Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / BURSA YUNUSELİ HAVALİMANI YENİDEN UÇUŞLARA AÇILIYOR

BURSA YUNUSELİ HAVALİMANI YENİDEN UÇUŞLARA AÇILIYOR

BURSA YUNUSELİ HAVALİMANI YENİDEN UÇUŞLARA AÇILIYOR22.02.2011

Uzun süredir kapalı bulunan Bursa Yunuseli  Havaalanı bugün imzalanan protokol ile yeniden uçuşa hazırlanıyor.

Protokol imza törenine Devlet Bakanı Sayın Faruk ÇELİK, Bursa Valisi Sayın Şehabettin HARPUT, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Recep ALTEPE ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Sayın Orhan BİRDAL katıldı.
 
Protokol öncesinde bir konuşma yapan devlet bakanı Sayın Faruk ÇELİK,

Bugüne kadar ‘olmaz, gerçekleşmez, geri dönülmez’ diye ifade edilen bir hizmete imza koymanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti, Yunuseli Havaalanı’nın tekrar hizmete sunulmasında emeği geçen Ulaştırma Bakanı Sayın Binali YILDIRIM, Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Recep ALTEPE ve Vali Sayın Şahabettin HARPUT’a teşekkür etti. Yenişehir Havaalanı’nın geleceğin Bursa’sı açısından çok önemli bir yatırım olduğunu vurgulayan Bakan ÇELİK, “Yenişehir Havaalanı doğru bir proje. Ancak bu tür değişimlerde geçiş sürecinin de sağlıklı olması gerekli. Geçişi keskin yaparsanız bazı aksaklıklar beraberinde geliyor. İşte 20’nin üzerinde özel uçak barındıran Bursa, Yunuseli’nin kapanmasından dolayı bu imkandan mahrum hale geldi. Geçişin sağlıklı olması adına bu protokol önemli. Yunuseli, Yenişehir’e alternatif olarak algılanmasın. Yenişehir Havaalanı’nda uluslararası seferler, yurtiçi seferler ve kargo seferleri yapılırken; Yunuseli’de küçük uçaklara hizmet verilecek. Asya’dan, Uzakdoğu’dan, Avrupa’dan, dünyanın 4 tarafından işadamları İstanbul merkezli uçuşlar gerçekleştiriyor. Bu insanların Bursa’ya ulaşmaları büyük önem arz ediyor” şeklinde konuştu.

Bursa Valisi Şehabettin HARPUT’ ta konuşmasında,

“Tarihi bir gün yaşıyoruz” diyerek başladı. Bursa’da tarihi bir gün yaşandığının altını çizen Vali Şahabettin HARPUT da 56 yıl süreyle Bursa’ya güzel anılarla hizmet veren ve 2000 yılından beri kapalı duran Yunuseli Havaalanı’nın bu protokolden sonra en kısa zamanda yeniden canlı günlerine döneceğini vurguladı. Havaalanının yeniden açılması gündeme geldiğinde herkesten sıcak ilgi, destek ve yardım gördüklerini ifade eden Vali HARPUT, “En kısa zamanda birlikte uçmak dileğiyle havaalanının Bursa’ya hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Recep ALTEPE yaptığı konuşmasında,

Bursa Yunuseli Havaalanının yıl sonuna kadar açılması planlandığını, Bursa’nın 300’e yakın yabancı firmaya ev sahipliği yapan bir sanayi kenti olmasına rağmen firma sahiplerinin özel uçakları ile İstanbul’a gelip, toplantılarını orada yaptıktan sonra Bursa’ya uğramadan geri döndüklerini dile getiren Başkan ALTEPE, “Bursa’nın tüm değerlerine sahip çıkmaya çalışıyoruz. Özellikle Yunuseli Havaalanı kent ekonomisine sağlayacağı katkı nedeniyle çok önemli. Yaklaşık 2 yıldır ısrarla üzerinde durduğumuz bu projede Büyükşehir Belediyesi olarak her türlü fedakarlığı yapacağımızı söylüyorduk. Sonuçta protokol de bizim istediğimiz gibi şekillendi. Buna göre mania kriterleri doğrultusunda gerekli binaların yıkımını, terminal binası, hava trafik kulesi, itfaiye, garaj, pist, apron, yollar, su ve doğalgaz hatları ile pistlerin aydınlatma sistemlerini biz yapacağız. Seyrüsefer için gerekli teknik donanım, personelin görevlendirilmesi ve uçuş hizmetleri Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından sağlanacak. Güvenlik, sağlık personeli ve ambulans temini gibi işlemleri ise valilik üstlenecek. Protokolün ardından çalışmalara hemen başlayacağız ve yılsonuna kadar burayı kullanıma açmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Sayın Orhan BİRDAL konuşmasında;

Bursa Yunuseli Havaalanının yeniden sivil havacılığın hizmetine verileceğini belirten Sayın BİRDAL, 1944-2000 yılları arasında hizmet veren Yunuseli Havaalanı’nın artık yetersiz kalması nedeniyle 2000 yılında kapatıldığını söyledi. Askeri tesisler içinde bulunan Yunuseli’nin Askeri Havaalanı olduğunu dile getiren BİRDAL, “1400 metreye 32 metre ebatlarında pisti bulunan havaalanı zaman içinde etrafında ulaşan binalar nedeniyle kullanılamaz haldeydi. Şimdi uçuşa elverişli hale getirilmesiyle ilgili altyapı çalışmaları Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak. Hava trafik hizmetini biz vereceğiz. Burası 1C kategorisindeki uçuşların iniş kalkışına uygun hale gelecek. Artık sivil havacılığın hizmetine açılacak” dedi.

Konuşmaların ardından tarihi protokol Büyükşehir Belediye Başkanı Recep ALTEPE, Devlet Bakanı Faruk ÇELİK, Vali Şahabettin HARPUT ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan BİRDAL arasında imzalandı.

Kaynak: DHMİ
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr