Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / LOJİSTİK SEKTÖRÜNE TAZE KAN: TURGUT ERKESKİN

LOJİSTİK SEKTÖRÜNE TAZE KAN: TURGUT ERKESKİN

LOJİSTİK SEKTÖRÜNE TAZE KAN: TURGUT ERKESKİN30.03.2011

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, gazetemize sektörün durumunu değerlendirdi. Başkanlık görevine henüz dört ay önce seçilmiş olan Erkeskin, 2008 krizinden ağır ağır toparlanan ve uyanan sektöre yeni projelerle taze kan oluyor.

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, “2008’in sonlarına doğru başlayıp 2009’da ağırlığını iyice hissettiren bir ekonomik krizle karşı karşıya kaldık. Bu krizin tabi bizim sektörümüze etkisi çok fazla  oldu. 2009’a baktığımızda dış ticaretimizin yüzde 35 oranda düştüğünü gördük, bu da bizim işimizi doğrudan etkiledi. Bizim işlerimiz azaldı, karlılık oranı düştü. Sonra 2009’un son çeyreğinde ciddi bir toparlanma oldu, 2010’da da bu devam etti ve eski 2007-08 seviyelerine gelmeye başladık. 2011 umutlarla başladığımız bir yıl oldu, ama yine bazı sıkıntılar var tabi. Örneğin, petrol fiyatlarının artması, taşımacılıkta maliyetlerin artması anlamına geliyor. 2011’le ilgili en büyük endişemiz budur” şeklinde konuştu.
“Dış ticaretteki hedef umut verici”
Turgut Erkeskin, diğer taraftan Türkiye’nin önüne koyduğu 1.2 trilyonluk dış ticaret hedefinin ise sektörü için umut verici olduğunu dile getirdi. Lojistikçiler olarak bu artışın kendilerini çok olumlu etkileyeceğini vurgulayan Erkeskin, “Hatta bugünden görüyoruz, özellikle karayolu taşımacılığında yeni yatırımlar yapmak isteyen firmalar bekleyiş içindeler. Çünkü araç üreticileri şu anda satışlarını yapmış vaziyette nerden baksanız 5-6 ay sonra ancak siparişleri karşılayacak şekilde sipariş alıyorlar. Dünyadaki trend çerçevesinde ticaretin her yerde artmaya başladığını görüyoruz. Ticaret hacmine yönelik hedefler çok ciddi analizler çerçevesinde belirleniyor. Bunun gerçekleşeceğine inanıyoruz” dedi.

“Sektör olarak üzerimize düşeni yapacağız”
Dernek olarak çalışmalarını bu doğrultuda yürüttüklerini belirten Erkeskin, “Bu hedeflerin gerçekleşmesi için dış ticaret lojistiğinde bizlerin neler yapması gerektiğini değerlendiriyor, örneğin altyapı yatırımlarının geliştirilmesi için devlet ve sivil toplum kuruluşları nezdinde lobi faaliyetlerinde bulunuyoruz. Bir taraftan da üyelerimizi lojistik ve altyapı yatırımları konusunda motive etmeye çalışıyoruz. Dış Ticaret Müsteşarlığı ile ve onunla beraber çalışan Türkiye İhracatçılar Meclisi’yle olan görüşmelerimizde UTİKAD olarak TR’nin 2023 ticari hedeflerini yakalayabileceğine ikna olduk. Bu bakımdan biz 2023 yılı hedefine umutla adım adım ilerliyoruz” diye konuştu.

UTİKAD’da Yeniden Yapılanma
“Dermeğimizi bir yeniden yapılanma sürecinden geçiyor. Çalışma gruplarımızı yeniden yapılandırıyor, üyelerimizi çeşitli çalışma gruplarına katılmaları yönünde teşvik ediyoruz. Lojistik sektörünün ihtiyacı olan bir bilgi bankası oluşturma ve güncelleme, kanun ve yönetmelik takip etme ve bunları üyelerimize duyurma, düzenli etkinlikler yaparak değişiklikler konusunda üyelerimizi bilgilendirme gibi faaliyetler bizim bilgilendirme ve tavsiye başlığı altındaki çalışmalarımız” diye konuşan Erkeskin, UTİKAD’ın kamuoyunda tanınırlığını artırmak için de çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Hemen hemen her yüksek okulla ve üniversiteyle bu konuda işbirliği içinde çalıştıklarını kaydeden Erkeskin, “Akademik etkinliklere mutlaka katılıyor ve görüşlerimizi sunuyoruz. Çıkarmış oldukları dergilere maddi manevi katkıda bulunuyoruz. Dolayısıyla çok ciddi bir işbirliği içindeyiz” şeklinde konuştu.

Lojistikte Kariyer Yapmak İsteyen Öğrencilere Fırsat
“Üzerinde çalıştığımız bir proje var, bu proje kapsamında Almanya’daki “dual sistemi” Türkiye’ye getirmeye çalışıyoruz. “Dual sistem”, örencilerin bir yandan eğitimlerini sürdürürken bir yandan da firmalarda çalışmasını öngören bir iş ve gelişim modeli. Öğrenciler bir yandan eğitimlerini sürdürürken, sahada erkenden mesleki tecrübe edinmiş oluyorlar.

Lojistikte Master Plan Şart!
Lojistik sektörünün çok fazla bileşeni olduğunu hatırlatan Erkeskin, “Doğal olarak, devlette de çok fazla muhatabımız var, işimiz gereği bu kaçınılmaz bir şey. Ancak meslek örgütleri olarak devletle olan ilişkilerimizde bir koordinasyona ihtiyacımız var. Kamu birimlerinin almış oldukları kararların birbiriyle çelişir yapıda olmaması lazım. İşimizi geliştirici, yönlendirici mahiyette olması için devlet birimlerinin koordinasyon içinde çalıştıracağı bir üst yapıya ihtiyacımız var. Belki adına “Türkiye Lojistik Platformu” denilebilir. Böyle bir platformun etkili koordinasyonu sonucunda ülke lojistiğimizin geliştirilmesi için bir master plan hazırlanmalı. Türkiye’nin lojistikte acilen bir master plana ihtiyacı var.”

UTİKAD bu yıl 25. yıla hazırlanıyor
2011 yılında 25. Yılını kutlayacak olana Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Güney Avrupa Ülkeleri Freight Forwarderları ve Lojistik Hizmet Üretenler Kongresi’ne ikinci kez ev sahipliği yapacak. Sektör temsilcilerinin ve akademisyenlerin katılımıyla 26-27 Mayıs 2011 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek olan kongrenin, Balkan ülkelerinin lojistik stratejilerine yön vermesi bekleniyor. İki yılda bir düzenlenen ve bu yıl 10. kez gerçekleştirilecek kongreye Bulgaristan, Romanya, Moldova, Sırbistan, Makedonya, Yunanistan, Kıbrıs ve Ukrayna’nın yanı sıra Suriye, Mısır, İran, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan ve Özbekistan gibi ülkelerden temsilciler de gözlemci olarak katılacak.

Kaynak: Kara & Deniz
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr