Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / ZONGULDAKA YENİ TRENLER

ZONGULDAKA YENİ TRENLER

ZONGULDAKA YENİ TRENLER 11.04.2011

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Zonguldak-Karabük-Ankara hattında saatte 140 km/saat hızla giden yeni setlerin 2012 yılında konulacağı müjdesini verdi.

Cumhuriyetin ilk yıllarında sanayinin en önemli hammaddesi konumundaki 'taşkömürü'nün Zonguldak'ta yer alması, demiryolu ağını bölgeye kazandırmış, o günkü teknolojiyle işçilerin kazma küreklerle sarp kayaları delerek demir yolu açma azmi, Zonguldak'ta lise öğrencisi olan Şair Behçet Kemal Çağlar'ın Onuncu Yıl Şiiri'ne "Demir ağlarla ördük ana yurdu dört baştan" mısralarına ilham kaynağı olmuştu.
Bunun üzerinden yıllar geçti; ancak demiryolu ağı yenilenemedi. Zonguldak'ta vatandaşların talebini dikkate alan Zonguldak-Bartın-Karabük İlleri Sosyal Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Çakar ile Çaycumalılar Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu'nun bu konudaki talebini Cihan, gündeme getirmişti. Konuyu görüşmek üzere Ankara'ya giden dernek başkanları, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'ı makamında ziyaret etti.
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'dan bölgenin acil ihtiyaçlarını anlatan Dernek Başkanları Çakar ve Çiloğlu, "Zonduldak-Karabük arası yeni DMU tipi dizel tren dizileri (makine ve vagon) konularak sürenin 1,5 saate indirilmesi, Bartın-Zongulak-Zonguldak/Ereğli-Adapazarı/Arifiye hattının çalışma aşamasındaki son durumu, Zonguldak-Karabük-Ankara hattına hızlı tren konulması ve Filyos projesi kapsamında yapılması düşünülen lojistik merkezinin Çaycuma'nın Filyos beldesine kurulma çalışmalarının başlatılması" talebinde bulundu.
Yeni tren setlerinin 2012'de bölgeye kazandırılacağını ifade eden TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, "Bölgenizden gelen talepleri görünce çok mutlu oldum. Yapılan ve yapılacak olan projeleri takip etmek, sonuç almak açısından faydalı olacaktır. Zonguldak-Karabük arasına DMU tipi yeni trenleri imal ettikten sonra en erken 1 sene içinde bunları gönderebiliriz. Çünkü bu bölgenin ulaşımı açısından katma değer katacaktır. Ayrıca 2023 yılında tamamlanması planlanan Adapazarı-Bartın hattında çalışmaların yapılarak ilk bölümünün ihalesi tamamlanmıştır. Ankara-Karabük-Zonguldak arası hızlı tren için proje yapılması gerekir. Filyos'un lojistik merkezi yapılması da çok önemlidir. Bunu önemsiyor ve düşünüyoruz. Filyos projesine paralel olarak bununla beraber uygulanmasını düşünüyoruz." dedi.
Konuyla yakından ilgilenen TCDD Genel Müdürlüğü personeli İbrahim kekeç'in de hazır bulunduğu ziyarette, Çaycumalılar Derneği Başkanı Çiloğlu, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'ı Zonguldak'a davet etti.

Kaynak: Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr