UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, Lojistik Performansı Endeksi’nde 39. sıraya gerileyen Türkiye’nin birinci sırada yer alan Almanya’yı örnek alarak oradaki uygulamaları Türkiye’ye taşıyabileceğini söyledi.
Geçtiğimiz hafta GLS Danışmanlık (Global Logistics Consulting Services), Almanya’nın Niedersachen Eyaleti’nin Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı “NGlobal Niedersachsen Global Gmbh” ile birlikte “Türkiye’de Lojistik ve Liman İşletme” konulu bir sempozyum düzenledi. Almanya Sefareti Tarabya Yazlık Rezidansı’nda düzenlenen sempozyuma UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin’in yanı sıra sektörün önemli firmalarının temsilcileri de katıldı. Bölgenin forwarder, proje taşımacıları ve lojistik hizmet sağlayıcı firmalarının üst düzey yetkililerinin de katıldığı toplantıda Niedersachsen bölgesindeki limanlar tanıtıldı. Toplantıda ayrıca, kurulabilecek işbirlikleri ve ortaklıklar konuşuldu. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Almanya Federal Cumhuriyeti Başkonsolosluğu İstanbul Başkonsolos Vekili Dr. Philipp Deichmann, Türk ekonomisinin gösterdiği başarının tüm dünyanın dikkatini çektiğini söyledi. Türkiye’nin krizden diğer Avrupa ülkelerine nazaran çok daha başarılı çıktığını belirten Deichmann, bu başarıda Türkiye’nin coğrafik konumunun yanı sıra genç nüfusunun ve kaliteli ürün sunan Türk firmalarının etkili olduğunu kaydetti. Türkiye’nin çevre ülkelerle ticari bağlarını geliştirme konusunda da başarılı olduğunu ifade eden Deichmann, 3 milyon Türk nüfusunu barındıran Almanya ile Türk firmalarının partnerlik kurmasının iki ülkeye de büyük katkı sağlayacağını söyledi.
“Firmalar Almanya’da yatırım yapabilir”
Toplantıda bir sunum gerçekleştirerek Türk lojistik sektörü hakkında yabancı katılımcıları bilgilendiren UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, toplantı sonrasında PERŞEMBE ROTASI’nın sorularını yanıtladı. Erkeskin, toplantının düzenlenme amacının Almanya’nın Başkenti Hannover olan Niedersachsen eyaletinde lojistik hizmetlerle ilgili ve aynı zamanda liman yatırımları ile ilgilenen firmaların Türkiye’de bu işle ilgili firmalarla bir araya gelip işbirliği ve yatırım imkanlarını deneyerek beyin fırtınası yaratmak olduğunu söyledi. “Bunun sonucunda bizim de en büyük ümidimiz bir takım iş ilişkilerinin kurulması” diyen Erkeskin, Lojistik Performansı Endeksi’nde bir numaraya oturan Almanya’nın örnek alınması gerektiğini dile getirdi. Erkeskin, “Oradaki en iyi uygulamaları öğrenip burada uygulamaya sokabiliriz. Belki orada bir takım yatırımlara girişebiliriz. Çünkü Türk lojistik firmaları da artık uluslararası yatırımlara başladı. Bu bölgede de yatırım imkânları bulurlarsa mutlaka onları da değerlendireceklerdir” diye konuştu.
“Lojistikte atıl kapasiteye dikkat”
2023 hedefleri doğrultusunda lojistik yatırımların da artacağını belirten Erkeskin, yatırımlar yapılırken planlamanın çok iyi yapılması gerektiğine dikkat çekti. Erkeskin, “Atıl kapasite yaratmamamız lazım. Yatırımlarımızı yaparken mutlaka çevreye duyarlı yatırımlar yapmalıyız” dedi. Taşımacılığı mutlaka alternatif taşıma modlarına kaydırmak gerektiğini söyleyen Erkeksin, şöyle devam etti: “2023 hedeflerine göre lojistik planlamamızı yaparken çevre ülkelerdeki kalkınmayı da göz önünde bulundurarak yatırım yapılmalı. Bu yatırımların dört dörtlük yürütülebilmesi için de Türkiye’nin bir lojistik master planına ihtiyacı var. Bu konuda UTIKAD olarak çalışmalar başlattık. Bu çalışmaları doğru bir şekilde yaparak bugün lojistik performans endeksinde bir numara olan Almanya’yı geçemesek de yakalamaya çalışcağız. Hedefimiz mutlaka 2023’te ilk ona girebilmek.”
Kaynak: Perşembe Rotası