Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / ERENKÖY GÜMRÜĞÜ TUZLAYA TAŞINIYOR

ERENKÖY GÜMRÜĞÜ TUZLAYA TAŞINIYOR

ERENKÖY GÜMRÜĞÜ TUZLAYA TAŞINIYOR13.03.2011

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, "Erenköy'deki gümrük alanını, henüz protokol imzalanmadı ama, görüşmeler sürüyor, TOKİ'ye devrediyoruz. 
 
Tuzla'da en az 500 dönümlük arazi belirlendi, seçimini yapmak üzereyiz. Gümrük hizmetlerini oraya taşıyacağız" dedi.

Maltepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Kulübü'nün düzenlediği, "2. Lojistik ve Ticaret Buluşması"nda konuşan Yazıcı, dünyadaki uygulamalara paralel olarak Türkiye'nin her alanda hizmetlerini çeşitlendirdiğini ve bu çerçevede lojistik kavramının Türkiye'de de hemen her alanda önemli bir yer işgal etmeye başladığını anlattı.

Lojistiğin sadece taşımacılık demek olmadığını, gelişmiş ülkelerde tedarik zincirinin önemli bir halkası haline geldiğini belirten Yazıcı, uluslararası alanda ciddi bir gelişme gösteren lojistik sektörünün Türkiye'de de önemini artırdığını dile getirdi.

Yazıcı, küresel çaptaki mal hareketlerine işaret ederek, ham madde, ürün ve hizmetlerin doğru zamanda, doğru yere, uygun maliyette ulaştırılmasının sektörel rekabette önemli bir yeri bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin coğrafi olarak doğu ile batının ilk temas noktasında ve uluslararası ticarette çok önemli bir güzergah içinde yer aldığını vurgulayan Yazıcı, Türkiye'nin dış ticaretinin geçen yıl 299 milyar dolar olarak gerçekleştiğini anımsattı.

Toplam dış ticaret hacmine taşıma şekillerine göre bakıldığında, deniz yolunun yüzde 57, karayolunun yüzde 30, demiryolunun yüzde 1 ve geriye kalanında da havayolunun kullanıldığını anlatan Yazıcı, Türkiye'nin denizleri ve coğrafi konumu itibarıyla lojistikte önemli bir avantajı olduğunu kaydetti.

-TÜRKİYE'NİN LOJİSTİK ÜS OLMASI-

Türkiye'nin lojistik bir üs olması için pek çok alt yapı çalışması yapıldığını da ifade eden Yazıcı, bu anlamda limanların özelleştirildiğini, demiryoluna önem verildiğini ve Demiryolu Kanunu Tasarısının TBMM'ye sevk edildiğini, demiryolu yük aktarma istasyonları inşasına başlandığını, hava taşıma kapasitesinin büyütüldüğünü, kara taşımacılığının kolaylaşması, hızlanması ve kazaların azalması için duble yollar inşa edildiğini anlattı.

Yazıcı, hazırlanan ulusal stratejiye göre Türkiye'nin doğu ile batı arasında yük köprüsü olmasının, kombine taşımacılığın geliştirilmesinin ve ulusal koridorların oluşturulmasının planlandığını da kaydetti.

Intermodal (birden çok taşıma türünün kullanıldığı çok modlu taşımacılık) taşımacılığın geliştirilmesine yönelik bir çok proje yürütüldüğünü de vurgulayan Yazıcı, AB üyesi ülkelerde intermodal taşımacılığın önemli olduğunu söyledi.

Türkiye genelinde 15 noktaya lojistik üs planı yapılması çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Yazıcı, Türkiye'nin yakın gelecekte bölgesel hatta küresel bir lojistik bir üs haline gelmesi için pek çok tedbir alındığını belirtti.

Gümrük Müsteşarlığınca alınan tedbirlere işaret eden Yazıcı, hizmet bütünlüğü sağlanması açısından gümrük idarelerinin de lojistik üslerde bulunmasının büyük önem taşıdığını ifade etti.

Türkiye'nin ilk lojistik üssünün Ankara Kazan'da açıldığını hatırlatan Yazıcı, lojistik faaliyetleri açısından gümrük hizmetlerinin önemli ve ayrıcalıklı bir yerinin bulunduğunu, bu çerçevede gümrüklerde bazı iyileştirmeler yaptıklarını bildirdi.

Yazıcı, Türkiye'nin gümrük kapılarının yap-işlet-devret modeliyle modernize edildiğini, Türkiye gümrüklerinin hızlı bir şekilde, ticaretin hızlı temposuna ayak uydurmak üzere etkin olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi.

-ERENKÖY GÜMRÜĞÜ TUZLA'YA TAŞINIYOR-

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'nin hızla büyüyüp geliştiğine işaret ederek, İstanbul'daki gümrüklerin daha geniş alanlara alınacağını ifade ederek, şunları söyledi:

"Ambarlı'daki gümrük hizmetleri son derece sıkışık durumda. Arsasını temin ettik. Büyükçekmece'de 350 dönümlük arazi üzerinde yakında yap-işlet-devret şekilde inşası başlayacak. Kısa zamanda bitireceğiz. Anadolu Yakası'nda da Erenköy'deki gümrük faaliyetleri nedeniyle tırlar trafiği aksatmakta, orası kaliteli hizmet sunumuna imkan vermekten uzak durumda.

Erenköy'deki gümrük alanını, henüz protokol imzalanmadı ama, görüşmeler sürüyor, TOKİ'ye devrediyoruz. Tuzla'da en az 500 dönümlük arazi belirlendi, seçimini yapmak üzereyiz. Gümrük hizmetlerini oraya taşıyacağız. TOKİ oradaki gümrüğün ihtiyaç duyduğu tesisleri altyapı olarak yapacak ve teslim edecek."

Yazıcı, Türkiye'nin çağdaş kavramlar çerçevesinde ulaşımda, ticari faaliyetlerde hızla yoluna devam ettiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Ambar
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr