Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / GÜMRÜĞE VIP UYGULAMASI GELİYOR

GÜMRÜĞE VIP UYGULAMASI GELİYOR

GÜMRÜĞE VIP UYGULAMASI GELİYOR21.02.2011

Gümrükten 2 dakikada hızlı geçişe olanak sağlayacak “VIP” uygulaması geliyor.

Amerikan gümrüğündeki “Güvenli Geçiş”e benzer bu uygulamadan, “onaylanmış kişi” belgesi alanlar yararlanacak. Geçen hafta Amerikan gümrüğünde incelemelerde bulunan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, bir grup gazeteciye, gümrükteki bekleme çilesini sona erdirecek yeni uygulamaya ilişkin bilgi verdi. ABD-Meksika sınırındaki dünyanın en büyük sınır kapısında da incelemelerde bulunduklarını belirten Yazıcı, “Günde 40 bin araç girişi yapılıyor. Yaya geçişleriyle birlikte günlük geçiş 140 bin kişiyi buluyor. Bu çok korkunç bir rakam” dedi. Yazıcı, bu yoğunluğa karşın Amerikan gümrüğündeki “güvenli geçiş” uygulamasıyla sistemden yararlananlar için “hızlı ve rahat” bir geçiş olanağı sağlandığını da belirterek, şu bilgileri aktardı:

Belgeni göster geç
Amerikan gümrüğündeki bu sistem, gönüllülük esasına dayanıyor. Sistemden yararlanmak isteyenler kişisel bilgileri ile geçirecekleri mallara ilişkin bilgileri önceden gümrük idaresine elektronik ortamda iletiyor. Bu bilgiler geçiş öncesinde gerekli incelemeden geçiriliyor, herhangi bir soruna rastlanmaması halinde bu kişilere gümrükten geçmelerine olanak sağlayan geçiş belgesi veriliyor.
 
Onaylanmış kişi
Şimdi, 2 yıl önceki gümrük yasası değişikliğinde hukuki alt yapısı oluşturulan benzer sistem, teknik alt yapısı da kısa sürede oluşturularak Türkiye’de de uygulamaya konulacak. Sistemin en önemli ayaklarından birini oluşturan, gümrük işlemlerinin tümüyle elektronik ortamda gerçekleştirilmesine ilişkin ‘e-gümrük’ uygulamasına bu yıl içinde geçilmesi hedefleniyor. Ardından da gümrüklerden hızlı geçişi sağlayacak ‘Onaylanmış Kişi Statü Belgesi’ verilmesine geçilecek.

2 dakikada geçiş
Bilgilerini önceden gümrük idaresiyle elektronik ortamda paylaşan ve gerekli güvenlik denetimlerinden sorunsuz geçen ‘Onaylanmış Kişi’ler, aldıkları bu belge yardımıyla gümrüklerden beklemeden VIP geçişi yapacak. Bu belge gümrükten 2 dakika gibi kısa bir sürede seri geçiş sağlayacak.

Amerikalı uzmanlar gümrükçülere eğitim verecek
ABD’de, sadece gümrükçüleri değil, yaklaşık 80 ayrı güvenlik biriminden personelin eğitiminin yapıldığı Amerikan Kolluk Eğitim Merkezi’nde de incelemelerde bulunduklarını belirten Hayati Yazıcı, şu bilgileri verdi: “Bütün kolluk güçlerinden personelin burada bir arada eğitimi, hem aralarında kaynaşma sağlıyor, hem de birlikte gerçekleştirdikleri operasyonların verimini yükseltiyor. Bizim gümrükçülerimizin eğitiminde bu merkezin uzmanlarından da yararlanacağız. Her yıl 15-20 arkadaşımızı bu merkeze göndermeyi planlıyoruz. Bu merkezden uzmanlar da bizim eğitim merkezlerimize gelebilir.”

Amerikan gümrüğünde olup bizde bulunmayan teknik cihaz yok

HAYATİ Yazıcı, “Amerikan gümrüğünde yaptığımız incelemelerde, onlarda olup da bizde olmayan herhangi bir teknik cihaza rastlamadık” derken, şöyle konuştu: “Ancak, bizde bazı cihazlar sayısal olarak az, oradaki bazı cihazların teknolojisi daha yüksek. Biz de gümrük denetimlerini çok daha etkin hale getiren bu teknolojisi yüksek cihazları ülkemize getireceğiz.”

Modacılar üniforma hazırlıyor

GÜMRÜK görevlileri için üniforma hazırlıklarının sürdüğünü belirten Hayati Yazıcı, bu konuda şunları söyledi: “Bunun için de özel bir tasarım düşünüyoruz. Üniforma tasarımı için birçok modacı ile görüşmeler yapıldı. Sanıyorum yakında örnekleri ortaya çıkacak. Profesyonel mankenlerin katılacağı bir defileyle de bu örnekler sergilenecek. Üniforma tercihi de bunun ardından yapılacak.”

Kaynak: Turan YILMAZ - MİLLİYET
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr