Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / TİM, HEDEF 2023 500 MİLYAR DOLAR İHRACAT STRATEJİSİNİ AÇIKLADI

TİM, HEDEF 2023 500 MİLYAR DOLAR İHRACAT STRATEJİSİNİ AÇIKLADI

TİM, HEDEF 2023 500 MİLYAR DOLAR İHRACAT STRATEJİSİNİ AÇIKLADI29.03.2011

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye'nin 2000'li yıllarda ivme kazanan ihracat büyümesinin Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı için amaçlanan 500 milyar ABD Doları tutarındaki büyük hedefe ulaşması için başlattığı "Türkiye'nin 2023 İhracat Stratejisinin Uygulamaya Aktarılması ve Performans Yönetimi” proje çalışmasını kamuoyuna açıkladı.  Rapor, Türkiye'nin 2023 hedefine ulaşmada yol haritasını ortaya koyuyor.

Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde düzenlenen toplantıyla açıklanan strateji belgesinde 24 sektörün 500 milyar dolarlık hedefe giden yolda uygulaması gerekenler anlatılıyor ve Türkiye ekonomisinin dinamiklerine yeni öngörüler getiriyor. Raporun sunumunu yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi  2023 ihracat hedefine ulaşmak için, hangi politikalara, paydaşlara, süreçlere ve yetkinliklere ihtiyaç olduğunu tespit ettiklerini belirterek, "Türkiye'nin İhracat Vizyonu'nu, 3 aşamada 5'er yıllık vizyonlar ile, Atılım - Yatırım - Liderlik şeklinde dönemselleştirdik. Dünya ticaretine baktık, Türkiye ile karşılaştırmalar yaptık. Rakamlar önemli ama "Pazar Payı” daha da önemli. 2023'te 500 Milyar $ demek, dünya ihracatından payımızı 13 yılda 2'ye katlamak demek. İlk 20 ihracatçı ülke arasına girmek demek. Şu anda dünyanın 17. büyük ekonomisiyiz ama, en çok ihracat yapan 31. ülkesiyiz. Hedefimiz bu sıralamayı değiştirmektir." diye konuştu.

Büyükekşi Türkiye'nin uzun soluklu değişim vizyonununu ortaya koyarken şunları kaydetti:
Teknolojik Gelişim ve Altyapı olarak Bugün;Teknolojik dönüşümde geciken, Fiyatta rekabet etmeye çalışan, Dışarıya bağımlı, Kapasite artışına odaklanan bir yapıda iken Yarın; Vizyoner, Yüksek katma değer elde eden, ArGe ve tasarım yapan, Etkin ve verimli bir yapı olmayı hedefliyoruz

Ülke Konumlanması açısından Bugün; Fasoncu, Ürün odaklı, Yerel üretici Konumda iken Yarın; Pazarı set eden, Tüketici odaklı, Global markalar çıkarmış bir ülke olmayı hedefliyoruz
İş yapış şekli açısından Bugün; Kısa-vadeli çözümlerle idare eden, Bürokraside çok başlılık ve koordinasyon eksikliği yaşayan bir ülke iken Yarın; Stratejik düşünen ve uzun vadeli planlar yapan, Paydaşlar arasında koordinasyonu en üst düzeye taşıyarak, sinerji üretenBir ülke olmayı hedefliyoruz"
Başkan Büyükekşi, referans senaryo çerçevesinde, Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşması için, dünya ticaretinden 2013 yılında %1, 2018 yılında %1,25 ve 2023 yılında %1,5 pay alması gerektiğini belirterek "Bu, bugüne göre dünya ticaretindeki payımızı iki katına çıkartmak demektir. " dedi.

TİM Başkanı Büyükekşi proje doğrultusunda hükümetten beklentilerini ise şöyle sıraladı:
- 2023 İhracat Stratejisinin ulusal politika haline gelmesi
- Kamu kuruluşlarının 5 yıllık Stratejik Planlarına 2023 ihracat stratejik hedeflerini almaları
- 2023 İhracat Stratejisi'nin, Yüksek Planlama Kurulu gündemine taşınması
- İlgili Bakanlık ve Kamu kuruluşlarında, İhracat Strateji Haritasında tanımlı rol ve sorumlulukların koordinasyonu için 2023 strateji ofislerinin ve proje ekiplerinin kurulmasıdır.
Başkan Büyükekşi sunumunun sonunda değişimi kurum olarak kendilerinden başlattıklarını ve "TİM logosu" ile "Web sitesinin" yenilendiğini söyledi.
 
TIM'IN AÇIKLADIĞI 2023 STRATEJI RAPORU'NUN TAM METNİ İÇİN TIKLAYINIZ
Başbakan Erdoğan'dan teşekkür
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, TİM'in detaylı bir çalışma yaparak, 500 milyar dolar ihracatın mümkün olduğunu ortaya koyduğunu ve bunun için nasıl bir heyecanla çalışacağını ilan ettiğini dile getirerek, TİM'e, yöneticilerine, ihracatçı birliklerine, ihracatçılara, bakanlara, kurumlara, bürokratlara teşekkür etti.

Yapamayacakları, gerçekleşmesi mümkün olmayan, akılcı olmayan hiç bir hedefin, 2023 projesi için telaffuz edilmediğini ifade eden Erdoğan, millet ile doğrudan, şeffaf ve karşılıklı güven esasına dayalı bir iletişim kurma konusunda hassasiyetlerini dile getirdi.

''İnanç öyle bir güçtür ki tekeden bile süt çıkartır'' diyen Erdoğan, insanın inanmadığı işte başarılı olamayacağını, ''Ben bunu başaracağım'' dediğinde başarıya ulaşacağını kaydetti.
Başbakan Erdoğan, 2023 hedeflerinin patentiyle değil, içeriğiyle, 2023 hedeflerinin gerçekleşmesiyle, Türkiye'nin bu vizyonla ilerlemesiyle ilgili olduklarını belirterek, ''Hedefimiz, bu çalışmanın tüm kamu kuruluşları için yön gösterici bir strateji belgesi haline gelmesiydi'' dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''6 yılda 3,5 kat artan ihracat, önümüzdeki 12 yılda pekala 4 kat artabilir. Bu da, bırakınız 500 milyar doları, onun da üzerinde bir rakama tekabül eder'' dedi.

Erdoğan, şöyle devam etti:''İhracatımıza, gelecek dönemlerin ihtiyaçlarına ve taleplerine uygun, esnek bir yapı kazandırmak istiyoruz. Üretim yapımızı, ihracat hedeflerimize uygun bir şekilde geliştirecek, bazı alanlarda yeniden oluşturacağız. Stratejimizin kamu bölümünün uygulayıcıları olan kurum ve kuruluşlar, Dış Ticaret Müsteşarlığımız ve Devlet Planlama Teşkilatımızla işbirliği içinde üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirecekler. Kalkınma planları ve yıllık programlar, bu stratejide yer alan hedeflere uygun şekilde oluşturulacak. Bu çerçevede ulaşım ve lojistikten başlayıp AR-GE ve inovasyona, ucuz ve kaliteli girdi ihtiyacının karşılanmasından finansmana, eğitimden nitelikli iş gücü yetiştirilmesine kadar uzanan çeşitli projeler geliştirilecek, faaliyetler icra edilecek. Ülkemizin dünya ticaretinden aldığı payı artırabilmek için aşamalı bir plan ortaya koymak ve bunu da hayata geçirmek durumundayız.''

Konuşmasının ardından TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Başbakan Erdoğan'a 2023 ihracat stratejisinin altın anahtarını ve projenin özel baskılı kitabını sundu.
Başbakan'ın yerli otomobil ısrarı
Bunun ardından Erdoğan, ''Yüzde 100 yerli otomobil'' konusuna değinerek, Türkiye'nin gemi inşaat sektöründe güçlü olduğunu, uçak motorlarını üretebilen bir ülke haline gelebileceğini belirterek, ''Ben bu noktadaki ideallerimi söylüyorum. Bu millet bunu yapar mı deyince, yani Nuri Demirağ, kendi uçağımızı yapıp uçurduysa, Sivas Divriği'ye bunu uçurduysa, peki şimdi biz bunu niye yapmıyoruz? Bir yerlerden birileri çomak sokuyor. Bu oyuna gelmeyelim, bu oyunu bozalım, Türkiye bunu bozar. Perşembe pazarında, çocukluğumda 20 metrekare içerisinde motor şaftı yapan ustaları biliyorum. Hatta gemi şaftını içeriye sığdıramadığı için dükkanın kapısından dışarı uzatmak suretiyle yapan ustaları biliyorum. Biz artık çok daha büyük imkanlara sahibiz, yaparız'' diye konuştu.

Kaynak: TİM
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr