Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / ÖZBEKİSTAN VE TÜRKMENİSTANDA BÜYÜK TAŞIMA POTANSİYELİ

ÖZBEKİSTAN VE TÜRKMENİSTANDA BÜYÜK TAŞIMA POTANSİYELİ

ÖZBEKİSTAN VE TÜRKMENİSTANDA BÜYÜK TAŞIMA POTANSİYELİ25.02.2011

Özbekistan ve Türkmenistan'ın yapılan ortak pratik çalışmalar sayesinde ihracat - ithalat yük taşımacılığının yılda yaklaşık 2,5 milyon tona ulaştığı kaydediliyor

Özbekistan ve Türkmenistan arasındaki 6. dönem hükümetlerarası ekonomik toplantısı Taşkent'te yapıldı. Taşkent'te yapılan toplantıda, iki ülkenin uluslararası taşımacılıkta büyük potansiyele sahip olduğu kaydedildi. Bu alanda yapılan ortak pratik çalışmalar sayesinde ihracat-ithalat yük taşımacılığı yılda yaklaşık 2,5 milyon tona ulaştı.

Toplantıda Özbek heyetine başkanlık yapan Özbekistan Başbakan Yardımcısı ve aynı zamanda Dışişleri Bakanı Elyar Ganiyev, Özbekistan ile Türkmenistan arasındaki siyasi, ekonomi ve diğer alanlardaki ilişkilerin kararlı bir biçimde geliştiğini kaydetti. Hem Özbekistan'ın hem de Türkmenistan ikili münasebetlerin geliştirilmesine önem verdiğini kaydeden Ganiyev, üst düzeydeki görüşmelerin bunun bariz örneği olduğunu belirtti.

Hükümetlerarası komisyonun Türkmenistan eşbaşkanı Dış ekonomik ilişkiler ve Ticaret Bakanı Bayar Abayev, ülkeler arasındaki ilişkilerin karşılıklı güven ve saygı ortamında sürdürüldüğünü ifade etti. Türkmen bakan, Özbekistan'la ortaklaşa yapılan ekonomik ve kültür projelerden önemli sonuçlar elde ettiklerini bildirdi.

Özbekistan Türkmenistan'a gıda, ulaşım araçları, cam ürünleri, demir metaller ve kimya sanayisi ürünleri ihraç ederken, bu ülkeden plastik ve plastik ürünleri ithal ediyor. 2010 yılında ülkeler arasındaki dış ticaret hacmi 195,5 milyon dolar oldu.

Kaynak: CHA
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr