Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / CMA CMG:NAVLUN BORSASINDA YOKUZ

CMA CMG:NAVLUN BORSASINDA YOKUZ

CMA CMG:NAVLUN BORSASINDA YOKUZ07.04.2011

CMA CGM, Clarkson’un Şangay indeksinin Şangay Denizcilik Borsası’yla birlikte konteyner navlun borsası oluşturmasına tepki gösterdi.

CMA CGM, konteyner navlun borsasına girmeyeceğini açıkladı. Fransız şirketin kıdemli Avrupa ve Asya’dan Sorumlu Yönetim Kurulu Asbaşkanı Nicolas Sartini, Journal of Commerce’e yaptığı açıklamada Clarkson’un Şangay indeksinin Şangay Denizcilik Borsası’yla birlikte hareket ederek piyasada spekülasyonlara yol açtığını iddia etti.

“Biz bu pazarla ilgilenmiyoruz” diyen Sartini, “Onların göz önünde bulundurduğu faktörler kesinlikle doğru değil. Onlar bu işin en gelip geçici kısmıyla çalışıyorlar. Uzun dönem kontratlarını ve sektörü bir bütün olarak göz önünde bulundurmuyorlar. İndeksin teu baz alınarak belirlendiği söylense de daha küçük konteynerler ve 40 ayak uzunluğunda olanlar arasındaki fiyat farkı çok büyük olabiliyor. Ayrıca ikinci el pazarı da konteyner taşımacılığında yüzde 10 daha az. Deniz konteyner taşımacılığı, bir malı bir limandan bir limana taşımaktan çok daha karmaşık bir iştir” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Lastik şirketi Michelin's Jean’in Okyanus Yönetimi Komitesi Başkanı Louis Cambon da bu pazarda yer almayacaklarını açıkladı. “Eğer bu şekilde devam ederse biz hiçbir şekilde yer amayı düşünmüyoruz” diye konuşan Cambon, "Spekülatörlerin amaçlarına ulaşacakları konusunda endişeliyim. Eğer kısa vadede elde edeceğiniz karların hesabını yaparsanız, bu gelip geçici heveslere olan ilgi daha da kötüye gidecektir.” dedi.
 
Kaynak: Ulasim Online
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr