Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / UTİKAD, 2011 IATA DÜNYA KARGO SEMPOZYUMUNA KATILDI

UTİKAD, 2011 IATA DÜNYA KARGO SEMPOZYUMUNA KATILDI

UTİKAD, 2011 IATA DÜNYA KARGO SEMPOZYUMUNA KATILDI15.03.2011

IATA tarafından her yıl düzenlenmekte olan Dünya Kargo Sempozyumu’nun 5.’si bu yıl 8-10 Mart 2011 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleşti.

IATA Dünya Kargo Sempozyumu, pazarın küresel önceliklerinin ve hava kargo tedarik zincirinin geleceğinin şekillendirileceği oldukça önemli bir organizasyon olarak dikkat çekmektedir.

Dünyanın birçok yerinden önde gelen havayolu ve yer hizmeti veren kuruluşlarının, kargo satış acentelerinin, gümrük ve havalimanı otoritelerinin ve taşımacılık sektöründen 700'ün üzerinde delege ile üst düzey yöneticinin katıldığı sempozyuma UTİKAD adına UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin,  UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur ve UTİKAD Genel Müdür Yardımcısı Emre Erceiş katıldı.


Sempozyum’da son yıllardaki gelişmelere paralel olarak bazı konular özellikle öne çıkmıştır. Küresel kriz sonrasında geçen iki yılın değerlendirmesini takiben önümüzdeki yıllarda havacılık sektörünün gelişmesinde kilit rol oynayacak gelişim alanları, katılımcı delegelerin de oylarıyla sırasıyla aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

- Güvenlik uygulamalarının hızlı bir biçimde tüm dünyada uyumlu ve standart hale getirilmesi,
- E-commerce ve e-freight uygulamalarının benimsenmesi ve hızlı bir şekilde tüm ülkelerde uygulamaya alınması,
- Havacılık sektöründe becerileri ve bilgi düzeyini arttıracak eğitim çalışmalarının geliştirilmesi,
- Tüm tedarik zinciri süreçlerinde çalışma ilişkilerinin ve iletişimin geliştirilmesi ,
- Gümrük uygulamalarının uyumlulaştırılması,
- Altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesi,
- Havayollarının Pazar girişlerinin kolaylaştırılması ve “açık gökyüzü” uygulamaları,
- Çevre duyarlılığı ve karbon emisyon oranlarının düşürülmesi.

2010 yılında bir önceki kriz yılına göre yaklaşık olarak %26 oranında artan dünya hava kargo taşımalarına karşın, 2011 yılında yükselen petrol fiyatlarının ve Dünya’da para harcamayan-tüketmeyen nihai tüketici miktarının artmasının sektör için ana tehditler olarak belirlendiği sempozyumda, güvenlik uygulamalarının yarattığı maliyet artışlarına da dikkat çekildi.

Önümüzdeki yıllarda güvenlik sorununun sektörü zorlamaya devam edeceği ve ancak bu arada e-freight (elektronik-kağıtsız taşıma ve elektronik ticaret) uygulamalarının, aynen e-bilet uygulamalarında olduğu gibi sektörün önünü açıcı uygulamalar olacağı vurgulandı.
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr