Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TÜRKİYE TEN-T MÜZAKERELERİNİ TAMAMLADI

TÜRKİYE TEN-T MÜZAKERELERİNİ TAMAMLADI

TÜRKİYE TEN-T MÜZAKERELERİNİ TAMAMLADI25.02.2011

Türkiye, Trans Avrupa Ağları’nın (TEN-T) bir parçası olacak şekilde üzerine düşen teknik kriterleri tamamladı.

Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde tamamlanması gereken 33 fasıldan biri olan 21. fasıl Trans-Avrupa Ağları faslı müzakerelerinin teknik kriterleri tamamlandı. Böylelikle 33 fasıldan teknik kriterleri tamamlanan ilk fasıl 21. Fasıl Trans-Avrupa Ağları faslı oldu. Bundan sonra ise siyasi süreç işleyecek.

Avrupa Birliği’nin Trans-Avrupa Ağları politikası ulusal çıkarlar doğrultusunda inşa edilmiş olan ulaşım ve enerji şebekelerini, Avrupa çapında etkin ve sürdürülebilir bir altyapıya dönüştürerek, temel ulaşım ve enerji altyapıları ağını bütünleştirmeyi amaçlıyor. TEN-T,  27 AB ülkesinin birbirilerine ve Avrupa Komşuluk Politikası kapsamında AB’yi, AB’nin komşu ülkelerine bağlayan ve otoyollar, demiryolları, suyolları, limanlar ve havaalanlarından oluşan bir ağı kapsıyor.

Bu projenin kabul edilmesiyle ulaştırma projelerine uluslararası finansman kolaylığı geleceğini söyleyen Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, “AB, bir projeyi finanse edeceği zaman o projenin Trans-Avrupa Ağı’nda olup olmadığına bakıp finanse ediyor. AB fonları Türkiye’nin kullanımına sunulduğunda bu fonların en fazla kullanılacağı sektörlerden biri de ulaştırma sektörü olacak” dedi. Trans-Avrupa Ulaştırma Ağları kapsamında 30 adet öncelikli proje, AB fonlarından mali destek sağlanması için belirlendi. Bu 30 öncelikli proje, AB üye devletleri arasında 2030 yılına kadar öngörülen taşıma trafiği artışı temel alınarak belirlenmiş ve projelerin tahmini toplam maliyeti 600 milyar Euro olacağı öngörülmüştür.

Kaynak: Perşembe Rotası
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr