakamına ulaştı. Bu hızlı üretim artışında lojistiğin payı çok büyük."

Kaynak: Transport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr