Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / İZMİRDE LİMAN İHALESİ BU YIL YAPILACAK

İZMİRDE LİMAN İHALESİ BU YIL YAPILACAK

İZMİRDE LİMAN İHALESİ BU YIL YAPILACAK08.03.2011

Yap-işlet-devret modeliyle satılacak İzmir Limanı'nın kapasitesi 5 geminin yanaşacağı büyüklüğe çıkarılacak. Kruvaziyer limanı için de 250 milyon dolar harcanacak.

Alsancak Limanı'nın özelleştirme ihalesinin iptal edilmesinin ardından geçen yıl Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından verilen talimatla yatırımlara başlanırken, kruvaziyer ve konteyner Limanı için toplam 500 milyon doların üzerinde yatırım yapılacak. Yatırımlarla birlikte liman yeniden eski gücüne kavuşurken, yeni kurulacak olan kruvaziyer limanı ile de aynı anda 5 büyük gemi limana yanaşabilecek. Kruvaziyer limanı için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı imar çalışmalarını sürdürürken, yap-işlet-devret modeli ile bu yıl ihaleye çıkarılacak. Liman ve Gümrüklerden Sorumlu Vali Yardımcısı Şükrü Kara, Alsancak Limanı'nda yatırımların tüm hızıyla sürdüğünü söyledi. Konteyner limanı için 2015'e kadar 267 milyon 500 bin dolarlık yatırım öngörüldüğünü belirten Kara, kruvaziyer limanı için de 250 milyon dolarlık bir yatırım planlandığını kaydetti. Limana 4 yıl içinde toplam 500 milyon doların üzerinde yatırım gerçekleşeceğini anlatan Kara, bu sayede Alsancak Limanı'nın ihya olacağını ve daha da etkin hale geleceğini kaydetti. Kara, kısa vadeli yatırım tutarının 22 milyon 300 bin dolar olduğunu vurguladı. 1 yıllık kısa vade içinde 30 bin metrekare alanın ıslahı, 5 adet vincin revizyonu, vinç yollarının yenilenmesi, konteyner sahasının betonlanması, 2 adet vinç, 8 adet çekici satın alınması, liman kapılarının üzerlerinin kapanması ve limanın otomasyona geçirilmesi yatırımlarının yapılacağını ifade eden Kara, bu yatırımların sürdüğünü kaydetti.

Kara, viyadüklerin limana indirilmesi için de inşaatların sürdüğünü belirterek, Haziran ayında tamamlanacak proje TIR'ların ve servis otobüslerinin şehiriçi trafiğine girmeden limana giriş çıkış yapabileceğini ifade etti. 2015'e kadar yapılacak olan uzun vadeli yatırımlar içinde en önemlisinin yanaşma kanalı taraması olduğuna işaret eden Kara, bu sayede büyük tonajlı gemilerin de İzmir Limanı'na yanaşacağım kaydetti.

2'nci kısım konteyner terminali inşaatı ile de 1050 metre rıhtım uzunluğunun yanı sıra 750 dönüm geri sahanın kazanılacağını açıklayan Kara, şu bilgileri verdi:
"Bu yatırımlarla birlikte limanın elleçleme ve stoklama kapasitesi 3 kat artacak. Liman elleçleme kapasitesi 3 milyon TEU'ya çıkacak. Bu terminal için yaklaşık 150 milyon dolarlık yatırım yapılacak. Bu terminalde kullanılacak olan vinç ve çekiciler de alınacak. Ayrıca 250 metre genişliğinde, 7.5 kilometre uzunluğunda ve 14 metre derinliğinde derin su yolu projesi de bu süre zarfından hayata geçirilecek. Bunun için de 80 milyon dolarlık bir yatırım yapılacak. Bu yatırımlar 4 yıl içinde bitecek. Bu yatırımlarla birlikte liman eski büyüklüğüne ve gücüne kavuşacak."

Geçen yıl 163 kruvaziyer gemisinin geldiği İzmir'e bu yıl 255 adet geminin geleceğini işaret eden Kara, bunun için kruvaziyer limanı ihalesinin bir an önce yapılması gerektiğini söyledi. Halen limana iki büyük bir de küçük gemi yanaşabildiğini açıklayan Kara, "Yap-işlet devret modeli ile ihale edilecek limana, 5 büyük kruvaziyer gemisi aynı anda yanaşabilecek. 20 bin yolcu indi bindi yapabilecek. Projenin maliyeti yaklaşık 250 milyon dolar olacak" diye konuştu.
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr