Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / PTT KARGODA DÜNYA DEVİ OLACAK

PTT KARGODA DÜNYA DEVİ OLACAK

PTT KARGODA DÜNYA DEVİ OLACAK24.03.2011

PTT, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yıldönümüne, Türkiye’nin yüzünü ağartacak projelerle hazırlanıyor.

Tüm güçlerini ve hazırlıklarını 2023 yılına göre yaptıklarının altını çizen PTT Genel Müdürü Osman Tural, “PTT olarak özel sektörle birlikte 2023’e kadar dünyada söz sahibi olacak bir kargo şirketi kuracağız” dedi.
 
1840 yılında kurulan PTT, 170 yıllık köklü bir geçmişe sahip. Türkiye genelinde bin 56 merkez binası, 2 bin 225 şubesi, 828 acentesi bulunan PTT Genel Müdürlüğü, banka şubesi olmayan 33 ilçe, bin 155 belde ve 188 köyde toplam bin 376 işyeri ile müşterilerine hizmet veriyor. Toplam 4 bin 12 hizmet binası bulunan PTT’nin binalarından bin 272’si idare malı, 995’i tahsisli, bin 745’i de kiralık. PTT’nin filosunda; 753’ü motorlu taşıt, 320’si motosiklet, 2 bin 516’sı scooter, bin 905’i de kiralık araç olmak üzere toplam 5 bin 494 taşıt bulunuyor. PTT hakkında bilgiler veren PTT Genel Müdürü Osman Tural, tüzel kişiliğe sahip olan PTT’nin özerk ve sorumluluğu sermayesi ile sınırlı olan bir Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “PTT olarak faaliyetlerimizi posta, bankacılık ve lojistik hizmetler alanlarında sürdürüyoruz. Özellikle 2004 yılından sonra hizmetlerimizi müşterilerimizin ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda oluşturmaya başladık. PTT’nin yapısal dönüşümünü gerçekleştirerek önce PTT BANK’ı daha sonra da PTT Kargo’yu faaliyete geçirdik.”
100. yılda kargo devi hedefi
‘Ulaştırma şurasında alınan kararlar gereği PTT’yi kargo alanında da aktif bir kurum yapmak istedik’ diye konuşan Tural, kargo hizmetini başlatma amaçlarını ise şöyle özetledi: “PTT olarak piyasa koşullarına uyum sağlamak istiyoruz. Müşteri memnuniyeti ile birlikte hizmette kalite ve etkinliği artırarak müşterilerimize verimli ve ucuz hizmet sunmaya çalışıyoruz.”
 “Tekel değiliz, olmayacağız”
PTT’nin kargo sektöründe dünyada bir dev olmak üzere yola çıktığını söyleyen Tural, ilk aşamada hedeflerinin ise pazardan yüzde 20 pay almak olduğunu açıkladı. PTT’nin özel sektör kuruluşları ile rekabet edebilecek bir konumda olduğunu kaydeden Tural, “Genel müdür olduğu günden beri PTT’nin her geçen gün büyümesi için çalışmalarıma devam ediyorum. PTT, tüm Türkiye’nin ortak malıdır. Bu kuruluşun kârı Türkiye’nin kârıdır. Kargo Türkiye’de tekel değildir. Kargo taşımacılığına gireli 2 yıl oldu ve gelirlerimizde 20 kat artış sağladık. Serbest piyasa koşullarına uygun olarak hareket ediyoruz. Müşteri memnun olmazsa bana kargosunu vermez. Biz hizmet kalitesinin artırılmasıyla rekabet ortamında iş ve işlem yapılmasının doğru orantılı olduğunu düşünüyoruz. Rekabet her zaman kaliteyi getirir. Ama rekabetin eşit şartlarda olması ve herkesin aynı hükümlülükleri yerine getirmesi lazım” diye konuştu.
 “Rekabet için şirketleşmek şart”
PTT’nin şu anda özelleştirilmesiyle ilgili herhangi bir çalışmanın olmadığını açıklayan Tural, bunun siyasi bir karar olduğunu dile getirerek “PTT’yi A.Ş. yapalım, özelleştirme de bu olsun. Biz bir kamu kuruluşuyuz ve sahip olduğumuz sorumluluklarımız var. Dolayısıyla bazı yükümlülüklerimizi yerine getirmemiz gerekiyor. Ben ihalelere giriyorum ama maliyetler konusunda özel firmalarla yarışamıyorum. Personel istihdam ederken bir personelin bana maliyeti üç bin lira civarında. Rakiplerim ise bu rakamı bin liraya mal ediyor. Bu da haksız rekabeti getiriyor. Biz şirket haline gelirsek bu gibi sorunlar çözümlenecek” şeklinde konuştu.
‘AŞ olmak istememizin sebebi özel sektörle daha iyi rekabet şartı elde etmek’ diyen Tural, “Eğer PTT anonim şirket olursa, bu bize rekabette avantaj sağlayacak. Posta Düzenleme Kurulu’nda alınacak kararlarla, diğer kurum ve kuruluşların posta işine girmesi sağlanacak” ifadelerini kullandı.
“Türkiye’nin yüzde 65’ine 1 günde ulaşıyoruz”
PTT’nin kargo işine başlarken sloganının ‘Her yere zamanında’ olduğuna dikkat çeken Tural, Türkiye genelinde toplam 8 aktarma istasyonu ile hizmet verdiklerini dile getirdi. Tüm posta hatlarını baştan sona titizlikle gözden geçirdiklerini açıklayan Tural, “Türkiye’nin yüzde 65’ine 1 gün, 20’sine 2 gün, geri kalanına da 3 gün içerisinde ulaşabiliyoruz. Sloganımıza uygun olarak her yere zamanında gidiyoruz” dedi. Müşteri şikâyetlerine ayrı bir önem verdiklerini belirten Tural, müşterilerinden gelen her türlü şikâyetin incelendiğini, kargosu zamanında ulaşmayan müşterilerinin paralarını iade ettiklerini söyledi.
‘APS devri bitti, kargoya geçmeye mecburduk’
‘Acil Posta Servisi (APS) gönderimlerinde sayısal düşüş vardı’ diyen Tural, bunun sebebini de, ‘APS gönderimlerinin kargo şeklinde postaya verilmesi’ olarak gösterdi. Kapıdan kapıya teslim hizmetlerindeki adetlerde de düşüş olduğunu belirten Tural, “Burada da kargoya doğru bir yönelme var. Müşteriler verilen hizmetlerde en ucuz olanı seçiyor.  Kapıdan kapıya teslim hizmeti bir günde teslim garantili hizmeti kapsıyor. Vatandaş kargoda ülke genelinin yüzde 65’ne 1 günde ulaşma garantisini görünce,  kapıdan kapıya teslim uygulamasının 4’te biri fiyatına olan kargoyu tercih ediyor” şeklinde konuştu.
Özel posta şirketleri kurulabilecek
Kanunlarda yapılacak değişikliklerle yeni bir kargo şirketi kurmanın kolay olamayacağını söyleyen Tural, “Posta kanunuyla tekel ortadan kalkacak. Herkes posta işi yapabilecek. Bu işi yapacak firmaların ülke çapında belli bir bayi ağı ile örgütlenmeye ve belli bir mali yapıya bağlı olması şart olacak. Ayrıca bu şirketlerin belirli bir denetime tabi olmayı kabullenmiş olması gerekiyor. Bu şartları yerine getiren herkes bizim yaptığımız işi yapabilecek” açıklamalarında bulundu.
PTT Kargo sıfır kilometre araçlar kiralıyor
PTT’nin Türkiye genelinde toplam 5494 araç ile hizmet verdiğini kaydeden Tural, ”Bu araçların kendi öz malımız olan 753 adedi büyük araç, 320’si motosiklet, 2516 adedi scooter ve belli ebatlarda 1905 adet kiralık aracımız var. Araç almak yerine sıfır kilometre ve sürekli bizde kalacak şekilde araç kiralama yöntemine gittik” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Hacı Yusuf ÖZER - LOJİSTİK EKİPMANLAR

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr