Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / SOLUK: KALKINMADA EN BÜYÜK ETKEN ULAŞIM ALTYAPISI

SOLUK: KALKINMADA EN BÜYÜK ETKEN ULAŞIM ALTYAPISI

SOLUK: KALKINMADA EN BÜYÜK ETKEN ULAŞIM ALTYAPISI15.03.2011

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkeler, hatta az gelişmiş ülkeler arasındaki farkı kaldırabilecek en önemli sermaye transferlerinin enerji sektöründe yaşandığını bildirdi.

Yıldız, Türk Gelecek Araştırmaları Vakfı (TÜGAV) ve İstanbul Üniversitesi tarafından düzenlenen Değişim Liderleri Zirvesi'nin ''Yeni Bir Bakış Açısı ile Kalkınma'' oturumunda yaptığı konuşmada, enerjinin; kalkınmışlığın, büyümenin, somut sonuç odaklı getirilerin en fazla hissedildiği alanlardan biri olduğunu vurguladı.

Bugün dünyada çok iyi bir denge kurulduğunun söylenemeyeceğini ifade eden Yıldız, ''New York'un nüfusu 19,5 milyon ve kullandığı enerji, Güney Afrika'yı hariç tutarsak, Afrika sahrasının 790 milyon nüfusunun kullandığı enerjiye denktir ve hala 1,4 milyar insan enerjiyle tanışmamıştır, elektrik nedir bilmemektedir. O yüzden bunlarla alakalı dengenin sağlanabilmesi, hem kendi ülkelerinde sağlanan siyasi istikrarla beraber hem de uluslararası arenadaki yeterlilikle doğru orantılıdır'' şeklinde konuştu.
Bugün dünya nüfusunun her yıl Türkiye kadar arttığını, her saniye içerisinde 3 kişinin doğduğunu belirten Yıldız, ''Bu büyümeyi karşılayabilecek ve kalkınmışlık düzeyini, bırakın ilerlemeyi, sabit tutabilecek yapıyı sağlamak aslında son derece önemli'' dedi.
Kalkınmışlık düzeylerinin dünyada globalleşen ekonominin en temel sonuç odaklı girdilerinden biri olduğunu ve bunun direkt hissedildiğini vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:
''Enerji kalemi olarak hissedersiniz. Refah düzeyi olarak direkt kendinizde ve toplumunuzda hissedersiniz. Bugün hala konvansiyonel sistem dediğimiz yakıt olarak, hatta tezekle ısınan, biyokütle ile ısınan çok önemli bir topluluk vardır. Bu yaklaşık dünya nüfusunun hemen hemen 5'te birine yakındır. Enerji, gelişmişlik safhasını en fazla etkileyen ve insanlık üzerinde derin izler bırakan sektörlerden bir tanesidir. Aynen telekomünikasyonda olduğu gibi... O refahı direkt hissedersiniz veya hiç hissetmezsiniz. O açıdan dünyadaki uluslararası hareketlerin en fazla tartışma konusu olan sektörlerden bir tanesi yine enerji olmuştur.
Ekonomiler küreselleşmiştir, globalleşmiştir ama refah seviyesindeki farklılıklar daima ulusal halde kalmıştır. Bunun aşılmasıyla alakalı yine büyüyen uluslararası sermayenin yine gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkeler, hatta az gelişmiş ülkeler arasındaki farkı kaldırabilecek en önemli sermaye transferleri yine enerji sektöründe yaşanmaktadır. O yüzden genç nüfusun hakim olduğu, büyümenin, değişimin ve gelişimin en çok hissedildiği, kendi öz kaynaklarıyla beraber madencilik alanında, maden, petrol ve gaz rezervleriyle beraber yapılandığı bir ortamdır.''
Yıldız, dünyada oluşan siyasi istikrarların kalkınmışlıkla paralel olduğunu söyledi.

Ulaştırma Bakanı Soluk

Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk da Türkiye'nin konumu itibariyle Asya, Avrupa ve Afrika'nın geçiş noktasında olan, sadece ulaşım değil, iletişim, enerji yollarının üzerinde bulunduğunu ifade ederek, ''Dolayısıyla kalkınmada en büyük etkenin ulaşım altyapısı olduğunu düşünüyoruz'' dedi.

Soluk, yap-işlet-devret modeliyle bazı projeleri sınıflandırdıklarını belirterek, 350 milyon liralık projelerin yüzde 70'inin özel, yüzde 30'unun da kamu kaynağıyla hayata geçirilmesinin söz konusu olduğunu söyledi.
 
Projelerde kamu kaynağından ziyade yap-işlet-devret yöntemini ön plana çıkardıklarının altını çizen Soluk, ''Krize inat, yatırım hızımız hiç eksilmeden devam etmektedir. Altyapı ve yatırımın, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye için de büyümenin lokomotifi olduğunu düşünüyoruz'' dedi.

Sivil havacılıkta geçmişte büyük sıkıntılar yaşandığını hatırlatan Soluk, günümüzde iç hat yolcu sayısının 50 milyona dış hat yolcu sayısının 52 milyona ulaştığını, dolayısıyla toplamda 102 milyonluk yolcu sayısı söz konusu olduğunu vurguladı.

Soluk, Türkiye'de havaalanı sayısını 46'ya çıkardıklarını, Iğdır, Şırnak, Hakkari, Bingöl'de havaalanlarının yapılmaya devam edildiğini söyledi.
2023 yılında havacılık sektöründe yıllık bekledikleri yolcu sayısı 350 milyon olduğuna işaret eden Soluk, rakam dikkate alındığında altyapının yetersiz olduğunu, bunun için yeni havaalanı yapılmasının planlandığını ifade etti.

Kaynak: UBAK

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr