Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / BÜYÜKEKŞİDEN RUSYAYA ÇAĞRI: GÜMRÜK VERGİLERİNİ DÜŞÜRELİM, TİCARETİMİZ HIZLANSIN

BÜYÜKEKŞİDEN RUSYAYA ÇAĞRI: GÜMRÜK VERGİLERİNİ DÜŞÜRELİM, TİCARETİMİZ HIZLANSIN

BÜYÜKEKŞİDEN RUSYAYA ÇAĞRI: GÜMRÜK VERGİLERİNİ DÜŞÜRELİM, TİCARETİMİZ HIZLANSIN18.03.2011

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Moskova ziyaretiyle eşzamanlı olarak TİM, DEİK ve TUSKON tarafından düzenlenen Rusya Ticaret ve Müteahhitlik Heyeti programında iki ülke ticareti ile ilgili önemli adımlar atıldı. Rusya ile Türkiye arasındaki vizelerin 30 gün içinde kaldırılmasına ilişkin anlaşmanın da imzalandığı ziyarette 800 Türk ve Rus işadamının da katıldığı İş Forumu düzenlendi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ekonomik ilişkilerin gelişmesi için gümrük vergisi oranlarının düşürülmesini istedi.

Hedef 5 yılda 100 milyar dolar hacim

TİM, TUSKON ve DEİK'in organize ettiği İş Forumu'na da katılan Başbakan Erdoğan, Rusya ile ticaret hedefini 5 yıl içinde 100 milyar dolar olarak belirlediklerini anlattı. Uluslararası Ticaret Merkezi'nde gerçekleştirilen Türk-Rus İş Forumu'na katılan Başbakan Erdoğan, Türkiye'den gelen işadamlarının yanı sıra bu ülkede yaşayan Türk işadamları ve Rus işadamlarından 800 katılımcıya seslendi. Türkiye'de enerji alanında önümüzdeki 20 yıl boyunca yaklaşık 100 milyar dolarlık yatırımın beklendiğini söyleyen Erdoğan, "Bu, yılda ortalama 5 milyar dolarlık yatırıma tekabül ediyor. Bu tür bir ortamın, Rus şirketlerine önemli fırsatlar sunacağı ve iki ülke şirketlerine işbirliği imkanları sağlayacağı kanısındayım." ifadelerini kullandı.

Müteahhitlik firmalarının Rusya'da şimdiye kadar 32 milyar dolar değerinde bin 200'e yakın proje üstlendiğini söyleyen Başbakan, Türkiye'nin 2013 Kazan Üniversite Oyunları ile Soçi 2014 Kış Olimpiyatları çerçevesinde yeni projeler üstlenmek istediğini anlattı.

İki ülke arasındaki ticaretin ulusal paralarla yapılmaya başlanmasının önemine vurgu yapan Erdoğan, "Bu bizi kur baskısından kurtarıyor. Bu kendi paralarımıza olan güveni artırıyor, maliyetleri de düşürüyor. İki ülke arasındaki ticarette ulusal para birimlerinin kullanılmasını yaygınlaştırmak amacıyla Türk-Rus Bankacılık ve Finans Alanında İşbirliği Çalışma Grubu'nun oluşturulmuş olması da ayrıca heyecan verici." ifadelerini kullandı.

Büyükekşi: "Gümrük vergisi oranları düşürülmeli"
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi de Türkiye ve Rusya'nın hem yatırım hem de ticarette çok güçlü iki ortak ülke olduğunu söyledi. Büyükekşi, ortaklığın gelişmesi ve derinleşmesi için siyasi düzeyde verilen büyük desteğin ticari ayağında işadamları olarak büyük sorumluluk hissettiklerini kaydetti. Rusya'nın Türkiye'nin en fazla ithalat yaptığı birinci, en fazla ihracat yaptığı beşinci ülke olduğunu ifade eden Büyükekşi, "Rusya, Türkiye'ye en çok turist gönderen ikinci ülke, Türklerin en çok yatırım yaptığı birinci, Türkiye'Nin en önemli müteahhitlik hizmeti verdiği bir ülke konumunda bulunuyor" dedi.

İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 2001 yılında 4.4 milyar dolar iken bu rakamın 2010 yılında 26.2 milyar dolar olduğuna işaret eden Büyükekşi, ancak bunun dış ticaret dengesi açısından Türkiye'nin aleyhine bir durum oluşturduğunu söyledi. Ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesi için gümrüklerdeki işlemlerin daha hızlı olmasını, gümrük vergisi oranlarının düşürülmesini ve referans fiyatlarının gözden geçirilmesini isteyen Büyükekşi, iki ülke arasındaki uçuşların artırılmasının da ticaret ve turizm açısından çok önemli olduğunu kaydetti.
TUSKON Başkanı Rızanur Meral ise işadamlarının Rusya'da yaptıkları ikili görüşmelerde tekstil, hazır giyim, makine ve otomotiv başta olmak üzere çok sayıda alanda iş bağlantısı yaptığını kaydetti.
Vizeler 17 Nisan'da kalkıyor
Ziyaret sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Cumhurbaşkanı Dimitriy Medvedev karşılıklı olarak vizelerin kaldırılması konusunda son noktayı koydu. Rusya ve Türkiye 17 Nisan 2011 gününden itibaren birbirine vize uygulamayacak. İki ülke arasında vizeleri kaldıran anlaşmaya Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve mevkidaşı Sergei Lavrov tarafından imzalandı. Vizesiz seyahat ile Rusya'dan gelecek turist sayısının 4 milyona çıkması bekleniyor. Bu anlaşmayla Tüğrkiye'ye vize uygulamayan ülke sayısı 66'ya çıktı.
Kaynak: Tim
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr