Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / HAVADA DENİZDE DENETİM BAŞLIYOR

HAVADA DENİZDE DENETİM BAŞLIYOR

HAVADA DENİZDE DENETİM BAŞLIYOR21.03.2011

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), Japonya’dan ithal edilen ürünlerde radyasyon tehdidine karşı alarma geçti. TAEK Başkanı Zafer Alper, Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanlığı’nın genelgesinin kendilerine ulaştığını belirtirken, bu ülkeden Türkiye’ye girecek ürünlerin TAEK dedektörlerine yönlendirileceğini, “radyasyon yoktur” vizesi alan ürünlerin ithalatının mümkün olacağını söyledi.

Başkan Alper, HABERTÜRK’e, Japonya’daki nükleer santralda yaşanan patlama sonrasında kamuoyunda merak edilen konulara ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Alper, şunları söyledi: “Gümrükler’in yazısı elimize ulaştı. Pazartesi gününden itibaren gerek havadan gerekse de denizden gelen ithal ürünler, TAEK dedektörlerine yönlendirilecek radyasyon konusunda gerekli denetimler yapılacak. Bazı ürünlerle ilgili bizden özel olarak radyasyon analizi de istenebilir. Bu ürünleri de analiz edeceğiz.”

İŞLEM AYNI
Bütün ülkelerin herhangi bir mal ihracında ‘radyasyondan ari’ belgesi istediğine dikkat çeken Alper, “Bizim de bundan önce yaptığımız ve bundan sonra da yapacağımız işlem aynıdır” dedi. Türkiye sınırları içinde 99 noktada havadan gelebilecek radyasyonun düzeyini ölçmeye yarayan dedektörler bulunduğunu anlatan Alper, “Şu ana kadar yapılan ölçümlerde radyasyon açısından herhangi bir risk söz konusu değil” dedi.

Japonya’da radyasyon sızıntısının yaşandığı Fukuşima Nükleer Santralı’nda tehdit seviyesinin 5’e çıkarılmasının ne anlama geldiğini sorduğumuz Alper, “Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Olay Ölçeği (INES) Sistemi,1990 yılında başlatıldı. INES’in amacı, nükleer tesislerde meydana gelen olayların güvenlik açısından taşıdıkları önem konusunda nükleer camia ve halkla iletişimi kolaylaştırmaktır” diye konuştu.

Ölüm santralda, çalışanı ilgilendiren bir konu
INES ölçeğinde olaylar halk ve çevre, radyolojik bariyerler ve kontrol ile derinliğine savunma ilkeleri esas alınarak seviye 1’den (anomali) seviye 7’ye (büyük kaza) kadar ölçeklendirildiğini söyleyen Alper, “Güvenlik açısından önem arz etmeyen olaylar seviye 0 olarak ölçeklendirilir ve ‘güvenlik açısından önemsiz’ olarak tanımlanır. Seviye 5’te planlanmış önlemlerin bir kısmının alınması tahliyelerin yapılması, sığınma ve iyot tabletlerinin dağıtılması öngörülüyor. Japonya’da bunlar yapıldı” dedi. Seviye 5’te radyasyon nedeniyle ölümlerin olabileceğinin öngörüldüğünün anımsatılması üzerine Alper, “Santral çalışanlarını ilgilendiren bir konu, sayı yok” yanıtı verdi.

Kaynak: HT EKONOMİ

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr