Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / BİR ÜLKEYLE DAHA VİZELER KALDIRILIYOR

BİR ÜLKEYLE DAHA VİZELER KALDIRILIYOR

BİR ÜLKEYLE DAHA VİZELER KALDIRILIYOR25.02.2011

Başbakan Erdoğan, Malezya'yla vizelerin kaldırılacağını söyledi. 
        
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Malezya Başbakanı Necip Abdülrezzak ile yaptığı görüşmede iki ülke arasında vizelerin kaldırılmasına yönelik karar aldıklarını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Malezya Başbakanı Necip Abdülrezzak ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Başbakanlık Merkez Bina'da ortak bir basın toplantısı düzenlediler. Başbakan Erdoğan, Başbakan Abdülrezzak'ı Türkiye'de görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iki ülke arasındaki bir dizi görüşmeler olduğunu söyledi.
 
Erdoğan, şöyle konuştu:
"Daha önce bizim aramızda 90 günlük bir vize muafiyeti demeyeyim sınırlı bir vize muafiyeti söz konusuydu. Ama şimdi, aramızda vizelerin kaldırılması kararına vardık, arkadaşlar çalışmalarını tamamlayacaklar böylece bundan böyle vatandaşlarımızın karşılıklı olarak Malezya'ya, Malezya'dan da Türkiye'ye gelme imkanı doğacaktır. THY'nin Sabiha Gökçen-Kuala Lunpur, Kuala Lunpur-Sabiha Gökçen arasındaki uçuşlarını karşılıklı olarak başlatalım istiyoruz. Sabiha Gökçen Havaalanı'nın yapımında bir Malezya'lı iş adamı da ortaktır. Böylece uluslararası bir özelliğe Sabiha Gökçen tam anlamıyla kavuşmuş olacaktır."

Hedef 5 milyar dolarlık ticaret hacmi
Ticaret ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin, görüşmelerinin odak noktasını teşkil ettiğini belirten Erdoğan, serbest ticaret anlaşmasının da 2011 yılı içinde imzalanmasını hedeflediklerini bildirdi.

Stratejik ortaklık konusunda da teklifte bulunduklarını bildiren Erdoğan, bu konudaki detaylar üzerinde Malezya tarafının da çalışmalarını tamamlamasından sonra seçimlerin ardından bu ülkeye yapmayı planladıkları iadeyiziyarette bu imzayı atmayı temenni ettiğini ifade etti.

Erdoğan şunları kaydetti:
"Serbest ticaret anlaşması ile 1.2 milyar dolar seviyesinde olan ikili ticaret hacmini... Benim teklifim  5 milyar dolar. Bu 5 milyar dolara ulaşmamızın gereğini söyledim.  Asya açılım politikamızın önemli bir unsuru da Güneydoğu Asya Ülkeleri birliği ASEYAN'dır. Malezya, ASEYAN Dostluk ve İşbirliği Antlaşmasına taraf olmamızı desteklemiştir. Aynı şekilde ASEYAN ile ilk aşamada sektörel işbirliğini geliştirme amacımızı ve diyalog ortağı olma hedefimizi de Malezya'nın destekleyeceğine inanıyoruz."

Erasmus başlasın
Başbakan Erdoğan, iki ülke arasında eğitim alanında  da "Erasmus benzeri çalışmaları aramızda başlatabiliriz. Akademisyenler arasında bunu başlatabiliriz. Öğrenci konusunda karşılıklı öğrenciler gidip gelebilir. Bu konuda da olumlu yaklaşımımız var. Bunların hepsi bizim stratejik işbirliğimiz çerçevesinde gündeme alıp takip edeceğimiz konular olacaktır" diye konuştu.

Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr