Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / DALGALI KURA KARŞI PROTOKOL İMZALADILAR

DALGALI KURA KARŞI PROTOKOL İMZALADILAR

DALGALI KURA KARŞI PROTOKOL İMZALADILAR04.04.2011

Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, Türk Eximbank'ın, Türkiye ihracatına 2011 yılında sağlayacağı toplam desteğin 11 milyar dolar olmasını hedeflediklerini belirterek, ihracata yönelik döviz kuru opsiyon işlemlerine 6 Nisan itibariyle başlayacaklarını bildirdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türk Eximbank arasında dalgalı kur rejiminde ihracatçıların, ihracat alacaklarını kur riskine karşı "döviz kuru opsiyon işlemleri" ile koruma altına alabilmelerini sağlayan protokol, Bankanın Ortaköy'deki İstanbul Şubesinde düzenlenen törenle imzalandı.

Törende konuşan Hayrettin Kaplan, Türk Eximbank'ın, ihracata 2011 yılının ilk 3 ayında 1,3 milyar doları nakdi kredi ve 1,3 milyar doları sigorta desteği olmak üzere toplam 2,6 milyar dolar tutarında destek verdiğini anımsatarak, bu tutarın geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 36 oranında bir artışa karşılık geldiğini söyledi.

6 Nisan'da başlayacak
Türk Eximbank'ın, Türkiye ihracatına 2011 yılında sağlayacağı toplam desteğin 11 milyar dolar olmasını hedeflediklerini belirten Kaplan, Türk Eximbank'ın 2011 yılı programı doğrultusunda ihracatçılara sunacağı bir diğer yeniliğin ise ihracatçıların ihracat alacaklarını kur riskine karşı korumaya yönelik olduğunu ifade ederek, bu amaçla, döviz kuru opsiyon işlemlerine 6 Nisan itibariyle başlayacaklarını bildirdi.

Amaç KOBİ'lerin kur riskini yönetmelerini sağlamak
Kaplan, Türk Eximbank'ın temel amaçlarından birinin ihracatçıların rekabet gücünün artırılması olduğunu kaydederek, "Bu çerçevede bankamız, Türk Lirasının yabancı paralar karşısında değer kazanması ve döviz kuru oynaklığı riskini bertaraf etmek isteyen ve özellikle ticari bankalar aracılığıyla türev ürünleri kullanmakta zorluk çeken ihracatçı KOBİ'lerin, kur riskini yönetmelerini sağlamak amacıyla döviz kuru opsiyon hizmetini sunacaktır" şeklinde konuştu.

Opsiyon işleminin, opsiyon primi ödeyen ihracatçıya yükümlülük getirmeyen ancak hak sağlayan bir işlem olduğunu vurgulayan Kaplan, ihracatçıların, Türk Eximbank ile put opsiyonu işlemi yapabilmeleri için "Put Opsiyonu Çerçeve Sözleşmesi"nin imzalanması ve bankada kayıtlı ihracatçı olmasının şart olduğunu belirtti. Kaplan, dolayısıyla kayıtlı olmayan ihracatçıların Türk Eximbank tarafından kayıt altına alınması, kayıtlı firma bilgisi olan ihracatçıların ise bilgilerini güncellemesi gerektiğini anlattı.

Teminatlandırma söz konusu değil
Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, ayrıca, opsiyon işlemlerinde herhangi bir teminatlandırmanın söz konusu olmayacağını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Opsiyon işlemleri için ihracatçı üst limiti, ihracatçı firmanın Dış Ticaret Müsteşarlığı kayıtları baz alınarak son 1 yıl içinde gerçekleştirdiği ihracat tutarının aşılmaması kaydıyla 5 milyon ABD Doları'dır. 5 milyon ABD Doları'na kadar her bir firmaya yıllık opsiyon hizmeti verebileceğiz. Türk Eximbank olarak opsiyon işlemlerinde herhangi bir kar amacı gütmüyoruz. Opsiyon işlemlerinden prim haricinde hiçbir komisyon ve masraf talep etmeyeceğiz. Başlangıç aşamasında haftanın bir günü yapılacak olan opsiyon işlemleri talebe göre artırılabilecek."

Alt limiti düşük tutuyoruz
Kaplan, bir soru üzerine, KOBİ'lere yönelik limitlerinin çok düşük, 35 bin euro ve 50 bin dolar olduğunu belirterek, "KOBİ niteliğindeki ihracatçılar da faydalansın diye alt limiti düşük tutuyoruz. Genellikle işlemi de faks ve internet üzerinden yapacağız ki, operasyonel yük getirmesin. Buna ilaveten ilerideki günlerde forward hizmeti de vereceğiz ama opsiyonunun ihracatçıya daha faydalı olacağını düşünüyoruz" dedi.

İhracatçılar açısından kur kritik bir konu
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, kurların ihracatçılar açısından son derece kritik bir konu olduğunu, Türkiye'de uygulanan dalgalı kur sisteminin, ihracatçıların kur meselesini ciddiye almalarını gerektirdiğini ifade etti.
Kur istikrar fonuna karşı çare
Büyükekşi bir gazetecinin, "Kur istikrar fonu ile ilgili son çalışmalar nedir?" sorusu üzerine, protokolün kur istikrar fonu neticesinde ortaya çıktığını belirterek, "Kur istikrar fonunda hedefimiz belli rakamlar üzerinden kuru hedge etmekti. Eximbank'ın bugünkü şartlarında ortaya çıkan bu oldu. Kur istikrar fonunda, belli bir kur açıklanarak, bunun belli bir süre içinde ihracatçıların kendilerini bu riske karşı korumalarını hedefliyorduk. Protokolle haftada bir kez bir aylık, 3 aylık ve maksimum 6 aylık kur hedefleri verilecek. Bu hedefler üzerinden ihracatçılar belli primler ödeyerek, kendilerini hedge etmiş olacaklar. Bu, kur istikrar fonuna karşı üretilen bir çare oldu" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Türk Eximbank Genel Müdürü Kaplan ve TİM Başkanı Büyükekşi, "Döviz kuru opsiyon işlemi protokolü"nü imzaladı.
Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr